Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ 12 ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Μεγαλομανία, λατρευτικοί λόγοι, μνημεία που παραπέμπουν σε ιστορικά γεγονότα, είναι μερικά από τα κίνητρα για την κατασκευή των γιγαντιαίων αγαλμάτων της λίστας μας. Τα υψηλότερα από αυτά αναπαριστούν κυρίως τον Βούδα και βρίσκονται στην ηπειρωτική Ασία και την Ιαπωνία.

12. Awaji Kannon, Ιαπωνία. Ύψος : 80 μέτρα.


Το άγαλμα Awaji πιστεύεται ότι είναι ένα από τα ασχημότερα ομοιώματα του Kannon Avalokitesvara, μιας θεότητας στην Ιαπωνία που λατρεύεται ευρέως και η οποία έχει τόσο αρσενικές όσο και θηλυκές εκδόσεις (Guanyin στην Κίνα). Βρίσκεται στο νησί Awaji, σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς στην χώρα.
Το άγαλμα στηρίζεται επάνω σε ένα βάθρο 20 μέτρων, κάτι που ανεβάζει το συνολικό ύψος στα 100 μέτρα.

11. "Η μητέρα πατρίδα καλεί", Ρωσία. Ύψος : 85 μέτρα.



Το 1967, έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, ήταν το ψηλότερο γλυπτό άγαλμα του κόσμου. Το μνημείο βρίσκεται στην Mamayev Kurgan στην Volgograd και κατασκευάστηκε σε ανάμνηση της μάχης του Στάλινγκραντ που έλαβε χώρα μεταξύ Ιουλίου 1942 και Φεβρουαρίου 1943. Η μάχη κράτησε 200 ημέρες και για τον λόγο αυτό πρέπει να διανύσει κανείς 200 σκαλοπάτια για να φθάσει στην βάση του αγάλματος.
Λέγεται ότι η φτερωτή νίκη της Σαμοθράκης χρησιμοποιήθηκε ως έμπνευση για την κατασκευή του μνημείου.

10. Dai Kannon, Ιαπωνία. Ύψος : 88 μέτρα.


Αποκαλείται από τους ντόπιους Byakue Kannon και αναπαριστά επίσης την θεότητα Avalokitesvara όπως και το νούμερο 12 της λίστας μας. Βρίσκεται στο πάρκο Kita no Miyako στην Hokkaido. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1989.

9. Ling Shan Grand Buddha, Κίνα. Ύψος : 88 μέτρα.


Το άγαλμα του "μεγαλοπρεπή Βούδα" βρίσκεται στην ιστορική πόλη Wuxi της Κινεζικής επαρχίας Jiangsu. Η κατασκευή αυτού του χάλκινου αγάλματος, βάρους 700 τόνων, ολοκληρώθηκε το 1996 και βρίσκεται κοντά στον ναό Xiangfu της δυναστείας Tang, ενός συμπλέγματος 1000 ετών και ενός από τους ποιο σημαντικούς ναούς στην Κίνα.

8. Great Buddha της Ταϊλάνδης. Ύψος : 92 μέτρα.

Το άγαλμα αυτό βρίσκεται στην Ang Thong, μιας από τις κεντρικές επαρχίες της Ταϊλάνδης και ολοκληρώθηκε το 2008. Υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το μνημείο και δεν στάθηκε δυνατόν να βρω κάποια φωτογραφία. Αν εσείς το έχετε επισκευτεί, θα χαιρόμουν να μου στέλνατε κάποια φωτογραφία και να την δημοσιεύσω μαζί με τα στοιχεία του κατόχου φυσικά.

7. Peter the Great, Ρωσία. Ύψος : 96 μέτρα.


Το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου βρίσκεται στην Μόσχα και θεωρείται ότι είναι ένα από τα ποιο αποκρουστικά αγάλματα του κόσμου (το 2008 ψηφίστηκε ως το 10ο ασχημότερο μνημείο). Αυτό δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστούμε ότι αρχικά ο κατασκευαστής του αγάλματος, ένας αμφιλεγόμενος Γρηγοριανός καλλιτέχνης ονόματι Tsereteli, σκόπευε να φτιάξει ένα μνημείο που θα αναπαριστούσε την ανακάλυψη της Αμερικής και να το πουλήσει στις ΗΠΑ. Ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων πολιτειών και ο γλύπτης αντικατέστησε το κεφάλι του αγάλματος πουλώντας το στην Ρωσσία ως άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου.

6. Sendai Daikannon, Ιαπωνία. Ύψος : 100 μέτρα.



Το Sendai Daikannon βρίσκεται στην Sendai, την μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή Tohoku της Ιαπωνίας. Κατασκευάστηκε από μια ιαπωνική εταιρία την δεκαετία του '80, κατά την διάρκεια της οικονομικής έκρηξης της εποχής, με σκοπό την αποφυγή φορολόγησης. Για τον λόγο αυτό πολλοί ντόπιοι απορρίπτουν το άγαλμα, θεωρώντας το ώς σύμβολο απληστίας παρά σύμβολο πίστης.

