Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

5 ΝΕΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Καθώς τα ορυκτά καύσιμα αρχίσουν αισθητά να μειώνονται, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειες, με το μικρότερο κόστος για το περιβάλλον.
Γνωρίζουμε ήδη την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, ενώ η υδροηλεκτρική και η πυρηνική χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Αλλά οι επιστήμονες κοιτάζουν ολοένα και περισσότερο προς τη φύση για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις.


Παρακάτω παρατίθενται 5 εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που ενδεχομένως να τις ακούσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.Ηλιοκαλλιέργεια: Η ιδέα βασίζεται στη δημιουργία υδρογονανθράκων, με μία μικρή βοήθεια από τον ήλιο. Το γλυφό νερό συνδυάζεται με φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, θρεπτικές ουσίες και διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια τοποθετούνται στον ήλιο. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υδρογονανθράκων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα -και δεν απαιτείται διύλιση.
Λύματα: Τα λύματά μας μπορούν να… μειώσουν τα λύματα. Χρησιμοποιώντας μικροβιακές κυψέλες καυσίμων, τα λύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιο-ηλεκτροχημικά συστήματα και να παράγουν ενέργεια. Μάλιστα, η Νορβηγία σκοπεύει να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα λύματα και να παράγει καύσιμα για τα λεωφορεία στο Όσλο.
Εξάτμιση: Όπως φαίνεται, οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν τη διαφορά των ηλεκτρικών ιδιοτήτων μεταξύ αέρα και νερού. Για να το καταφέρουν, μικρο-κατασκεύασαν ένα ξεχωριστό είδος «φύλλου». Αντλούνται στο εσωτερικό φυσαλίδες αέρα και καθώς το νερό εξατμίζεται, παγιδεύεται η ενέργεια. Εντούτοις, φαίνεται πως η δουλειά που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί.

Ανθρώπινη κίνηση:
Θα μπορούσε ο συνεχόμενα αυξανόμενος πληθυσμός της Γης να παράγει ενέργεια από την κίνησή του; Υπάρχουν σκέψεις πως θα μπορούσε να παραχθεί πιεζοηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση ειδικών πλακών, που θα είναι τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία, απ' όπου διέρχονται οι άνθρωποι. Οι πλάκες αυτές θα είναι φτιαγμένες από υλικά που παράγουν ενέργεια, χάρη στη μηχανική πίεση που θα ασκείται πάνω τους. Καθώς οι άνθρωποι θα περπατάνε για να προλάβουν το λεωφορείο ή θα κάνουν τζόκινγκ στο πάρκο, η πίεση που θα ασκείται πάνω σε αυτές τις πλάκες θα μπορεί να παράγει ενέργεια.
Σελήνη: Για ένα διάστημα, οι επιστήμονες αναζητούσαν τρόπους για να παράγουν Ήλιο-3, ένα μη-ραδιενεργό ενδεχόμενο για περισσότερη καθαρή ενέργεια. Παρόλα αυτά, η δημιουργία του He-3 στη Γη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο γειτονική μας Σελήνη, όμως, το ελαφρύ αυτό ισότοπο βρίσκεται σε αφθονία. Θα μπορούσαμε να δούμε στο μέλλον σεληνιακά εργοστάσια, που θα μετέτρεπαν το Ήλιο σε ενέργεια; Ενδεχομένως. Μία ρωσική εταιρεία, η RKK Energiya, πιστεύει πως η σεληνιακή εξόρυξη Ηλίου-3 θα είναι πραγματικότητα μέχρι το 2020.
Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις καινοτομίες για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιες από αυτές τις εναλλακτικές πηγές ενέργειες θα είναι εφαρμόσιμες και βιώσιμες.

