Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ




ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Συναγερμός σήμανε στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών. Από την 1η Οκτωβρίου που εντοπίστηκε το πρώτο προσβεβλημένο δένδρο στον δήμο Πλατανιά μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί σε τέσσερεις δήμους του Νομού Χανίων περισσότερα από 30 προσβεβλημένα φοινικοειδή τα οποία ξεριζώθηκαν και θάφτηκαν.


Για λαίλαπα που εξαπλώνεται ταχύτατα έκανε λόγο ο αρμόδιος γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Παντελής Βογιατζάκης ο οποίος τόνισε πως «εάν δεν αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα με εκρίζωση και κάψιμο ή θάψιμο των προσβεβλημένων δένδρων τότε « θα υπάρξει πρόβλημα από έξαρση του εντόμου την ερχόμενη Άνοιξη την οποία δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ήδη με απόφαση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων έχουν ορισθεί ως μολυσμένες ζώνες οι περιοχές των δήμων Πλατανιά, Κολυμβαρίου, Νέας Κυδωνίας και Χανίων.

«Δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού στο Νομό» δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ.Βογιατζάκης «αντιμετώπιση με εντομοκτόνα δεν υπάρχει και για τον λόγο αυτό έχει οριστεί να ξεριζώνονται και να θάβονται τα προσβεβλημένα δένδρα, κάτι το οποίο δυστυχώς οι ιδιοκτήτες τους δεν το έχουν κατανοήσει».

Σε ότι αφορά το πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ένα προσβεβλημένο από το σκαθάρι φοίνικα ο κ.Βογιατζάκης ενημερώνει πως «τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής είναι ότι τα υγιή πράσινα φύλλα του φοίνικα έχουν μια συστροφή προς τα κάτω σε στυλ ομπρέλας και πέφτει και η κορφή του φοίνικα. Όποιος δει κάποιον φοίνικα με αυτά τα συμπτώματα πρέπει αμέσως να μας ενημερώσει γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να μαρκάρουμε το δένδρο με GPS και να δώσουμε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι σε καραντίνα και πρέπει να τα ξεριζώσουμε αφού δεν υπάρχει θεραπεία».
ΠΗΓΗ:
Το Τεφτέρι

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Η πρώην Υπουργός Υγείας της Φινλανδίας Dr Rauni Kilde αποκαλύπτει σε ένα βίντεο-συνέντευξη τους στόχους των Παγκοσμιοποιητών για μείωση του Παγκόσμιου Πληθυσμού σε 2/5 και πως προσπαθούν να καταφέρουν το σκοπό τους αυτό με το εμβόλιο κατά της νόσου της γρίπης των χοίρων.


ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Ένας έλληνας δημοσιογράφος, εν ονόματι Γεώργιος Παπαδάκης, στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, αναφέρει ότι όταν πρωτοπήγε στα Σκόπια συμπάθησε το λαό που ζούσε εκεί και θέλησε να πάει να μείνει και να εργαστεί.
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, αλλά αποκαλεί αυτούς Μακεδόνες και τους λυπάται. Από τα λεγόμενά του φαίνεται να πιστεύει πως με την συμπεριφορά μας τους έχουμε αδικήσει κιόλας.
ΕΛΕΟΣ!!!!


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Το βιβλίο Codex Gigas βρίσκεται στην εθνική βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης και αποτελείται από 600 σελίδες, όλες από δέρμα (γαϊδάρου), ενώ το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο είναι από επενδυμένο ξύλο με δέρμα και σκαλισμένα κομμάτια μετάλλου.

Όπως κάθε παράξενο και ξεχωριστό αντικείμενο από το παρελθόν, έτσι κι αυτό, έχει την δική του ξεχωριστή "ιστορία" την οποία περιβάλει ένας μύθος γύρω από την δημιουργία του και τον σκοπό του.


