Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΠΟΥ ΝΙΚΑΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

Είναι «ντυμένος» στα λευκά, αλλά δεν είναι γιατρός ούτε νοσοκόμος. Μέσα σε λίγα λεπτά καταφέρνει να ανεβάσει την ψυχολογία και τη διάθεση των παιδιών στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Αυτά τού το ανταποδίδουν: τον χαϊδεύουν, τον ταΐζουν και του χαρίζουν ζωγραφιές.
O Χνούδος είναι ένα άσπρο αρσενικό κουνέλι που επισκέπτεται τακτικά τα παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων. Πρόκειται για το επιστημονικό πρόγραμμα «θεραπευτικής συντροφιάς ζώου σε Νοσοκομείο Παίδων» που εμπνεύστηκε η κτηνίατρος κ. Κατερίνα Λουκάκη (αποτελεί μάλιστα το θέμα του διδακτορικού της). Είναι το πρώτο τέτοιου είδους σε νοσοκομείο στην Ελλάδα και υλοποιείται εδώ και έναν χρόνο σε συνεργασία με τη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου. Στόχος των υπευθύνων είναι να απομακρύνει το στρες από τα παιδιά. Και όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, ο χνουδωτός τετράποδος φίλος τους τα καταφέρνει με το παραπάνω. Οι μικροί ασθενείς ξεχνούν για λίγο τον πόνο, τις εξετάσεις, την ταλαιπωρία και ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.

«Το γεγονός ότι τα παιδιά ζητούν να ξαναδούν το κουνελάκι ή ότι του χαρίζουν πράγματα, δείχνει πόσο τα βοηθάει. Πόσο θετικά ανταποκρίνονται», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Λουκάκη. «Το ζώο χρησιμοποιείται ως μέσο για να εκφραστούν τα παιδιά. Θέλουμε να δημιουργήσει ένα οικείο περιβάλλον ώστε να αισθάνονται καλύτερα. Να τους μειώσουμε το στρες. Με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίνονται καλύτερα και στη θεραπεία», συμπληρώνει η κτηνίατρος. Προσθέτει μάλιστα πως από την παρουσία του κουνελιού δεν ωφελούνται μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς. «Θεωρούν ότι το κουνέλι τούς βοηθάει να χαλαρώνουν, αφού κι αυτοί είναι στρεσαρισμένοι από τη μακρά νοσηλεία των παιδιών τους».

«Ένεση» ηθικού
Η σύντομη επαφή των παιδιών με τον Χνούδο γίνεται στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας του Ογκολογικού Τμήματος. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις εφόσον ζητηθεί από τους γιατρούς ή από τα ίδια τα παιδιά, ο μικρός κούνελος παίζει μαζί τους και στο Τμήμα Μόνιμης Νοσηλείας. Στην ιστοσελίδα της, η κτηνίατρος περιγράφει τις επισκέψεις του Χνούδου στο νοσοκομείο και το δέσιμό του με τα παιδιά. Χαρακτηριστική η ιστορία με ένα κοριτσάκι που είχε συνηθίσει τις επισκέψεις του κούνελου. Φοβόταν να μπει στο εξεταστήριο μόνη της και ζητούσε κλαίγοντας να είναι κοντά της και ο Χνούδος. Οι υπεύθυνοι της έκαναν το χατίρι και η μικρούλα πέρασε ευκολότερα τη δοκιμασία της εξέτασης. «Σούπερ θετική» για την ψυχολογία των παιδιών χαρακτηρίζει την επαφή που έχουν με το κουνελάκι ο καθηγητής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών στο «Αγλαΐα Κυριακού» κ. Δημήτρης Καφετζής. «Το κουνελάκι κάνει τα παιδιά να θέλουν να έρθουν στο νοσοκομείο να κάνουν τη θεραπεία τους. Το νοσοκομείο είναι κάτι ξένο γι΄ αυτά. Δεν μπορούν συνεχώς να βλέπουν άσπρες μπλούζες. Άλλωστε πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ζωάκι που κάθεται και αφήνει τα παιδιά να το χαϊδέψουν».

Στήριξη σε μικρούς και μεγάλους ασθενείς καθώς και σε άτομα με αναπηρίες προσφέρουν και άλλα ζώα στην Ελλάδα. Πρόκειται για προγράμματα που υλοποιούνται στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια και σιγά σιγά τα τελευταία έτη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και στη χώρα μας. Μάλιστα, οι ευεργετικές επιδράσεις των ζώων σε ασθενείς αποδεικνύονται και από επιστημονικές μελέτες.

