Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ


Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, σε μια προσπάθεια αφύπνισης για την αναγκαιότητα της προστασίας των οικοσυστημάτων.
Οχτώ χρόνια πριν, οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να μειώσουν το ρυθμό μείωσης της βιοποικιλότητας. Ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα κυρίως εξαιτίας της επέκτασης των ανθρώπινων πόλεων, της γεωργίας και των αναπτυξιακών έργων. Αναλύσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός απώλειας βιολογικών ειδών επιταχύνεται.
Ο ρυθμός μείωσης της βιοποικιλότητας οδηγεί μάλιστα ορισμένους βιολόγους στις εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε στη μέση της έκτης μεγάλης μαζικής εξαφάνισης της Γης. Οι πέντε προηγούμενες προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα, όπως συγκρούσεις αστεροειδών.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Έτους Βιοποικιλότητας έγινε στο Βερολίνο, με κεντρική ομιλήτρια την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι με την εξαφάνιση φυσικών συστημάτων, όπως τα δάση και οι υγρότοποι, η ανθρωπότητα χάνει σταδιακά υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται δωρεάν, όπως ο καθαρισμός του αέρα και των υδάτων, η προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η παροχή υλικών για στέγαση και θέρμανση.
Η Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα του ΟΗΕ, υπογράφηκε στη Σύνοδο της Γης στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992. Ωστόσο δέκα χρόνια μετά, στη Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ το 2002, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να βάλουν στόχο μέχρι το 2010 τη μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας.
Ο ΟΗΕ ελπίζει σε κάποια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τον περιορισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας κατά τη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο 2010.
Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης πρόθεσης για νομικά δεσμευτικά περιβαλλοντικά μέτρα στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, μεταξύ των βασικών χωρών είναι ασαφές τι είδους συμφωνία θα μπορούσαν να κλείσουν στο θέμα της βιοποικιλότητας.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Εξάλλου, ο ΟΗΕ επιδιώκει νέους τρόπους ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την ποδοσφαιρική ομάδα του Καμερούν που συμμετέχουν στους τελικούς του Κόπα Άφρικα.
"Το Έτος Βιοποικιλότητας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να κάνουν όσα δεν κατάφεραν να κάνουν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης", δήλωσε επικεφαλής της Επιτροπής Διάσωσης Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

ΠΗΓΗ:

TΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ APPLE


Tο νέο iPad της Apple, όπως ήταν αναμενόμενο...
...διαθέτει έναν e-reader ενσωματωμένο στη συσκευή. To iBook app εμφανίζει ένα ράφι όλων των τίτλων σας σε μια θεσπέσια βιβλιοθήκη ή στο κλασσικό περιβάλλον του iPhone. Όταν επιλέγεται ένα βιβλίο για να το διαβάσετε, πατώντας στη δεξιά ή αριστερή πλευρά για να αλλάξετε της σελίδα ή απλά μπορείτε να σύρετε τη σελίδα χειροκίνητα. Όταν είστε στο ράφι σας, υπάρχει πάντα ένα κουμπί για το iBook Store για την αγορά νέων βιβλίων.
Το iBook Store σας επιτρέπει την περιήγηση σας και την αγορά βιβλίων για το iPad. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι αυτή η νέα δυνατότητα που βασίζεται στο πρότυπο Epub και όχι σε κάποια αποκλειστική μορφή της Apple. Το Εpub αναπτύχθηκε από το International Digital Publishing Forum και χρησιμοποιείται απο διάφορες συσκευές και πλατφόρμες όπως το Sony Reader και το Adobe Digital Editions για τον υπολογιστή σας. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το mp3 φορμά στον ήχο.

Πέντε μεγάλοι εκδότες (Penguin, Harper Collins, Macmillan, Hachette Book Group, και Simon & Schuster) ανακοίνωσαν σήμερα την υποστήριξη και το κατάστημα θα είναι ανοικτό για άλλους εκδότες σύντομα. Δεν αποτελεί έκπληξη το οτι ο εκδοτικός οίκος McGraw-Hill δεν ήταν στον κατάλογο των μεγάλων εκδοτών σήμερα.

ΠΗΓΗ:

NEWS IT

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΛΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ


Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, με ερώτησή της προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το εξασθενές χρώμιο στη περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες, να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη μόλυνση.
Η ερώτηση της κυρίας Περλεπέ είναι η εξής:
«Κυρία Υπουργέ
Το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει αναδειχθεί στη περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας με τους υψηλότατους δείκτες εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα, επιτάσσει την άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους, ώστε αφ’ ενός μεν να προστατευθούν οι πολίτες και να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση  του περιβάλλοντος, αφ’ ετέρου δε  να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την μόλυνση που προκλήθηκε.
Με σχετική ερώτηση που είχα απευθύνει στις 23/7/2009 προς την προηγούμενη κυβέρνηση, ζητούσα την άμεση παρέμβαση  των τότε  καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, όμως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε  με συνέπεια η περιοχή και οι κάτοικοι να εξακολουθούν να υφίστανται τις πολλαπλές συνέπειες από την ύπαρξη   εξασθενούς χρωμίου που αφορούν τόσο στην υγεία τους όσο και στις οικονομικές δραστηριότητες τους κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Κατά την σχετική συζήτηση που έλαβε χώρα στην αρμόδια υποεπιτροπή υδατικών πόρων στη Βουλή (27.01.2010) ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Π. Μέρκος χαρακτηρίζει τις συγκεντρώσεις χρωμίου απαράδεκτα υψηλές και απαντά σε ερωτήματα του Προέδρου της υποεπιτροπής, όπως στο χαρακτηριστικό απόσπασμα που ακολουθεί (από τα πρακτικά):
«Π. Μέρκος: …υπάρχει σοβαρό ζήτημα ακόμη, διανέμεται νερό από δεξαμενές εμφιαλωμένο και δυστυχώς σε νερό που διατίθεται στη περιοχή των Μεσσαπίων της Εύβοιας διαπιστώθηκαν απαράδεκτα ψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου.  Χρωμιομένο σε τιμές πάνω από κάθε όριο.  Έχει σχέση γιατί κατά πάσα πιθανότητα στα Μεσσάπια μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού.
Κ. Καρτάλης (Προεδρεύων της Υποεπιτροπής):  Στα Μεσσάπια της Εύβοιας μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού;
Π. Μέρκος: Ναι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις και στοιχεία και μια έρευνα σε εξέλιξη μετά τους ελέγχους, κάνοντας ελέγχους η υπηρεσία μας στη περιοχή όταν αντιλήφθηκαν κάποιοι ότι τους παρακολουθούν οι επιθεωρητές πολύ στενά, μάλλον ανακάλυψαν κάποιους δρόμους να φορτώνουν τα απόβλητα.
Κ. Καρτάλης  (Προεδρεύων της Υποεπιτροπής):  Με βυτία εννοείτε;
Π. Μέρκος: Με βυτία, ενδεχόμενα βυτία αστικών αποβλήτων, στα οποία βάζανε μισά αστικά μισά βιομηχανικά ή ξεπλυμένα μέσα σε άλλα υλικά, οικοδομικά υλικά, σε στερεά απόβλητα, σε υλικά απορροφητικά και φεύγανε και πήγαν, τα έχουμε βρει πλέον, τα βρίσκουμε στη  Μεσσάπια σε περιοχή που δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων που υδροδοτεί περιοχές κοινότητες, τιμές 130 ppm σε χρώμιο».
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η κρισιμότητα του προβλήματος απαιτεί άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή του,
Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ,

  1. Ποια μέτρα θα λάβετε για να προστατευθούν οι πολίτες του Δήμου Μεσσαπίων από τους πολλαπλούς κινδύνους που διατρέχουν λόγω της ύπαρξης  εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την πλήρη και υπεύθυνη πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για το εν λόγω πρόβλημα αφού η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν προχώρησε στην ενημέρωση που απαιτείται;
  3. Τι πρόκειται  να πράξετε ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που ρύπαιναν και ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα στο Δήμο Μεσσαπίων;
Πώς θα διασφαλιστεί ότι, παράλληλα με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία της υγείας των πολιτών από την ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου, θα προφυλαχθεί και η οικονομική ζωή του τόπου, ειδικότερα δε οι αγροτικές δραστηριότητες;».

ΠΗΓΗ:

eviaroom.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ..........

Ε

ΜΑΝΑ ΠΟΤΙΖΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Επιεικής ο χαρακτηρισμός για την 33χρονη Κάιλι Ίστγουντ απο την Αυστραλία και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών. Γιός πίνει, μάνα κερνάει ! Όχι γάλα, ούτε νερό! Τσίπουρο !Η μεθυσμένη Κάιλι πότισε και τον 5χρονο γιό της 4 σφηνάκια τσίπουρο με αποτέλεσμα ο μικρός να μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Η μητέρα φυσικά οδηγήθηκε στα δικαστήρια αλλά η απόφαση έφερε αντιδράσεις.Το δικαστήριο της Μελβούρνης την καταδίκασε σε 5μηνη φυλάκιση με δύο χρόνια αναστολή για αμέλεια ανηλίκου και επικίνδυνη συμπεριφορά. Η επιείκεια του δικαστή και η απόφασή του για αναστολή προήλθε απο την αποχή της μητέρας απο το αλκοόλ για μήνες και επειδή είχε και άλλα δύο παιδιά. Βέβαια την προειδοποίησε, "μαμά όλα κι όλα! τελευταία φορά! Δεν σου ξαναχαρίζω.."

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω κυρία έχει κατηγορηθεί για αμέλεια.Δύο χρόνια πριν καταδικάστηκε με αναστολή ξανά επειδή άφησε τα ηλικίας κάτω των 10 ετών παιδιά της μόνα τους στο σπίτι για να πάει να τα πιει..και ξανά λίγους μήνες μετά γιατί αρνήθηκε να κάνει αλκοτέστ και οδηγούσε χωρίς άδεια(προφανώς πάλι είχε κατεβάσει ένα ποτάμι αλκοόλ).



ΠΗΓΗ:


Tileorasi-hellas

«Η εξόρυξη των Fe,Ni/ούχων λατεριτών και το εξασθενές χρώμιο (!)»

«Η εξόρυξη των Fe,Ni/ούχων λατεριτών και το εξασθενές χρώμιο (!)»    


ΠΗΓΗ:

elladitsamas.blogspot.com

blogger templates | Make Money Online