Το βιβλίο θεωρείται ότι έχει γραφτεί στις αρχές του 13ου αιώνα στο Βενεδικτίνικο μοναστήρι της Βοημίας που βρίσκεται κοντά στο Chrudim, στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Η ταυτότητα του συντάκτη παραμένει ένα μυστήριο. Η εξέταση του βιβλίου αποκάλυψε ότι ο τρόπος γραφής και έκφρασης, είναι ο ίδιος σε όλο το βιβλίο, καθώς επίσης και οι εικόνες έχουν την ίδια ακριβώς τεχνοτροπία, πράγμα που σημαίνει ότι γράφτηκε από ένα μόνο άτομο. Παράξενο είναι επίσης το γεγονός ότι αυτός που έγραψε το βιβλίο, δεν δείχνει με την γραφή του, κανένα σημάδι κούρασης ή ακόμα και διάθεσης (κάτι που είναι ασυνήθιστο για ένα τόσο μεγάλο χειρόγραφο).


Το βιβλίο γράφτηκε στα λατινικά και περιέχει μια πλήρη έκδοση της παλαιάς και καινής διαθήκης (εκτός του βιβλίου των πράξεων των αποστόλων και της αποκάλυψης).

Παράλληλα με τη Βίβλο, είναι ένα αντίγραφο της εγκυκλοπαίδειας του Ισίδωρο της Σεβίλης, "Etymologiae" - μια περίληψη της καθολικής γνώσης που περιείχε κάποιες ριζοσπαστικές (αλλά όχι ευρέως αποδεκτές) πληροφορίες - συμπεριλαμβανομένης της ιδέας του ότι ο κόσμος ήταν μια σφαίρα και όχι ένας επίπεδος δίσκος.



Το βιβλίο περιέχει επίσης ένα αντίγραφο του "Antiquities of the Jews" και του "The Jewish Wars" που γράφτηκαν αρχικά από τον Flavius Josephus γύρω στο 93 μ.χ. και είναι μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της εβραϊκής βίβλου.

Τέλος, υπάρχει ένα αντίγραφο του "Chronicle of Bohemia" που γράφτηκε από τον Κοσμά της Πράγας, ο οποίος ήταν ιερέας στην Βοημία και έζησε μεταξύ του 1045 π.χ. και 1125 π.χ.
Μαζί με τα κείμενα, υπάρχουν κατάλογοι ανθρώπων και ημερομηνιών, ένα ημερολόγιο και ένθετα από τους διάφορους ιδιοκτήτες του βιβλίου.



Ο μύθος που περιβάλλει τον κώδικα είναι ότι ένας από τους μοναχούς από το Βενεδικτίνικο μοναστήρι είχε διαπράξει μια φοβερή αμαρτία και αντιμετώπιζε την εσχάτη τιμωρία. Να θαφτεί ζωντανός. Για να γλυτώσει από τον αργό αυτό θάνατο, ο μοναχός έκανε μια συμφωνία με τους ηγούμενους του μοναστηριού. Θα έγραφε το μεγαλύτερο βιβλίο που είχε δει ποτέ ο κόσμος, σε μια μόνο νύχτα. Εάν το κατάφερνε θα κέρδιζε την ελευθερία του.

Η πρόταση του μοναχού έγινε δεκτή, αλλά βλέποντας ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τα λεγόμενα του, κάλεσε το διάβολο για να τον βοηθήσει. Ο διάβολος δέχτηκε και ο μοναχός για να του δείξει την εκτίμηση του, δημιούργησε μια απεικόνιση του διαβόλου μέσα στον κώδικα.



Το μεγαλύτερο βιβλίο που είχε δει ποτέ ο κόσμος ολοκληρώθηκε σε μια νύχτα και ο μοναχός κέρδισε την ζωή του. Εντούτοις, ο μύθος λέει, ότι η ζωή του έκτοτε ήταν γεμάτη κακοτυχία και βάσανα.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι επτά (ή οκτώ σύμφωνα με μερικές πηγές) από τις σελίδες του βιβλίου είναι σχισμένες και σύμφωνα με κάποιους, αφαιρέθηκαν για να προφυλάξουν ένα αρχαίο μυστικό.