ΠΗΓΗ:


Pathfinder.gr

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ ΝΤΟΛΙ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΠΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ


Η τεχνική κλωνοποίησης του προβάτου «Ντόλι» φαντάζει πια ξεπερασμένη. Κινέζοι επιστήμονες, για πρώτη φορά στον κόσμο, έδειξαν ότι είναι δυνατό, χρησιμοποιώντας κύτταρα από ιστό ενήλικου ζώου (στη συγκεκριμένη περίπτωση δέρματος) να αναδημιουργήσουν όλη τη γκάμα των διαφορετικών σωματικών κυττάρων ενός οργανισμού, με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να το κάνουν τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα. Έτσι, μπόρεσαν να κλωνοποιήσουν ένα ποντίκι από το δέρμα ενός άλλου ενήλικου ποντικιού, αναπρογραμματίζοντας δερματικά κύτταρα από το δεύτερο. Με απλά λόγια, χωρίς σεξουαλική αναπαραγωγή, χωρίς καν την χρήση σπέρματος και ωαρίου σε εργαστήριο, αναπαράχθηκε ένας ζωντανός οργανισμός - απλώς από κύτταρα δέρματος.
Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στην επιστημονική έρευνα, που προκάλεσε αίσθηση διεθνώς. Η έρευνα έγινε από ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (υπό τον Τσι Ζου του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Πεκίνου και την Φάνι Ζενγκ του Ινστιτούτου Ιατρικής Γενετικής του πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το βρετανικό Τύπο.
Το πρώτο κλωνοποιημένο ποντίκι ονομάστηκε «Τάινι» ή «Σιάο-Σιάο» στα κινεζικά. Μια δεύτερη κινεζική επιστημονική ομάδα, υπό τον Σαορόνγκ Γκάο του Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πεκίνου, χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνική, ανέφερε παρόμοια θετικά αποτελέσματα κλωνοποίησης ποντικιού, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Cell Stem Cell».
Αν η τεχνική αυτή επαναληφθεί και σε ανθρώπους, τότε, σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου, ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση μιας απεριόριστης ποσότητας αναπρογραμματισμένων πολυδύναμων κυττάρων (τύπου βλαστοκυττάρων) όχι από έμβρυα, αλλά από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, διευκολύνοντας θεραπείες διαφόρων ασθενειών, όπως το Πάρκινσον, η παράλυση ή ο διαβήτης.
Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι παρακάμπτει το ηθικά ευαίσθητο ζήτημα της καταστροφής εμβρύων, προκειμένου να εξευρεθούν εμβρυικά βλαστοκύτταρα. Από την άλλη όμως, και αυτή η τεχνική κλωνοποίησης έχει τον κίνδυνο απόρριψης από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Στην κινεζική έρευνα, ελήφθησαν κύτταρα από το δέρμα ενός ενήλικου ποντικού, στα οποία, με τη βοήθεια ενός ιού, εισήχθησαν τέσσερα τροποποιημένα γονίδια, που οδήγησαν στον αναπρογραμματισμό των δερματικών κυττάρων (δηλαδή το γενετικό τους "ρολόι" γύρισε προς τα πίσω), ώστε να γίνουν πολυδύναμα. Μέχρι τώρα τα πολυδύναμα κύτταρα είχε αποδειχτεί, σε πειραματικές εργαστηριακές καλλιέργειες, ότι μπορούν να μετατραπούν σε άλλα κύτταρα (αίματος, δέρματος, μυών κλπ), όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν περάσει το τελικό τεστ: να μετατραπούν σε ένα ολοκληρωμένο ζωντανό οργανισμό μέσα από κλωνοποίηση - κάτι που πλέον έγινε.
Τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα κύτταρα του ενήλικου ποντικιού εισήχθησαν στη συνέχεια σε ένα βλαστοκύτταρο (μια ομάδα κυττάρων που προορίζεται να γίνει ιστός πλακούντα),που εμφυτεύθηκε, με τη σειρά του, σε ένα ενήλικο θηλυκό ποντίκι. Αυτό τελικά, μετά από 20 μέρες, γέννησε ένα μαύρο ποντικάκι που, όπως έδειξαν τα τεστ DNA, ήταν κλώνος του αρχικού -επίσης μαύρου- ενήλικου ποντικιού από όπου είχαν ληφθεί τα δερματικά κύτταρα (ενώ η παρένθετη μητέρα ήταν λευκού χρώματος).