5. Αγάλματα των αυτοκρατόρων Yan και Huang, Κίνα. Ύψος : 106 μέτρα.



Τα αγάλματα των Yan και Huang, των αρχαίων αυτοκρατόρων που πιστεύεται ότι είναι οι ιδρυτές του Κινεζικού έθνους, κατασκευάστηκαν στην Zhengzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας Henan. Η κατασκευή διήρκεσε 20 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2007.
Ο Yan, έζησε πριν από 4000 χρόνια και λέγεται ότι ήταν απόγονος των Shennong, της πρώτης Κινεζικής φυλής. Ο Huang, αποκαλούμενος και ως κίτρινος αυτοκράτορας, είναι ένας θρυλικός ήρωας και ένας από τους διάσημους πέντε αυτοκράτορες της Κίνας.

4. Nanshan Haishang Guanyin, Κίνα. Ύψος : 108 μέτρα.


Το άγαλμα της Guanyin είναι το δεύτερο υψηλότερο άγαλμα στην Κίνα. Βρίσκεται στην Hainan, ένα τροπικό νησί της Κίνας και διάσημο παραθαλάσσιο θέρετρο. Αναπαριστά την Bodhisattva Guan Yin, την θεότητα του ελέους. Το μνημείο έχει τρεις πλευρές η μία εκ των οποίων έχει πρόσωπο στο νησί και οι δυο άλλες είναι προσανατολισμένες προς την Νότια Κινεζική θάλασσα.
Η κατασκευή διήρκεσε 6 χρόνια και η τελετή εγκαινίων έγινε τον Απρίλιο του 2005. 108 μοναχοί από την ηπειρωτική Κίνα, το Hong Kong, την Ταϊβάν και το Macao παρευρέθησαν στην τελετή με την συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών.

3. Ushiku Daibutsu, Ιαπωνία. Ύψος : 110 μέτρα.


To Ushiku Daibutsu, γνωστό και ώς ο Μεγάλος Βούδας του Ushiku, βρίσκεται στην επαρχία Ibaraki, βόρεια του Τόκιο και αναπαριστά τον βούδα Amitabha. Το άγαλμα ζυγίζει 4000 τόνους. Για να καταλάβετε το μέγεθος του, μόνο το πρόσωπο έχει μήκος 20 μέτρα, σχεδόν το μισό μήκος του αγάλματος της ελευθερίας (46 μέτρα).
Μέσα στο άγαλμα υπάρχει ένα μουσείο και οι επισκέπτες μπορούν να πάνε με ανελκυστήρα μέχρι το ύψος των 85 μέτρων.

2. Laykyun SetKyar, Myanmar. Ύψος : 116 μέτρα.

Βρίσκεται στο χωριό Khatakan Taung κοντά στην Monywa της Μιανμάρ. Η τελετή εγκαινίων έγινε τον Φεβρουάριο του 2008 και έκτοτε το άγαλμα αποτελεί τον κύριο τουριστικό προορισμό στην Μιανμάρ.

1. Spring Temple Buddha, Κίνα. Ύψος : 128 μέτρα.

Μολονότι είναι το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου, σύντομα μπορεί να υποσκελιστεί από τον Maitreya Buddha, ένα χάλκινο άγαλμα 152 μέτρων, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην βόρεια Ινδία.
Το άγαλμα που βρίσκεται στο βουνό Jiuhua της κεντρικής Κίνας, αναπαριστά τον βούδα Vairocana. Ο βούδας στέκεται σε ένα βάθρο ύψους 25 μέτρων, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος στα 153 μέτρα. Επιπλέον, ο λόφος στον οποίο στέκεται το άγαλμα έχει διαμορφωθεί και έχουν σχηματισθεί δυο επιπλέον βάθρα που ανεβάζουν το συνολικό ύψος στα 208 μέτρα.

ΠΗΓΗ:

Psaxtiria


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙΑ


Το νοσοκομείο ψαριών στο Chandannagore της Ινδίας, είναι το μοναδικό στο είδος του. Ο Halder μαζί με τη γυναίκα και το γιο του, έχει δημιουργήσει μια εγκατάσταση με 32 ενυδρεία όπου παρατηρούν και θεραπεύουν ασθένειες σε ψάρια ενυδρείου. Ο γιατρός ψαριών λαμβάνει δείγμα από το αίμα τους, τα ελέγχει για μύκητες και βακτήρια και δίνει ακόμα και ενέσιμη(!) αντιβίωση.

























ΠΗΓΗ:

Psaxtiria

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 16000 ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Κάποτε ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της επαρχιακής γοητείας αλλά και της λαϊκής παράδοσης. Σήμερα πια έχουν απομείνει ελάχιστα, μιας και τα αντικατέστησαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα.

Ο λόγος για τα συμπαθητικά γαϊδουράκια, που μπήκαν στο μικροσκόπιο των μελών του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ο όνος, γομάρι, γαϊδούρι ή απλά ο κοινός γάιδαρος (Equus asinus) εξαφανίζεται σιγά-σιγά από τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 508.000 γαϊδούρια που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1950, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000, ενώ σήμερα (στοιχεία για το έτος 2008) υπάρχουν λιγότερα από 16.000.