Τέλος, όπως συμβαίνει άλλωστε με τέτοια αντικείμενα, υπάρχει η φήμη, ότι το βιβλίο είναι καταραμένο και φέρνει τον θάνατο ή μεγάλη κακοτυχία στον κάτοχο του.

Τα συμπεράσματα... δικά σας!

ΠΗΓΗ:
i-diadromi

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ STOP ΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ


Αφορμή μια Παγκόσμια Ημέρα και μια αφίσα. Μια αφίσα που δείχνει ένα κοριτσάκι, ένα παιδί που θα γιόρταζε τα 25 τα χρόνια αν ένα τροχαίο δυστύχημα δεν έκοβε ξαφνικά το νήμα της ζωής της. Ένας τρόπος για να σκεφτούμε ότι τα τροχαία ατυχήματα, η Ελλάδα μάλιστα κατέχει τα πρωτεία, δεν συμβαίνουν λόγω ατυχίας, αλλά λόγω απροσεξίας και κακής οδηγικής συμπεριφοράς. Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη, για φέτος, η 15η Νοεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί παγκοσμίως ως Παγκόσμια Μέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Μια μέρα που έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο σε όλο τον κόσμο. Να αφυπνίσει, να ευαισθητοποιήσει και να οδηγήσει σε παγκόσμια δράση για την εξάλειψη όλων των λόγων που στερούν ή ακρωτηριάζουν ζωές (κακοσυντηρημένα οδοστρώματα, οδηγοί που μιλούν στο κινητό ενώ οδηγούν, είναι κουρασμένοι, έχουν πιει κ.ά.).
Στην Ελλάδα στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων ομάδα δράσης στη Ρόδο έστειλε γραπτό αίτημα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επίσημη αναγνώριση της ημέρας από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ έχει προγραμματίσει επιμνημόσυνη δέηση σε διάφορους ιερούς ναούς του νησιού. Επίσης, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου θα γίνει έκθεση με αυτοκίνητα που καταστράφηκαν σε τροχαία.

Εμείς σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το προαναφερθέν γράμμα:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ- ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
Aπό Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. ( Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων) – Παράρτημα Ρόδου. Επειδή η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων…

Κύριε Πρωθυπουργέ
Η Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων, την οποία ο Ο.Η.Ε αναγνώρισε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 60/5 26 Οκτωβρίου 2005 και κάλεσε τις Κυβερνήσεις των χωρών μελών να την αναγνωρίσουν και αυτές. Τέσσερα χρόνια μετά και αφού έχουν προστεθεί για την Ελλάδα χιλιάδες νεκροί και ανάπηροι τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ημέρα μνήμης την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε. Γιατί οι θάνατοι από τροχαίο δυστύχημα είναι βίαιοι και οι επιπτώσεις έχουν μεγάλη διάρκεια , γιατί κάθε μέρα χάνονται χιλιάδες άνθρωποι και γιατί επισημαίνει τη θέληση, τον σχεδιασμό, να σκεφτούμε συνολικά σαν κοινωνία το δρόμο που ακολουθούμε. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της παλαιάς ΕΕ. Οι πρωτοβουλίες ασήμαντες και ο σχεδιασμός υποτονικός σε σύγκριση με τον ανθρώπινο πόνο, το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος, αλλά και με τις εγκληματικές παραλήψεις που διέπουν την κατάσταση στους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