Το ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή των επιτυχών γεννήσεων εμβρύων-κλώνων στο σύνολο των εμφυτεύσεων πολυδύναμων κυττάρων σε πλακούντα παρένθετης μητέρας, ήταν χαμηλό (3,5% στην πρώτη κινεζική έρευνα και 1,1% στη δεύτερη). Συνολικά 27 ποντίκια δημιουργήθηκαν με τη νέα τεχνική και αυτά, με τη σειρά τους, έχουν δημιουργήσει κάπου 200 απογόνους.
Η πλειονότητα των ποντικιών δεν εμφάνισε καρκινικούς όγκους (ακόμα τουλάχιστον) ή άλλα προβλήματα υγείας.Το πρώτο και πιο ηλικιωμένο κλωνοποιημένο ποντίκι έζησε για περίπου εννέα μήνες. Άλλα όμως κλωνοποιημένα ποντίκια πέθαναν γρήγορα (μερικά σε μόλις δύο μέρες από τη γέννησή τους) ή εμφάνισαν φυσικές ανωμαλίες, λεπτομέρειες για τις οποίες οι κινέζοι ερευνητές δεν αποκάλυψαν, αλλά υποσχέθηκαν να το κάνουν σε επόμενη επιστημονική εργασία τους.
Πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο χαιρέτισαν το κινεζικό επίτευγμα, καθώς επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει κάτι ανάλογο το 2007, αλλά είχαν αποτύχει. Όμως ορισμένοι, όπως ο βρετανός καθηγητής και ειδικός στα βλαστοκύτταρα Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ, επεσήμαναν ότι πιθανώς η έρευνα αυτή δεν μπορεί -ακόμα τουλάχιστον- να εφαρμοστεί στους ανθρώπους, επειδή τα ανθρώπινα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα κύτταρα είναι αμφίβολο κατά πόσον, αν εισαχθούν κι αυτά σε κύτταρα πλακούντα, θα μπορέσουν ποτέ να καταλήξουν στην κλωνοποίηση και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εμβρύου. Εξάλλου, επίσης προς το παρόν, κάτι τέτοιο είναι παράνομο σε πολλές χώρες, καθώς δεν επιτρέπεται ανθρώπινα βλαστοκύτταρα να εμφυτεύονται σε μια γυναίκα.
Από την άλλη, η κινεζική τεχνική βασίζεται στην τροποποίηση των αρχικών δερματικών κυττάρων με τη βοήθεια ιών, κάτι που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου. Πάντως, ήδη αναπτύσσονται ασφαλέστερες εναλλακτικές μέθοδοι αναπρογραμματισμού κυττάρων, που δεν εξαρτώνται από τη βοήθεια των ιών.
Τα πρώτα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα κύτταρα (iPS) στον κόσμο δημιουργήθηκαν το 2006 από τον ιάπωνα επιστήμονα Σίνια Γιαμανάκα του πανεπιστημίου του Κιότο. Έκτοτε, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν πόσο και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους τα κανονικά εμβρυικά βλαστοκύτταρα από τα εναλλακτικά αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα κύτταρα.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους «Τάιμς», όσο και αν τώρα φαίνεται επιστημονική φαντασία, ίσως στο μέλλον προκύψουν απρόσμενα προβλήματα. Αφού ο καθένας μας, όπου πάει, αφήνει κύτταρα από δέρμα του πίσω του (π.χ. πάνω σε ποτήρια από όπου πίνει ή σε αντικείμενα που αγγίζει), τι θα γινόταν αν κάποιος μάζευε κρυφά αυτά τα κύτταρα και τα μετέτρεπε σε αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα κύτταρα, από όπου κατά βούληση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα έμβρυο-κλώνο μας, χωρίς καν να το ξέρουμε;
Πάντως οι κινέζοι επιστήμονες φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι δεν θεωρούν ηθική την χρησιμοποίηση της τεχνικής τους για την ανθρώπινη αναπαραγωγή μέσω κλωνοποίησης. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι όλοι οι επιστήμονες θα έχουν πάντα τους ίδιους ενδοιασμούς

