Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ

Η αύξηση της θερμοκρασίας και της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάνει τα δέντρα να μεγαλώνουν σήμερα με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από 200 χρόνια, δείχνει μελέτη στις ανατολικές ΗΠΑ.
Η παγκόσμια θέρμανση αφενός παρατείνει την αυξητική περίοδο των φυτών και τους επιτρέπει έτσι να αναπτύσσονται για περισσότερο χρόνο κάθε έτος.
Επιπλέον, η ανάπτυξη των φυτών επιταχύνεται από την αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο απορροφάται από τα φύλα και με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται σε ξύλο.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που προκαλούν την επιτάχυνση, καταλήγει η μελέτη στην έγκριτη αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Συντάξαμε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους αυτά τα δάση [της μελέτης] θα μπορούσαν να μεγαλώνουν ταχύτερα και στη συνέχεια απορρίψαμε τους μισούς από αυτούς» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Independent ο Τζέφρι Πάρκερ, οικολόγος δασών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Smithsonian στο Μέριλαντ.
Ο Πάρκερ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν για 20 χρόνια την ανάπτυξη των δέντρων σε 50 δειγματοληπτικές εκτάσεις με δέντρα διαφόρων ειδών. Το 90% των δειγμάτων εμφάνιζαν πολύ ταχύτερη αύξηση από ό,τι θα είχε προβλεφθεί με βάση το μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό -δύο με τέσσερις φορές πιο γρήγορα.
Μάλιστα δέντρα που εξετάστηκαν μεγαλώνουν σήμερα με το μεγαλύτερο ρυθμό από τότε που φύτρωσαν -εδώ και 225 χρόνια για τα πιο ηλικιωμένα δέντρα της μελέτης.
Σε σχέση με τι συνέβαινε πριν από 20 χρόνια, τα δάση που εξετάστηκαν παράγουν σήμερα επιπλέον μισό τόνο ξύλου ανά στρέμμα, υπολογίζουν οι ερευνητές.
Στη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα του δάσους είχε αυξηθεί κατά 12%, ενώ η αυξητική περίοδος είχε παραταθεί κατά 7,8 ημέρες.
Η τελευταία μελέτη φαίνεται να συμφωνεί με παλαιότερες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει τη γεωργία και ίσως αυξήσει τη δασοκάλυψη, τουλάχιστον σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στην επιστημονική και πολιτική διαμάχη για το κατά πόσο τα δάση πρέπει να θεωρηθούν «απορροφητήρες» άνθρακα που πρέπει να προσμετρώνται στις εκπομπές άνθρακα κάθε χώρας.

ΠΗΓΗ:
in.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ

Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΪΤΗ


O Πολιτιστικός σύλλογος γυναικών "ΕΚΦΡΑΣΗ" με έδρα τα Ψαχνά συλλέγει τρόφιμα όπως: μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες ζάχαρη, λάδι και άλλες ξηρές τροφές. Ακόμη μαζεύει κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια και άλλα ειδών ρούχα, τα οποία θα σταλούν στους σεισμοπαθείς της Αϊτής. Όποιος ενδιαφέρεται να στείλει τρόφιμα ή ρουχισμό μπορεί να επικοινωνήσει με την κυρία Ελένη Κηρύκου στα τηλέφωνο 22280-22533 από τις 6ως τις 8μ.μ.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ


Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας.
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη".
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.
Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Το παστό της Τσικνοπέμπτης

Τσικνοπέφτη ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το "παστό". Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια.
Αυτή ήταν η "γουρναλοιφή". Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα).
Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά.
Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι τσιγαρίδες που νοστιμίζαν τα φαγητά
(με χόρτα, αυγά, όσπρια).
Σε λεβέτι έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα κα τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη τσικνιστούν γιατί θα χάλαγε όλο το παστό.
Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε λαγήνες (δοχεία πήλινα), και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Μ'αυτό φίλευαν και τους ξένους.
Ονομαστό φαγητό από παστό ήταν οι καγιανάδες, οι αλιμοκαγιανάδες με κρεμύδι κι αυγά.
Διαδικασία εβδομάδας γιορταστική, με λιχουδιές λογιών - λογιών, κρασί, τραγούδι.
Κι έχει ο Θεός, αφού έδωσε για να έχει κι ο Χριστιανός για όλη τη χρονιά, όλα τα καλά. Και γουρναλοιφή, και τσιγαρίδες και λουκάνικα, και παστό και πυτιά, και γουρνοσάπουνο, και γουρνοτσάρουχα, αλλά και την καπνοσακούλα από τη φούσκα. Για τούτο πρέπουν τις μέρες αυτές γιορτάσια και χαρές. Και μεγάλη νάναι η χάρη Του.
Στη υγειά μας, με καράτζαφλο, με συκώτι, με ψιλό κρεμύδι, με οματιές, κρασί και πειράγματα.
Η μάνα Γη μας τρέφει καλά, καιρός χαράς, καιρός να ξεχαστούμε, τώρα, κι αυτή την εβδομάδα, την εβδομάδα της «απολυτής», της «προφωνήσιμης» ή «προφωνής».