Η μοναδική αναγνωρίσιμη ελληνική φυλή όνων, ο αρκαδικός όνος, ουδέποτε έχει μελετηθεί και είναι άγνωστο αν υπάρχει ακόμα κάποιος πληθυσμός καθαρόαιμων ζώων. Η διάσωση και διατήρηση των εγχώριων όνων, καθώς και η αναγνώριση και καταγραφή των καθαρόαιμων φυλών αποτελούν στοίχημα για τους ερευνητές-μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην Ελλάδα οι όνοι διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα). Η συμβολή τους στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας ήταν καθοριστική μέχρι την εισαγωγή των αγροτικών μηχανημάτων, οπότε τα γαϊδούρια απαξιώθηκαν. Αντίθετα, περίοπτη υπήρξε ανέκαθεν η θέση του γαϊδάρου στην ελληνική παράδοση και λαογραφία.

Αυτό όμως που απαξιώνουμε εμείς το εκτιμούν οι ξένοι. Είναι χαρακτηριστική η ιστορία ενός ζεύγους από το Βέλγιο που πριν από μερικά χρόνια είχε πάει διακοπές στην Αρκαδία και γνώρισε τον αρκαδικό όνο. Ζήτησαν να πάρουν στη χώρα τους δύο γαϊδουράκια που είχαν εγκαταλείψει τα αφεντικά τους. Μετά από ένα χρόνο ήρθαν πάλι στην Ελλάδα και πήραν άλλα δύο ζώα. Σήμερα οι δύο Βέλγοι έχουν μια φάρμα όπου εκτρέφουν γαϊδούρια, πουλάνε το γάλα τους και μάλιστα πολύ ακριβά, ενώ φτιάχνουν από αυτό περιζήτητα στην Ευρώπη φυσικά καλλυντικά.


ΠΗΓΗ:

Espresso

ΣΟΚ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ LOS PISHTACOS


Συνεχίζει να προκαλεί σοκ στην κοινή γνώμη του Περού η υπόθεση συμμορίας που κατηγορείται ότι σκότωνε ανθρώπους - ίσως τα θύματά της να φτάνουν ακόμη και τα 60 - με κίνητρο να αφαιρέσει το λίπος από τις σορούς τους και να το πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν καλλυντικά.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν η συγκεκριμένη ιστορία φρίκης ευσταθεί.

Το ανθρώπινο λίπος, που θεωρείτο άλλοτε πολύτιμο για την παραγωγή καλλυντικών και ιατρικές χρήσεις, συλλεγόταν τους προηγούμενους αιώνες από τα πτώματα κρατούμενων που εκτελούνταν - μια σκοτεινή ιστορική παράδοση που ορισμένοι λένε ότι μπορεί να ενέπνευσε τη συμμορία.

Ο Σεράπιο Βεραμέντι, ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν και φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη συμμορία, προκάλεσε με τα λεγόμενά του ρίγη στους πολίτες του Περού που αναρωτιούνται εάν όσα είπε είναι πράγματι αλήθεια: «Χρησιμοποιούσαμε μια wincha [εργαλείο] για να κόψουμε τα κεφάλια τους. Κρεμάγαμε τα διαμελισμένα πτώματα από γάντζους, μετά ανάβαμε έξι ή οκτώ κεριά από κάτω τους και περιμέναμε δυο τρεις μέρες για να στάξει το λίπος στο μπουκάλι», φέρεται να ομολόγησε ο 32χρονος Βεραμέντι στους αστυνομικούς.

Ακόμα και βετεράνοι Περουβιανοί αστυνομικοί είπαν πως πρόκειται για την πιο μακάβρια ιστορία που έχουν ακούσει ποτέ.

Τα μέλη της συμμορίας αυτοαποκαλούνταν «Los Pishtacos». Στη μυθολογία των πολιτισμών των Άνδεων, ο «πιστάκο» είναι ένας ανθρωπόμορφος διάβολος, συνήθως λευκός, που δολοφονεί για να κλέψει το λίπος ή να κομματιάσει τις σορούς των ιθαγενών. Η έννοια προέρχεται από την λέξη «pishtay», η οποία στα Κέτσουα σημαίνει αποκεφαλισμός, διαμελισμός, ή κόψιμο του λαιμού.

Πολλοί Περουβιανοί διερωτώνται ως πού είναι ικανοί να φτάσουν οι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν την απληστία τους. «Πώς μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που διαμελίζουν άλλους με μόνο στόχο να βγάλουν λεφτά από το ανθρώπινο λίπος;», διερωτήθηκε με μια έκφραση φρίκης ο υπουργός Δικαιοσύνης Οκτάβιο Σαλασάρ.

Ο Βεραμέντι συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα μαζί με τρεις συνεργούς του, όταν σε ελέγχους ρουτίνας σε λεωφορεία που ταξίδευαν από τις επαρχίες στη Λίμα βρέθηκαν μπουκάλια γεμάτα λίπος που εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι ήταν ανθρώπινο. Τα μπουκάλια είχαν σταλεί ως ασυνόδευτα πακέτα. «Επρόκειτο για δείγμα», δήλωσε με ανατριχιαστικό κυνισμό ο Βεραμέντι.