ΠΗΓΗ:


RC-CAFE

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ

Ασθενής σεισμική δόνηση, εντάσεως 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στις 4:30 τα ξημερώματα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε τρία χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Μαντουδίου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν τα δύο χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην περιοχή του Μαντουδίου, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή θύματα.

ΠΗΓΗ:
Eviaroom.gr

ΕΚΑΝΕ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΚΑΤΑΠΙΝΟΝΤΑΣ 18 ΣΠΑΘΙΑ


Ο Τσέινι Χάλετγκρεν, γνωστός επίσης και ως "Ο Κάουμποϊ του Διαστήματος" έκανε ένα ρεκόρ που πολύ λίγοι θα τολμήσουν να καταρρίψουν. Ο 31χρονος καλλιτέχνης, σε μια επίδειξη στο Σίδνεϊ, κατάπιε... με μιας 18 σπαθιά 72 εκατοστών το καθένα.
"Ο Κάουμποϊ του Διαστήματος" άρχισε να εξασκείται με τα σπαθιά όταν ήταν 16 χρόνων και έχει εφαρμόσει διάφορες μεθόδους για να τελειοποιήσει την τεχνική του.
Δείτε το βίντεο που έκανε το ρεκόρ!!



ΠΗΓΗ:


The news bus

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ


Εχθές Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2010 έκλεισε ο Νίκος Ξυλούρης τριάντα χρόνια μακριά από εμάς. Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια Ηρακλείου στις 7 Ιουλίου κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 30. Η ημερομηνία γέννησης του δεν είναι ακριβής γιατί το φθινόπωρο του 1941 το χωριό Ανώγεια καταστράφηκε και μαζί του καταστράφηκαν και τα χαρτιά όλων των κατοίκων του χωριού. Ετσι χάθηκαν και χαρτιά του Νίκου Ξυλούρη με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η ημερομηνία γέννησης του.
Η οικογένεια του Ξυλούρη ήταν φτωχή και γενικά τα χρόνια εκείνα του 1930 ήταν δύσκολα για τους Ανωγιανούς. Λίγο το λάδι, λίγο το ψωμί, ο τόπος ξερός για να φυτέψεις, να ποτίσεις και το χωριό εντελώς κατεστραμμένο. Σ'; αυτή τη γωνιά της γης ο Νίκος Ξυλούρης κάνει τα πρώτα του βήματα.

Σε νεαρή ηλικία , στην τρίτη μόλις τάξη, παρακαλεί τους γονείς του να του πάρουν μια λύρα και να τον αφήσουν να συνεχίσει την δουλειά του παππού του. Αλλά ο πατέρας του, Γιώργος Ξυλούρης, είναι ανένδοτος, θέλει ο γιος του να μάθει γράμματα και να σπουδάσει. Τελικά όμως ο Νίκος, με τη βοήθεια του δασκάλου του, ο οποίος πίστεψε στο ταλέντο του, καταφέρνει να πείσει τον πατέρα του. Ετσι ένα πρωινό αγοράζει από το Ηράκλειο την πιο όμορφη λύρα. Τα όνειρα του Νίκου παίρνουν σάρκα και οστά. Το τραγούδι γίνεται από εκείνη τη στιγμή ο σκοπός της ζωής του. Κανείς πια δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Αλλά ούτε και ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί πως με το τραγούδι του θα έφερνε μια μέρα μηνύματα αγάπης και λευτεριάς και θα ξεσήκωνε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στα 17 με όπλα τη λύρα και η φωνή του ζητά την ευχή της μάνας του, χαιρετά τα αγρίμια και το Ψηλορείτη και κατεβαίνει στο Ηράκλειο. Εκεί πιάνει δουλειά στο κέντρο "Κάστρο" και με τα λεφτά που παίρνει πληρώνει ίσα ίσα την κάμαρα που είχε νοικιάσει. Ο Ξυλούρης την περίοδο αυτή είχε να αντιμετωπίσει τη μουσική εκείνης της εποχής (ευρωπαϊκά βαλς, ταγκό κ.λ.π) καθώς επίσης και τους μεγάλους λυράρηδες που δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι. Τα οικονομικά του δεν πήγαιναν καλά, οι καλοί φίλοι όμως που είχε αποκτήσει στο Ηράκλειο τον βοηθούν οργανώνοντας γλέντια. Ετσι ο Νίκος σιγά -σιγά άρχισε να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό και να κερδίζει όλο και πιο πολλά χρήματα, βέβαια δεν δούλευε μόνο για τα χρήματα και όπου δεν είχαν να τον πληρώσουν καθόταν με το παραπάνω λέγοντας : "Αυτοί έχουν περισσότερη ανάγκη για να γλεντήσουν".
Την 21η Μαΐου του 1958, ο Νίκος Ξυλούρης παντρεύεται την Μελαμπιανάκη Ουρανία και το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους αποφασίζουν να εγκατασταθούν μαζί στο Ηράκλειο. Ο Νίκος συνεχίζει την ανοδική του πορεία και τον Νοέμβριο του 1958 βγάζει τον πρώτο του δίσκο με την εταιρία "Οντεόν" που έχει τίτλο "Μια μαυροφόρα που περνά". Η αμοιβή του ; 150 δραχμές !! Ο δίσκος είχε επιτυχία και έτσι η εταιρία του τον βοηθάει να κάνει κι άλλους δίσκους, βγάζοντας τον από τις δύσκολες μέρες.
Το 1966 το κράτος επιλέγει και στέλνει τον Νίκο Ξυλούρη σε φολκλορικό διαγωνισμό στο Σαν Ρέμο οπού ανάμεσα από δεκάδες συγκροτήματα ο Ελληνας λυράρης παίρνει το πρώτο βραβείο για την ερμηνεία του στο συρτάκι που έπαιξε με την λύρα.