ΠΗΓΗ:
Paidika.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


Ο Εκπολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Ψααχνών "ΡΙΖΕΣ" σας ενημερώνει ότι προσεχώς, στην αίθουσα του Συλλόγου, θα λειτουργήσουν τμήματα ζωγραφικής για αρχάριους και προχωρημένους. Για πληροφορίες και συμμετοχές επικοινωνείστε στα τηλέφωνα: 2228025536 κ.Κιαπέκου. 222809110 κ. Τσοκάνη και 2228023612 κ. Στματίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ο καρκίνος είναι μία αρρώστια όπου δεν θέλει κανένα στόμα να την προφέρει ή την προφέρουν με άλλες λέξεις όπως: το ξορκισμένο, επάρατη νόσο και άλλα. Βέβαια αυτή η στάση δεν βοηθάει σε τίποτα, αλλά δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση. Αυτό που πρέπει τελικά να κάνουμε όλοι μας τι είναι;
  1. Όποιος καπνίζει καλό είναι να κόψει το κάπνισμα όσο το δυνατόν συντομότερα.
  2. Να αποφεύγουμε να είμαστε παθητικοί καπνιστές
  3. Να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
  4. Να μνη εκτειθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία.
  5. Να τρεφόμαστε με είδη υγιεινής διατροφής
  6. Να απαιτήσουμε την απορύπανση του περιβάλλοντος
  7. Να απαιτήσουμε να καταναλώνουμε καθαρό νερό δίχως εξασθενές χρώμιο ή άλλα βαρέα μέταλλα.
  8. Να απαιτήσουμε να αναπνέουμε καθαρό αέρα και όχι διοξείδιο του άνθρακα ή ότι άλλο κάνει κακό στην υγεία μας.
Μόνο έτσι θα μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους να μην προσβληθούν από κάποια μορφή καρκίνου. Αλλιώς αν θέλουμε να μοιρολατρούμε τότε κατευθείαν έχουμε κλείσει εισητήριο για τον άλλον κόσμο.

ΑΛΥΣΟΔΕΝΕΙ ΣΕ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟ ΔΙΧΡΟΝΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ


Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο θέαμα ήρθαν περαστικοί έξω από ένα εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο όταν αντίκρισαν ένα μικρό παιδάκι, αλυσοδεμένο σε ένα δέντρο.

Όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας του παιδιού, ονόματι Chen Chuanliu, συνηθίζει να δένει για πολλές ώρες το γιο του εκεί, τις ώρες που δουλεύει.

Αμαξάς στο επάγγελμα, ο Chen Chuanliu, μετά το σάλο που ξέσπασε, με τις αποτρόπαιες αυτές εικόνες, δήλωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή καθώς πρέπει να δουλεύει πολλές ώρες, η σύζυγός του είναι βαριά άρρωστη και δεν έχει χρήματα να στείλει τον μικρό στο σχολείο.

Ο Chen Chuanliu αποκάλυψε μάλιστα ότι κατέφυγε σε αυτή τη «λύση» αφότου έχασε τη κόρη λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν την είχε αφήσει μόνη της την ώρα που εκείνος εργαζόταν.

ΠΗΓΗ:

Ανατολική Αττική News

ΤΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΤΙΣΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑΡ

Διδάσκουν την ελληνική Ιστορία και Λαογραφία, επικεντρώνοντας την προσοχή τους όχι μόνο στους διάσημους, αλλά και στους αφανείς πρωταγωνιστές της. Τρεις δημιουργοί αξιοποίησαν ένα εύκαμπτο και εύπλαστο υλικό, το κερί, ως καλλιτεχνικό μέσο απόδοσης ιστορικών μορφών και στη συνέχεια στέγασαν τα έργα τέχνης τους σε ισάριθμα μουσεία- "κοσμήματα" στην ελληνική περιφέρεια. Το Μπιζάνι Ιωαννίνων, τα Ζωνιανά Κρήτης και το Μαυροχώρι Καστοριάς αποτελούν τους τόπους "καταγωγής" των τριών μουσείων, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το φημισμένο "Μαντάμ Τισό". Γνωστότερο όλων είναι το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Το μουσείο λειτουργεί από το 1995 σ' ένα κτήριο, που θυμίζει ηπειρώτικο αρχοντικό. Στις αίθουσές του στεγάζονται 150 κέρινα ομοιώματα, οργανωμένα σε 36 συνθέσεις. Οι μορφές που παρουσιάζονται σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821 και την περίοδο πριν από αυτήν. Το Κρυφό Σχολειό, οι Δάσκαλοι του Γένους, η Φιλική Εταιρεία, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι μερικά μόνο από τα θέματα που σμίλεψε ο Παύλος Βρέλλης. Τα εκθέματα συμπληρώνονται από αφιερώματα στην αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, τον Μακεδονικό Αγώνα και το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. "Έφτιαξα αυτό το Μουσείο σαν φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες", σημειώνει ο ίδιος, στην ιστοσελίδα του μουσείου. Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται ένα δεύτερο αρχοντικό που στεγάζει βιβλιοθήκη και εργαστήριο.


ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζετε τα προϊόντα που καταναλώνουν τη λιγότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια, πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά; Ναι, πλέον υπάρχει!
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς παρουσιάζει το Ecotopten, το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό εργαλείο για αγορές «υπέρ» του περιβάλλοντος και… της τσέπης των Ελλήνων καταναλωτών!
Μέσα από τη νέα ιστοσελίδα www.ecotopten.gr, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί με ένα απλό «κλικ» για τα αποδοτικότερα προϊόντα, από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Στόχος του EcoTopten είναι να καταστήσει αυτά τα προϊόντα, τη βέλτιστη αλλά και φυσιολογική επιλογή τόσο για τους καταναλωτές όσο και για εμπόρους λιανικών πωλήσεων, εισαγωγείς και κατασκευαστές.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, επιχειρεί να διευκολύνει τους καταναλωτές, παρουσιάζοντας τα πλέον αποδοτικά προϊόντα και προσφέροντας τη δυνατότητα σύγκρισης. Εκείνο όμως που τονίζεται στη σχετική ιστοσελίδα είναι πως πρώτο και απαραίτητο βήμα για πραγματικά οικολογικές αγορές είναι μια συνειδητή απόφαση για την αναγκαιότητα αυτής της αγοράς.
«Η καλύτερη ενεργειακή απόδοση οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μια από τις βασικότερες λύσεις που έχουμε στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή», επισημαίνει η Ντόρα Πετρουλά, συνεργάτης της εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή του WWF Ελλάς και προσθέτει: «Αγοράζοντας συσκευές με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, συμβάλλουμε στη μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής ενέργειας και επομένως στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το EcoTopten παρουσιάζει ψυγεία και αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, όμως, θα εμπλουτιστεί με περισσότερα προϊόντα, καλύπτοντας διάφορες κατηγορίες, όπως επιπλέον «λευκές συσκευές», συσκευές γραφείου, συσκευές ψυχαγωγίας κ.ά.

ΠΗΓΗ:

WWF

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Compassion in World Farming έχει μαγνητοσκόπησei μυστικώς  χοιροτροφικές μονάδες της Ευρώπης για 18 μήνες. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν συγκλονιστικό - μια προφανή παραβίαση της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των χοίρων και πολιτική αποτυχία να την εφαρμόσουν. Η παράλειψη συμμόρφωσης με σημαντική νομοθεσία βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γουρουνιών.

Αυτό το γραφικό υλικό, κυκλοφόρησε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, στις 21 Ιανουαρίου 2010 και  έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του  ευρωπαϊκού κοινού.
Από τη δημιουργία τύπου  στις Βρυξέλλες, το σκάνδαλο που ξέσπασε στις χοιροτροφικές μονάδες της Ευρώπης έχει λάβει κάλυψη σε περισσότερες από 11 χώρες σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Τα αποτελέσματα από τις μυστικές έρευνες έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και κανάλια, όπως  στη καθημερινή γαλλική εφημερίδα,Απελευθέρωση, στις ολλανδικές εθνικές εφημερίδες De Telegraaaf και De Pers, στη βελγική online πηγή ειδήσεων De Standaard και στη σουηδική National TV.

blogger templates | Make Money Online