Υποστήριξε ότι η συμμορία συνέλεξε περίπου 17 λίτρα ανθρώπινου λίπους που ήλπιζε να πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν προϊόντα ομορφιάς - ορισμένες εκ των οποίων είπε πως βρίσκονται στην Ευρώπη - με αντίτιμο 15.000 δολάρια το λίτρο.

Οι αρχές βρήκαν μια ποσότητα λίπους στο σπίτι ενός ακόμη φερόμενου ως «πιστάκο», του Έλμερ Καστιγιέχος, σ' ένα χωριό στην επαρχία Ουανούκο στο κεντρικό Περού, περίπου 400 χλμ. βορειοανατολικά από τη Λίμα. Επτά ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Αν και ορισμένοι αστυνομικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η υπόθεση στέκει, ο διευθυντής των τμήματος εγκληματικών ερευνών Εουσέμπιο Φελίς υπογράμμισε πως οι αρχές πιστεύουν ότι πράγματι υπήρξαν δολοφονίες σαν κι αυτές που περιέγραψε ο Βεραμέντι. Ο Φελίς σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί επακριβώς πόσους ανθρώπους δολοφόνησαν τα μέλη της συμμορίας.

«Προφανώς δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε έναν κακοποιό, αλλά βρήκαμε αρκετά στοιχεία ώστε να είμαστε σχεδόν 100% σίγουροι πως πρόκειται για μια υπόθεση πιστάκος», είπε.

Η αστυνομία φοβάται πως η συμμορία ενδέχεται να δρούσε επί χρόνια, ίσως ακόμα και δυο δεκαετίες, και δεν αποκλείουν την ανάμιξή της στις εξαφανίσεις, επί σειρά ετών, 60 αγροτών στις επαρχίες Ουανούκο και Πάσκο, στα βουνά όπου ζούσαν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου του Περού Χούλιο Κάστρο Γκόμες δηλώνει, πάντως, ότι η υπόθεση τον κάνει να δυσπιστεί. Σημειώνει ότι οι κλινικές πλαστικής χειρουργικής συχνά αποκτούν μεγάλες ποσότητες λίπους από χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και τις πετούν, διότι δεν υπάρχει αγορά που να τις χρειάζεται. Οι κλινικές μερικές φορές χρησιμοποιούν λίπος για να καλύπτουν ρυτίδες και άλλες ατέλειες, αλλά αξιοποιούν για το σκοπό αυτό λίπος από τον ίδιο ή την ίδια τον ή την ασθενή για το σκοπό αυτό.

«Γιατί λοιπόν να πλήρωνε κάποιος 15 χιλιάδες δολάρια το λίτρο;», διερωτάται. Πέραν αυτού, αν και ο Κάστρο Γκόμες παραδέχεται ότι το λίπος θα μπορούσε να εξαχθεί με αυτοσχέδιες μεθόδους, όπως αυτές που περιέγραψε ο Βεραμέντι, εξήγησε ότι θα ήταν γεμάτο ακαθαρσίες και άρα άχρηστο.

Η αστυνομία εξακολουθεί να προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση, ειδικά καθώς ανακύπτουν στοιχεία ότι τουλάχιστον το ένα θύμα - ένας 27χρονος - πράγματι δολοφονήθηκε και το σώμα του αποστραγγίστηκε με αυτόν τον τρόπο.

ΠΗΓΗ:

Πρώτο Θέμα

ΞΑΝΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ TOY CERN


Τα μυστικά του σύμπαντος θα προσπαθήσει να ανακαλύψει εκ νέου ο μεγάλος επιταχυντής του CERN ο οποίος μπαίνει ξανά σε λειτουργία σήμερα. Οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίου αρχίζουν σε τρεις εβδομάδες και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με την περσινή παταγώδη αποτυχία η οποία κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

ο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το CERN προβλέπει ότι ο επιταχυντής θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο. Επειδή, ωστόσο, ο επιταχυντής είναι μία από τις πλέον πολύπλοκες κατασκευές του ανθρώπου, θα χρειαστούν μήνες σταδιακής λειτουργίας μέχρι να είναι σε θέση να αποδώσει με ασφάλεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν στο μεγάλο τούνελ κάτω από τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας οι πρώτες δέσμες πρωτονίων, οι οποίες μέχρι το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να συγκρούονται μεταξύ τους χωρίς ωστόσο να εκλύονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

«Με τον τρόπο αυτό θα ευθυγραμμιστούν οι μαγνήτες, θα δούμε αν η ενέργεια εκλύεται σωστά και θα διαπιστώσουμε αν τα δεδομένα πάνε στους υπολογιστές με τον σωστό τρόπο», επισημαίνει ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του Δημοκρίτου και συνεργάτης του CERN Θεόδωρος Γέραλης. Από εκεί και έπειτα και καθ όλη τη διάρκεια του 2010, οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίου θα εκλύουν όλο και περισσότερη ενέργεια με σκοπό να φτάσει ο επιταχυντής στο 75% των δυνατοτήτων του μέχρι το τέλος του έτους.