Το 1967, επί δικτατορίας, ανοίγει στο Ηράκλειο το πρώτο κρητικό κέντρο, τον "Ερωτόκριτο" και τον Απρίλη του 1969 κάνει την πρώτη του επίσημη δοκιμαστική εμφάνιση του στην Αθήνα, στο κέντρο "Κονάκι". Ο κόσμος τον αποθεώνει και ο Νίκος Ξυλούρης αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Κάποιο από τα βράδια ο Νίκος γνωρίζεται με τον σκηνοθέτη και ποιητή Ερρίκο Θαλασσινό και γίνονται αχώριστοι φίλοι. Μέσο του Θαλασσινού γνωρίζει τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο με τον οποίο και συνεργάστηκε. Μετά από ένα χειμώνα επιτυχίας, το καλοκαίρι του ';70 κατεβαίνει στο Ηράκλειο να εργαστεί. Εκείνο το καλοκαίρι γνωρίζεται με τον Τάκη Λαμπρόπουλο, τότε διευθυντή της "Κολούμπια", ο οποίος και του ζητά να συνεργαστούν. Αυτή η συνάντηση αποτέλεσε την αφετηρία για την καριέρα του Νίκου. Το έργο του με τίτλο τα "Ριζίτικα", που τόσο καιρό προσπαθούσε να εκδώσει, γίνεται δίσκος και φιγουράρει στις βιτρίνες των αθηναϊκών καταστημάτων. Αργότερα βραβεύεται για την ερμηνεία στο δίσκο αυτό από την Γαλλική Ακαδημία Σάρλ Κρός αλλά θα πάρει την πρώτη του καλλιτεχνική απογοήτευση αφού στο εξώφυλλο του ξένου δίσκου δεν αναφέρεται καν το όνομα του.
Μετά τα κέντρα και τις μπουάτ, έρχεται το θέατρο. Το καλοκαίρι του 1973 η αξέχαστη Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν το "Μεγάλο μας Τσίρκο". Ο Νίκος Ξυλούρης δίνει τον καλύτερο εαυτό του και τα ταμεία δεν προλαβαίνουν να κόβουν εισιτήρια. Η παράσταση μένει σταθμός στην καλλιτεχνική καριέρα του Νίκου.

Ο Νίκος Ξυλούρης ζούσε μεγάλες στιγμές δόξας, αλλά μέσα του ήξερε ότι όλα αυτά δεν θα τα ζούσε για πολύ ακόμα. Η ασθένεια του αιώνα μας (καρκίνος) είχε αναπτυχθεί μέσα του και μέρα με την ημέρα του αφαιρούσε τη ζωή. Τελικά μετά από πολλές προσπάθειες ο Νίκος Ξυλούρης χάνει την άνιση αυτή μάχη στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς.