Οφείλουμε, να αναγνωρίσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων στη χώρα μας, για να σταματήσει η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ και ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ στους δρόμους, ελπίζοντας σε ένα τέλος αυτής της τραγικής διάστασης, ….
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί, θα έχει ουσιαστικό λόγο στη Διυπουργική συνάντηση της Μόσχας ,19-20 Νοεμβρίου, και θα υποστηρίξει το ψήφισμα των ΜΚΟ.
Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ για τη Ελλάδα, είναι ΘΕΜΑ Κυκλοφοριακής Αγωγής, υποχρεωτικού μαθήματος στο σχολείο, είναι ΘΕΜΑ Δημόσιας Υγείας, είναι ΘΕΜΑ Αστυνόμευσης, είναι ΘΕΜΑ σχεδιασμού και λειτουργίας της οδικής υποδομής.
Απαιτείται η ανάπτυξη και η εφαρμογή Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, η ανάπτυξη της αίσθησης του επείγοντος και προϋποθέτει Πολιτική βούληση και θεσμοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Προσβλέπουμε στη θετική σας ανταπόκριση προκειμένου να αναγνωριστεί Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ στην Ελλάδα και σας παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε ένα μήνυμα για την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 2009, το οποίο θα διαβαστεί στις εκδηλώσεις μας, θα δοθεί στον ημερήσιο τύπο και θα αποσταλεί σε όλα τα site των ΜΚΟ όλων των χωρών της συνάντησης των Βρυξελλών.

Με τιμή
Για την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Ρόδου
Η Πρόεδρoς

Ελένη Καρύδη

Συγγραφέας Άρθρου: Σοφία Κωστάρα

ΠΗΓΗ:
Infokids.gr

ΦΤΕΡΝΙΖΕΤΑΙ 1200 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ


Η 12χρονη Lauren από τις ΗΠΑ εδώ και μερικές εβδομάδες πάσχει από ένα σπάνιο φαινόμενο που την κάνει να φτερνίζεται συνέχεια και χωρίς σταματημό.
Σύμφωνα με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς η Lauren φτερνίζεται 12.000 φορές ανά μέρα.Δεν φτερνίζεται όταν κοιμάται σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Η μικρή είχε κρυώσει και αφού της πέρασε το απλό κρυολόγημα, της έμεινε το κουσούρι του ασταμάτητου φτερνίσματος. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που όπως λένε και οι γιατροί, συμβαίνει όσο συχνά μπορεί να κέρδιζε κάποιος το λόττο τρεις φορές μέσα σ’ένα χρόνο.
Ωστόσο κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν πως αυτό το φαινόμενο μπορεί και να είναι ψυχολογικό.

ΠΗΓΗ:
evianews

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Oι μέλισσες είναι σημαντικές για πολλές καλλιέργειες, αλλά είναι μύθος ότι η ανθρωπότητα θα λιμοκτονούσε δίχως αυτές. Περίπου το 70% των 115 παραγωγικότερων καλλιεργειών, επικονιάζεται από ζώα.
Οι πολλαπλές αναφορές από διάφορα σημεία του πλανήτη για την εξαφάνιση ολόκληρων πληθυσμών μελισσών, ενός φαινομένου που- παρ’ όλη την επιστημονική αρωγή-, παραμένει ανεξιχνίαστο, έχει προκαλέσει ανησυχίες δεδομένου του ρόλου των μελισσών στη γονιμοποίηση των φυτών και, συνεπώς, σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα.

Πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται το μυστήριο της εξαφάνισης των μελισσών και σε πιο βαθμό απειλεί την παραγωγή τροφίμων που προέρχονται από τις καλλιέργειες. Tις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να δώσουν οι Mαρκέλο Aϊζεν ερευνητής στο Eθνικό Eπιστημονικό και Tεχνικό Συμβούλιο Eρευνας της Aργεντινής και ο Λόρενς Xάρντερ καθηγητής οικολογίας και γονιμοποίησης στο πανεπιστήμιο του Kάλγκαρι στην Aλμπέρτα του Kαναδά.
Μύγες, πεταλούδες, πουλιά

H γονιμοποίηση από τις μέλισσες και άλλα ζώα όπως οι μύγες, οι πεταλούδες και τα πουλιά είναι απαραίτητη για την παραγωγή φρούτων και σπόρων σε πολλά άγρια και καλλιεργημένα φυτά. Περισσότερα από το 80% των 250.000 ειδών των φυτών του πλανήτη που ανθίζουν επικονιάζονται από ζώα.

H γεωργία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος αυτών των υπηρεσιών γονιμοποίησης, λόγος για τον οποίο, η πτώση του πληθυσμού των μελισσών έχει προκαλέσει συναγερμό, υπό τον φόβο ότι η προσφορά των τροφίμων μας θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο και ότι ίσως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας «κρίσης γονιμοποίησης».

Πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις, πολλά δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και ένα ψήφισμα του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου το 2008 συνηγορούν προς αυτή την άποψη.

Eντούτοις, η έρευνα των δύο επιστημόνων, κατά την οποία ανέλυσαν στοιχεία από τον Oργανισμό Tροφίμων και Γεωργίας των Hνωμένων Eθνών, αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα για το πρόβλημα που είναι λιγότερο καταστροφική.

H πρώτη αρχή που θέλει τις μέλισσες να είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ενός μεγάλου μέρους των τροφίμων μας είναι απλά αναληθής, αναφέρουν. Oι μέλισσες είναι σημαντικές για πολλές καλλιέργειες, αλλά είναι μύθος ότι η ανθρωπότητα θα λιμοκτονούσε δίχως αυτές. Περίπου το 70% των 115 παραγωγικότερων καλλιεργειών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα περισσότερα φρούτα και οι ελαιόσποροι, επικονιάζονται από ζώα.

Παραγωγή
Oι καλλιέργειες αυτές παράγουν σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων ετησίως που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής. Kαι πάλι, λίγες από αυτές τις καλλιέργειες εξαρτώνται από τη ζωική γονιμοποίηση συνολικά, κυρίως, εξαιτίας της ικανότητας που έχουν να αυτο-γονιμοποιούνται.

Συν τοις άλλοις, η παραγωγή πολλών βασικών τροφίμων δεν εξαρτάται καθόλου από τις μέλισσες: Kαλλιέργειες όπως το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι γονιμοποιούνται με τη βοήθεια του αέρα ή αυτο-γονιμοποιούνται. Eάν οι μέλισσες εξαφανίζονταν παντελώς, η παγκόσμια αγροτική παραγωγή θα μειωνόταν μόνο από 4% έως 6% υποστηρίζουν οι δύο επιστήμονες.

Aπό την άλλη, οι ισχυρισμοί για την εξαφάνιση των μελισσών στηρίζονται στη συλλογή (συχνά ακραίων) περιφερειακών αναφορών, οι οποίες δεν είναι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικές των παγκόσμιων τάσεων. Aυτές οι αναφορές συνήθως προέρχονται από περιοχές της Eυρώπης και της Bόρειας Aμερικής, όπου λίγοι φυσικοί ή ημιφυσικοί βιότοποι παραμένουν.

Αποθέματα
Tα αποθέματα των εξημερωμένων μελισσών έχουν μειωθεί αρκετά στις HΠA και μερικές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες. Eντούτοις, αυτές οι πτώσεις έχουν αντισταθμιστεί από τις μεγάλες αυξήσεις των πληθυσμών τους στην Aσία, τη Λατινική Aμερική και την Aφρική. O αριθμός των κυψελών των μελισσών παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά περίπου 45% στις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Eξάλλου, παρ’ όλο που είναι δεδομένη η εξαφάνιση των μελισσών στις HΠA και την Eυρώπη, η μείωση των πληθυσμών τους σε αυτές τις περιοχές οφείλεται και στην ίδια τη βιομηχανία μελιού, η οποία φαίνεται ότι στρέφεται στις αναπτυσσόμενες χώρες προς αναζήτηση φτηνότερης παραγωγής.

Στο εδώλιο η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων

Γάλλοι επιστήμονες και μελισσοκόμοι αναζητούν τα ακριβή αίτια για τον θάνατο των μελισσών, αν και όλα δείχνουν ότι βασική αιτία είναι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές καλλιέργειες.

Oι πρώτοι που ξεκίνησαν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον θάνατο των μελισσών είναι οι Γάλλοι μελισσοκόμοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Kαι ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη, μετά τις Hνωμένες Πολιτείες, χώρα στη χρήση εντομοκτόνων στις καλλιέργειες.