«Με αυτά τα ποσοστά θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλές παρατηρήσεις και πιθανότατα να ανακαλύψουμε και το σωματίδιο του Χιγκς», τονίζει.

Πέρυσι όλος ο κόσμος είχε στραμμένη την προσοχή του στο CERN, εν μέρει από ανυπομονησία για τις πιθανές ανακαλύψεις και σε σημαντικό ποσοστό από τον φόβο ότι θα δημιουργηθούν μαύρες τρύπες που θα ρουφήξουν τον πλανήτη σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό που συνέβη τελικά ήταν να διαλυθούν οι τεράστιοι μαγνήτες του επιταχυντή και το πείραμα να σταματήσει από την πρώτη εβδομάδα. «Το πρόβλημα ήταν στην εφαρμογή του κατασκευαστικού μέρους και όχι στη σύλληψη.

Οι δύο μεγάλοι μαγνήτες που είχαν βάρος 40 τόνους ξεκόλλησαν με αποτέλεσμα να λιώσουν τα τοιχώματα και να μπουν στο τούνελ έξι τόνοι ήλιου και τεράστιες ποσότητες μετάλλου που διέλυσαν τις δέσμες πρωτονίων», σημειώνει ο κ. Γέραλης.

ΠΗΓΗ:

Έθνος

ΣΕ 30.000 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΤΟ 2012


«Η ανθρωπότητα ίσως καταστραφεί, αλλά όχι το 2012». Άνθρωποι, ζώα και φυτά θα μπορούσαν να αφανιστούν εξαιτίας των σφοδρών κλιματικών αλλαγών και των πάγων που κυριεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον πλανήτη μας και όχι από μια συνηθισμένη ευθυγράμμιση του ήλιου με το κέντρο του γαλαξία μας. Υπομονή μέχρι το 30.012. Οι πάγοι ξανάρχονται....

Το σενάριο καταστροφής που εκτυλίσσεται στην πολυσυζητημένη ταινία στηρίζεται σε μια υποτιθέμενη ευθυγράμμιση του ήλιου με το κέντρο του γαλαξία μας. Η ευθυγράμμιση αυτή υποτίθεται ότι συμβαίνει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 προκαλώντας δραστικές αναταραχές στην επιφάνεια του ήλιου οι οποίες προκαλούν τεράστιες εκρήξεις. Η «κοσμογονία» που συμβαίνει στο γειτονικό μας άστρο έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση στη Γη μεγάλων ποσοτήτων απο υποατομικά σωματίδια που λέγονται νετρίνα.

Στην πορεία τους προς τη Γη και κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες, τα νετρίνα αλλάζουν μορφή και σύσταση και καθώς προσπίπτουν στον πλανήτη μας θερμαίνουν τον πυρήνα της Γης, τον αποδυναμώνουν και τον αποσταθεροποιούν. Τότε αρχίζει η αρχή του τέλους και το Λος Άντζελες καταποντίζεται στον ωκεανό, το μεγάλο ηφαίστειο Γιέλοουστουν ξυπνά και βυθίζει τον κόσμο στη μαύρη στάχτη, θεόρατα κύματα πνίγουν τα Ιμαλάια. Κατά μια άλλη εκδοχή, η συντέλεια του κόσμου μας θα έρθει όταν πέσει πάνω μας (το 2012) ένας πλανήτης με το όνομα Νιμπίρου

Ψευδοεπιστήμη
«Καθένα από τα εκατοντάδες βιβλία και ακόμα περισσότερα sites που πραγματεύονται την ιστορία του 2012, προσφέρουν και ένα διαφορετικό σενάριο καταστροφής», λέει στην εφημερίδα Τhe Νew Υork Τimes ο Έντ Κρουπ από το Παρατηρητήριο Griffith στο Λος Άντζελες, που είναι ειδικός στην αρχαία αστρονομία. «Όλα αυτά όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ψευδοεπιστήμη και την άγνοια της αστρονομίας σε συνδυασμό με μια πλούσια δόση παράνοιας».

Για τους επιστήμονες όλα αυτά είναι προϊόντα ημιμάθειας. «Ακόμα κι αν ευθυγραμμιστεί ο ήλιος με το κέντρο του γαλαξία, ελάχιστα θα πρέπει να ανησυχήσει κανείς. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει κάθε Δεκέμβριο χωρίς καμία φυσική συνέπεια εκτός από την υπερκατανάλωση κουραμπιέδων και μελομακάρονων λόγω της εποχής. Και επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2012, ο ήλιος και το κέντρο του γαλαξία μας δεν πρόκειται να εναρμονιστούν», λέει ο Ντέιβιντ Μόρισον, δρ Αστρονομίας στο Ερευνητικό Κέντρο Αmes της ΝΑSΑ.