ΑΪΤΗ: ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 27 ΜΕΡΕΣ


Ενας νεαρός άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια ενός κτηρίου 27 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή, ανέφεραν σήμερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο άνδρας είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια αλλά δεν ήταν παγιδευμένος. Οι γιατροί που τον εξέτασαν μετά τη διάσωσή του πιστεύουν ότι η ιστορία του είναι αληθινή, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο νεαρός είχε προφανώς πρόσβαση σε νερό, όμως ήταν φανερά αδυνατισμένος, πολύ εξασθενημένος και έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς του είχε συμβεί.
Συγγενείς του δήλωσαν ότι δεν τον είχαν δει από την ημέρα του σεισμού.

ΠΗΓΗ:


Φιλόξενος

ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Την κατάργηση του αναχρονιστικού διατάγματος του 1969, που καθιερώνει επισήμως τον Ασωπό ως αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Το μέτρο ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη στα Οινόφυτα παρουσία τοπικών φορέων. Κατά τη διάρκειά της εξαγγέλθηκε σειρά μέτρων και θεσμικών αλλαγών για την απορρύπανση του Ασωπού, για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων και την αντιμετώπιση της δραματικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί στην περιοχή.
Σχέδιο σωτηρίας για ΑσωπόΟπως αναφέρθηκε, το υπουργείο προγραμματίζει τη μεταφορά πόσιμου νερού από την Υλίκη και τον Μόρνο, προκειμένου να υδροδοτηθούν οι περιοχές των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου, της Αυλίδας και της Θήβας, καθώς στον υδροφόρο ορίζοντά τους έχει εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο.
Επίσης, σχεδιάζεται η αναθεώρηση εντός του 2010 των όρων αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής με την προτεραιότητα να δίνεται σε βιομηχανικές δραστηριότητες, των οποίων έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι. Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου συγκαταλέγεται η επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.
«Με την προσπάθεια αυτή υλοποιούμε στην περιοχή στόχους της πράσινης αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν και σε άλλες περιοχές, με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια», σημείωσε η κ. Μπιρμπίλη προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε χρέος και υποχρέωση να επαναφέρουμε το χαμόγελο στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε ακίνδυνα τρόφιμα».
Στο σχέδιο ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως «υδάτινο σώμα», για το οποίο θα ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα νερά και προβλέπεται η σταδιακή αποκατάσταση των εκτάσεων που έχουν ρυπανθεί. Σύμφωνα με την υπουργό, εντός διμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι θεσμικές παρεμβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η κατάργηση της απόφασης που μετατρέπει τον Ασωπό σε «τοξική αποχέτευση».
Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, από το γραφείο του οποίου εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση: «Εξαγγέλθηκαν με αντιγραφή τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται από το 2007», αναφέρεται σε αυτήν.
ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Τα μέτρα για την απορρύπανση
  • Κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης του 1969 που καθιερώνει τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.
  • Καθορισμός αυστηρών ορίων ποιότητας των υδάτων του Ασωπού και αντίστοιχα όρια εκπομπής από τις βιομηχανίες.
  • Αναθεώρηση εντός του 2010 των όρων αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, με προτεραιότητα σε βιομηχανικές δραστηριότητες, των οποίων έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι.
  • Θέσπιση αξιόπιστης μεθοδολογίας για τον καταλογισμό του ύψους των προστίμων με το πρότυπο.
  • Μόνιμο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.
  • Χαρτογράφηση και καθαρισμός του Ασωπού.
  • Οργάνωση της άναρχης βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων.
  • Αμεση πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού σε καθαρό πόσιμο νερό από την Υλίκη και τον Μόρνο.
  • Εξετάζεται η κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ 0-3

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 ο Ηρακλής Ψαχνών αντιμετώπισε τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου και νίκησε αυτόν με τρία γκολ. Το πρώτο γκολ έβαλε ο Σέγγος στο τριακοστό δεύτερο λεπτό της αναμέτρησης, το δεύτερο ο Τσοκάνης στο εξηκοστό πρώτο και το τρίτο έβαλε ο Σέγγος.
Τώρα η ομάδα του Ηρακλή Ψαχνών βρίσκεται μόνη πρώτη στην κατάταξη του βαθμολογικού πίνακα και πάει ολοταχώς για την άνοδό της στην ΄Γ Εθνική.

blogger templates | Make Money Online