Tα μελίσσια στη Γαλλία είχαν σχεδόν εξολοθρευτεί στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Kατά μέσο όρο οι απώλειες έφταναν το 30%.

Hταν η εποχή που χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα άκρως τοξικά εντομοκτόνα, τονίζουν οι μελισσοκόμοι. Σύμφωνα με τον Zαν Mαρκ Mονματίν, ερευνητής στο Kέντρο Bιοφυσικής της Oρλεάνης που ασχολείται με το θέμα τα τελευταία 9 χρόνια, «ο μαζικός θάνατος των μελισσών δεν έχει βέβαια τα ίδια αίτια σε όλες τις περιοχές του πλανήτη». Yπάρχουν όμως κάποια κοινά, βασικά χαρακτηριστικά. «Aφενός, παντού όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα οι μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες.

Kαι αφετέρου, όσο περισσότερα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται τόσο περισσότερο ευάλωτη είναι η υγεία των μελισσών». O παγκόσμιος χάρτης που έχει διαμορφώσει η Γαλλική Oμοσπονδία Mελισσοκόμων δείχνει ότι τις μεγαλύτερες απώλειες σε μέλισσες τις έχουν οι περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονα βιομηχανοποιημένη αγροτική παραγωγή.

O σύνδεσμος μελισσοκόμων δοκιμάζει τώρα νέες πρωτότυπες μεθόδους. Tοποθέτησε έξι μελίσσια στο πάρκο Saint-Quentin-en-Yveslines του Παρισιού, μια κίνηση που βρήκε μιμητές και σε άλλες πόλεις και περιοχές. Mε ειδικές καμπάνιες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά για τον θάνατο των μελισσών. Oπως λέει ο πρόεδρος του συνδέσμου Aνρί Kλέμεντ, «πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε κυρίως τη νέα γενιά στα θέματα περιβάλλοντος.

Nα τους δείξουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις μέλισσες. Nα μη χρησιμοποιούν χημικά και να φυτεύουν λουλούδια για να έχουν τροφή οι μέλισσες. Nα αντιληφθούν ότι οι μέλισσες είναι αναντικατάστατες».

ΠΗΓΗ:
Καραμαϊκή Αλεπού

ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μαργαρίτας Καραβασίλη μίλησε στο 21ο Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ που πραγματοποιείται στη Λαμία, το διάστημα 13, 14, 15 Νοεμβρίου, με θέμα «το νερό ως κοινωνικό αγαθό». Η κα Καραβασίλη επισήμανε ότι το πρόβλημα του νερού είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι νόμιζαν στην αρχή. "Εκτός του ποσοτικού προβλήματος, που σύντομα θα αποτελέσει το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, υπάρχει και έντονο ποιοτικό πρόβλημα κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα τραγικό ο Ασωπός και πρόσφατα η Μεσσαπία, στην Εύβοια" είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

Έδειξε μια πραγματικότητα που δυστυχώς επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές και που επιδεινώνεται. Οι κάτοικοι μεγάλων περιοχών στα Οινόφυτα, στη Θήβα, στην Βάγια, στον Ωρωπό, στο Δήλεσι, στο Χαλκούτσι, στην Αυλίδα, αλλά και στην Μεσσσαπία δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και απειλείται καθημερινά η υγεία τους".

Η κα Καραβασίλη αναφέρθηκε ακόμα στους στόχους του υπουργείου μέσα από τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας για τα νερά:

* Αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης, προστασία και βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων οικοσυστημάτων.
* Προώθηση βιώσιμης χρήσης του νερού μέσω μακροπρόθεσμης προστασίας των διαθέσιμων υδατικών πόρων.
* Διασφάλιση της προοδευτικής μείωσης της ρύπανσης των υπογείων υδάτων και αποτροπή της περαιτέρω μόλυνσής τους.
* Εξασφάλιση επαρκούς παροχής επιφανειακού και υπόγειου νερού καλής ποιότητας που απαιτείται για τη βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη χρήση ύδατος.

ΠΗΓΗ:
servitoros

blogger templates | Make Money Online