Τα προερχόμενα από τον ήλιο νετρίνα, τα οποία οι επιστήμονες προσπαθούν να μελετήσουν για να λάβουν πληροφορίες για τα πρώτα στάδια δημιουργίας του Σύμπαντος, βομβαρδίζουν τη Γη εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο ήλιος γενικά εκπέμπει από την επιφάνειά του ένα πολύ αραιό υλικό, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Ο άνεμος αυτός διασκορπίζεται στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη ταχύτητα και έπειτα από σφοδρές εκρήξεις που συμβαίνουν στο ήλιο, εκτοξεύεται ένα πυκνότερο υλικό που εξαπλώνεται στο Διάστημα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, η οποία ξεπερνά ορισμένες φορές τα 3.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αυτό το υλικό αποτελείται κατά 95% από υδρογόνο, ενώ το υπόλοιπο 5% συνίσταται από ήλιον και άλλα βαρύτερα στοιχεία, που, όπως έχει αποδειχτεί, δεν διαθέτουν την ικανότητα να αποσταθεροποιήσουν τον πυρήνα της Γης. Οι επιστήμονες πάντως δεν περιμένουν καμία σημαντική έκρηξη να συμβεί στον ήλιο μέχρι το 2013.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣδηλώνουν ότι «ακόμα κι αν ευθυγραμμιστεί ο ήλιος με το κέντρο του γαλαξία, ελάχιστα θα πρέπει να ανησυχήσει κανείς»


Απειλή μόνο οι κλιματικές αλλαγές

Η μόνη απειλή για τον άνθρωπο, τα φυτά και τα ζώα μπορεί- και θα προκύψει- από τις κλιματικές αλλαγές, που έρχονται και παρέρχονται στη μακραίωνη ιστορία της Γης. Αμέτρητα είδη εξαφανίστηκαν μπροστά στην επέλαση των πάγων. Έλειωσαν τελευταία φορά πριν από 11.000 χρόνια, θα εμφανιστούν ξανά όπως εκτιμάται σε 30.000 χρόνια.

Κοινή πεποίθηση ανάμεσα σε επιστήμονες είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούνται από τη διαφοροποίηση στο ισοζύγιο της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να συμβεί αυτή η διαφοροποίηση. Πρώτον, όταν μεταβληθεί η εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία μέσω αλλαγών στη γήινη τροχιά ή από τον ίδιο τον ήλιο. Δεύτερον, όταν μεταβληθεί η ανακλώμενη από τη Γη ηλιακή ακτινοβολία μέσω διαφοροποιήσεων στη νεφοκάλυψη, τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα ή τη βλάστηση και, τρίτον, όταν μεταβληθεί η μεγάλου μήκους κύματος εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τη Γη προς το Διάστημα μέσω διαφοροποιήσεων των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου.

Από τη μελέτη των παγετωδών περιόδων που έχουν συμβεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία 3 εκατομμύρια χρόνια, υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι σχετίζονται με τακτικές μεταβολές στην τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο. Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ο τρόπος που αρχίζουν και τελειώνουν οι παγετώδεις περίοδοι, αλλά πολλές μελέτες προτείνουν ότι το ποσοστό της θερινής ηλιοφάνειας στις βόρειες ηπείρους είναι σημαντικό: αν πέσει κάτω από μια κρίσιμη τιμή το χιόνι που προέρχεται από τον προηγούμενο χειμώνα δεν λειώνει το καλοκαίρι και η παγοκάλυψη μεγαλώνει καθώς συσσωρεύεται όλο και περισσότερο χιόνι.

Οι προσομοιώσεις των κλιματικών μοντέλων επιβεβαιώνουν ότι μια παγετώδης περίοδος μπορεί να αρχίσει με αυτό τον τρόπο, ενώ τα απλά θεωρητικά μοντέλα έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία προκειμένου να εντοπίσουν την απαρχή των παρελθόντων παγετώνων βασιζόμενα σε τροχιακές αλλαγές της Γης. Η επόμενη μεγάλη μείωση της θερινής ηλιοφάνειας στο βόρειο ημισφαίριο, η οποία θα είναι παρόμοια με εκείνες που οδήγησαν στις παρελθούσες παγετώδεις περιόδους, αναμένεται να αρχίσει σε 30.000 χρόνια.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

ΑΘΩΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΜΟΥΘ


Η μελέτη νέων ευρημάτων φαίνεται ότι καταρρίπτει τη θεωρία εξαφάνισης των μαμούθ. Σύμφωνα με αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αποτέλεσαν βασικό θήραμα του προϊστορικού ανθρώπου-κυνηγού, γεγονός που οδήγησε στον αφανισμό τους. Ερευνητές του Πανεπιστήμιου Γουισκόνσιν ωστόσο την ανατρέπουν. Ανακάλυψαν στη λίμνη Αppleman στην Ιντιάνα τον μύκητα Sporomiella ο οποίος δημιουργείται στην κοπριά μεγάλων θηλαστικών όπως τα μαμούθ. Η μελέτη του μύκητα προσέφερε σημαντικά στοιχεία στους ερευνητές καθώς τους βοήθησε να υπολογίσουν με ακρίβεια τη χρονική περίοδο που υπέστη δραστική μείωση ο πληθυσμός των μαμούθ αλλά και περιβαλλοντικά στοιχεία εκείνης της εποχής.

Η πρώτη σημαντική διαπίστωση είναι ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, ο πληθυσμός των μαμούθ είχε αρχίσει να μειώνεται εκατοντάδες χρόνια προτού ο άνθρωπος καταφέρει να φτιάξει κυνηγετικά όπλα (βέλη κ.ά.) με τα οποία θα μπορούσαν να εξοντώσουν μεγάλα ζώα. Μάλιστα τα νέα ευρήματα εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και η χρονολόγησή τους δείχνει ότι η εξαφάνιση των μαμούθ στην αμερικανική ήπειρο είχε ξεκινήσει τουλάχιστον χίλια έτη πριν από την εμφάνιση του πρώτου ανθρώπινου πολιτισμού εκεί, του πολιτισμού της φυλής Κλόβις. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές απέκλεισαν κατηγορηματικά την πιθανότητα τα μαμούθ να εξαφανίστηκαν εξαιτίας της θήρευσης. Ενδεχομένως οι άνθρωποι να είναι αυτοί που έδωσαν τη χαριστική βολή στα μαμούθ, αλλά δεν μπορεί κανείς να υποδείξει το ανθρώπινο γένος ως αποκλειστικό υπαίτιο για την εξαφάνισή τους.


Ταυτόχρονα η μελέτη των ευρημάτων αποκάλυψε ότι την εποχή που εμφανίζεται μείωση των μαμούθ συνέβησαν σημαντικές κλιματικές μεταβολές, οι οποίες πιθανότατα ήταν αυτές που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εποχή κατά την οποία αρχίζει η μείωση του πληθυσμού των μαμούθ και των άλλων μεγάλων θηλαστικών συμπίπτει με την έναρξη μιας περιόδου εκδήλωσης μεγάλων πυρκαϊών οι οποίες είτε εξόντωσαν πολλά ζώα άμεσα είτε κατέστρεψαν τις περιοχές όπου ζούσαν και έτσι ο αριθμός τους μειώθηκε γρήγορα. Αλλη μια διαπίστωση που έκαναν οι ερευνητές είναι ότι παράλληλα με τις πυρκαϊές μειώθηκε σημαντικά η ποικιλία της χλωρίδας και ειδικότερα ο αριθμός των φυτών με θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα τα θηλαστικά και τα μαμούθ που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από τις πυρκαϊές να εξαφανιστούν εξαιτίας της κακής διατροφής.

ΠΗΓΗ:

Το Βήμα

ΕΓΚΛΗΜΑ ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ;


Ανθρώπινα οστά βρέθηκαν από κατοίκους της περιοχής στα Πολιτικά Ευβοίας, σε ερημική περιοχή. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και υπολείμματα ρούχων, που προφανώς ανήκαν στον ίδιο άνθρωπο.

Ιδιοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία της Νέας Αρτάκης, που έφτασε στον τόπο και τα περισυνέλεξε, με σκοπό να τα στείλει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας, προκειμένου να βρεθεί σε ποιον ανήκαν και να διαπιστωθούν οι συνθήκες που έχασε τη ζωή του ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Πληροφορίες που δεν έχουν εξακριβωθεί κάνουν λόγο πιθανώς για έγκλημα που έχει γίνει πριν αρκετό καιρό.

ΠΗΓΗ:

eviaroom

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Στην Κοπεγχάγη οι ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη θα διαπραγματευτούν κάτι περισσότερο από μία συνθήκη, θα εργαστούν για την ίδια τη σωτηρία του πλανήτη και την επιβίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

Χρειαζόμαστε μία φιλόδοξη, δίκαιη και δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, για να αποτρέψουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για το κλίμα για να τα καταφέρουμε.

Στο δρόμο για την Κοπεγχάγη, η Greenpeace και το WWF Ελλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους Έλληνες πολίτες. Συνεργάζονται για να πείσουν την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η επίτευξη μιας πραγματικά φιλόδοξης συμφωνίας για το κλίμα είναι η μόνη επιλογή για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα που ήδη πλήττεται από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μία φιλόδοξη συμφωνία στην Κοπεγχάγη, όχι μόνο θα αποτρέψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα είναι η καλύτερη απάντηση στην οικονομική κρίση, αυξάνοντας την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Η μείωση των εκπομπών και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση είναι το εθνικό συμφέρον για τη χώρα μας

Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Κοπεγχάγη υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού μας, πρέπει να πιέσει για μια καλή συμφωνία και να υποστηρίξει το στόχο μείωσης των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40% έως το 2020. Μόνο αυτός ο στόχος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν θα υπερβεί τους 2oC, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Για να βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή ας μπουμε στο μαζί για το κλίμα και ας υπογράψουμε και μεις.

ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΥΦΑΝΤΗΣ

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

21 Νοεμβρίου μαζί με τα Εισόδια της Θεοτόκου εορτάζουν και οι Ένοπλες δυνάμεις. Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε ένα αφιέρωμα στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΔΙΑ


Η Λυδία είναι πέντε ετών και πάσχει από καρκίνο. Ο πατέρας της, μέσα σε όλο αυτό που υφίσταται, βρίσκει το κουράγιο να ενημερώνει όλο τον κόσμο για ό,τι αφορά τον παιδικό καρκίνο, μέσα απ' την ιστοσελίδα του.

Η ιστοσελίδα του πατέρα της Λυδίας είναι το lydia-tigria.blogspot.com

Παρακάτω θα παραθέσω και ένα νανούρισμα για την Λυδία από τον Βασιλιά της Μοναξιάς.



θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το Χαμομηλάκι για αυτή την πολύ ωραία ανάρτηση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη το 1996.
Στόχος της, να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Λέμε, τώρα…

Όλοι ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει με την τηλεόραση. Το «χαζοκούτι», δηλαδή.
Ενημέρωση, ψυχαγωγία και παρέα από τη μία, απομόνωση, αποπροσανατολισμός και αποβλάκωση από την άλλη, δημιουργούν μια πολύ ευαίσθητη ισορροπία.
Το σίγουρο είναι ότι η τηλεόραση και οι εκπομπές της αντανακλούν ανά πάσα στιγμή την εικόνα της κοινωνίας που την παρακολουθεί και συνάμα πρωταγωνιστεί στα προγράμματά της.
Στιγμές κλασικές αλλά και καλτ, ποιοτικές αλλά και ως το μεδούλι trash, στιγμές που άλλαξαν την πορεία του μικρού κουτιού της Ψωροκώσταινας αλλά και τόσο ανεπαίσθητες που αδυνατούν να ξεκολλήσουν από τη μνήμη.
Είναι, με άλλα λόγια, ένα ενδεικτικό ζάπινγκ μιας ολόκληρης γυάλινης εποχής…

@ Η επίσημη «πρώτη» του ΕΙΡ


Οι Αθηναίοι διαβάζουν περιχαρείς σε πρωινό φύλλο της 23ης Φεβρουαρίου 1966: «Τα πάντα για την σημερινή, πιο οργανωμένη εμφάνιση των πειραματικών εκπομπών του ΕΙΡ είναι έτοιμα. Ενας πομπός, 6 φορές ισχυρότερος από τον αρχικώς κατασκευασθέντα, είναι τοποθετημένος στο πιο ψηλό κτίριο των Αθηνών, στο Μέγαρο του ΟΤΕ... Στην πρωτεύουσα λειτουργούν αυτήν την στιγμή 1.200-1.500 συσκευές τηλεοράσεως... Το σημερινό πρόγραμμα θα έχει ως εξής: 18.30 Διεθνή επίκαιρα 18.45 Για σας κυρία μου 19.00 Αυστραλία (ταξιδιωτικό ντοκυμανταίρ) 19.25 Ο Αγγλος γλύπτης Χένρυ Μουρ 19.55 Παίζει η ορχήστρα Ανρύ Λεκά 20.15 «Ο κλέφτης». Μια βραζιλιάνικη ταινία μικρού μήκους 20.30 Τέλος του προγράμματος». Ετσι και έγινε. Το ίδιο απόγευμα η οθόνη φωτίζεται.
Η πρώτη πρώτη εικόνα είναι φυσικά το σήμα του ΕΙΡ. Εν συνεχεία η Ελένη Κυπραίου, η πρώτη παρουσιάστρια στην επίσημη ελληνική τηλεόραση, χαμογελά στην οθόνη: «Καλησπέρα σας. Από σήμερα το ΕΙΡ καθιερώνει...».




Πηγή για τα κείμενα i-diadromi

ΤΟ ΜΠΙΝΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ






Σήμερα αγαπητοί μου αναγνώστες είναι μια μεγάλη μέρα για την Blogόσφαιρα διότι σαν σήμερα πριν τρία χρόνια δημιουργήθηκε το ιστολόγιο του Νίκου Ράμμου, Α! μπε μπα Blog! Μπινελικοδρόμιο.

Στην αρχή ο φίλος μας Νίκος άρχισε με αναρτήσεις που θα διάβαζαν αυτός και οι φίλοι του. Αλλά με την πάροδο του χρόνου το ιστολόγιο του Νικού απέκτησε δημοτικότητα. Σήμερα θεωρείται από πολλούς αν όχι το καλύτερο, από τα καλύτερα ιστολόγια που προσφέρουν βοήθεια σε αρχάριους bloggers και όχι μόνο.

Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το Νίκο διότι τόσο αυτός όσο και ο άλλος μεγάλος blogger John Patra με βοήθησαν πολύ με τις συμβουλές τους στην κατασκευή αλλά και στην βελτίωση της μορφής του ιστολογίου μου.

Εύχομαι στον Νίκο να συνεχίσει αυτό το όμορφο έργο και να τα εκατοστίσει ο ίδιος και το ιστολόγιό του.

blogger templates | Make Money Online