Τετράποδοι εθελοντές
Από το 2006, οι εθελοντές της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Sapt Ηellas- Δράση για αδέσποτα, Σκύλοι θεραπείας Ελλάδας πραγματοποιούν δωρεάν επισκέψεις με τη συνοδεία 9 σκύλων (είναι οι λεγόμενοι σκύλοι θεραπευτικής επαφής) σε σχολεία αλλά και ιδρύματα και ξενώνες που φιλοξενούν παιδιά και ενηλίκους με αναπηρίες. Έως σήμερα έχουν επισκεφτεί περισσότερα από 140 σχολεία και 24 ιδρύματα και ξενώνες.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η εκπαιδεύτρια σκύλων και υπεύθυνη των προγραμμάτων κ. Χριστίνα Οικονόμου είναι πολλά τα παραδείγματα που δείχνουν πόσο ωφέλιμη είναι η επαφή των παιδιών- ειδικά αυτών με αυτισμό - με τα σκυλάκια. «Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 8χρονης Ευαγγελίας με αυτισμό που είχαμε επισκεφτεί στον μη κυβερνητικό οργανισμό ΕΨΥΜΕ. Στις πρώτες επισκέψεις με τον σκύλο δεν ήθελε καν να επικοινωνήσει μαζί μας. Στην τρίτη όμως βούρτσισε και τάισε την Κούκλα, τη σκυλίτσα. Αυτό είναι μία πρόοδος».

Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, ένα ζώο- και μάλιστα ένας σκύλος- φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να «κρίνει» με τον ανθρώπινο τρόπο. «Χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις “θεραπευτικές” του δυνάμεις ανεκτίμητες». Εκπαίδευση
Τα σκυλάκια θεραπευτικής επαφής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαιδεύονται επί ένα εξάμηνο προκειμένου να είναι υπάκουα, επικοινωνιακά και να μην ενοχλούνται από τη φασαρία και την παρουσία πολλών παιδιών.

Στόχος της οργάνωσης είναι να μπορεί να επισκέπτεται- χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες- ειδικά σχολεία για να προσφέρει στήριξη στα παιδιά με τη βοήθεια των σκύλων θεραπευτικής επαφής.

Έως σήμερα όμως δεν της έχει δοθεί έγκριση από το υπουργείο Παιδείας.


ΠΗΓΗ:


Τα Νέα

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου για το Δήμο Μεσσαπίων και από 17 Φεβρουαρίου για το Δήμο νέας Αρτάκης άρχισε το πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Απο Τρίτη  στο Δήμο μεσσαπίων και από Τετάρτη  στο Δήμο Ν. Αρτάκης άρχισαν να τοποθετούνται κάδοι ανακύκλωσης. Σε αυτούς τους κάδους οι πολίτες δεν πρέπει να τοποθετούν απορρήματα, αλλά συσκευασίες από γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί.
Ο Δήμος της Ν. Αρτάκης μέσω του ιστοχώρου του ενημερώνει τους πολίτες σε ποιά σημεία υπάρχει κάδος ανακύκλωσης. Όποιος ενδιαφέρεται να δει που υπάρχουν μπορεί να κάνει κλικ εδώ.

ΠΗΓΗ:

ΜΙΚΡΕΣ ΧΑΡΕΣ

SMS: ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ SΤΕΙΛΕ MΗΝΥΜΑ SΩΤΗΡΙΑΣ

Έρανο για την ενίσχυση των παιδιών με καρκίνο ξεκίνησε από χθες ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, «Φλόγα».
Με ένα απλό γραπτό μήνυμα στο 19059, με χρέωση μόλις 1,19 ευρώ, μπορείτε κι εσείς να ενισχύσετε κι εσείς το έργο της "Φλόγας".
Η εκστρατεία του σωματείου λήγει στις 24 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 6 μέρες καιρό για να στείλουμε sms...
Όποιος με διαβάζει αυτή την στιγμή σίγουρα έχει 1,2 ευρώ να διαθέσει, ούτε μισός καφές δεν είναι...
Ειδικά όσοι έχουνε στείλει sms για άλλους ...ιερούς σκοπούς, όπως X-Factor, Next Top Model και δεν συμμαζεύεται, ας τεντώσουνε το χέρι τους, ας πιάσουν το κινητό τους κι ας στείλουνε το μήνυμα της ζωής...

Κι εσύ φίλε μου, που χαμογελάς συμφωνώντας μαζί μου και έστειλες sms στην ραδιοφωνική εκπομπή, για να μπεις στην κλήρωση για διήμερο στην Αίγινα, κι εσύ που έστειλες sms για να μπεις στην κλήρωση με έπαθλο cd του Χατζηγιάννη κι εγώ, που σας κάνω τον έξυπνο και σας "την λέω", όλοι, πρέπει να στείλουμε όσα sms αντέχει η τσέπη του καθενός, για τα παιδιά με καρκίνο.


Κι αν είστε ένας από "τους έχοντες και κατέχοντες", και σας παίρνει να κάνετε το κάτι παραπάνω, κάντε κι ένα μεγαλύτερο καλό και πάτε μέχρι την Τράπεζα:

Εθνική Τράπεζα 192/480000-10

ALPHA BANK 112-00-2002-011686

Αγροτική Τράπεζα 017-01/01220138

Τράπεζα Πειραιώς 5015-020-641423

Ασπίς 10-203-0001-140

Eurobank 00260063460100128261

Marfin Egnatia Bank 0278039425


Για τα παιδικά μάτια, που μας κοιτάζουν με ελπίδα, χαμόγελο και προσμονή...

ΠΗΓΗ:

Κεντρί

ΜΩΡΟ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ


Μια φωτογραφία λένε είναι χίλιες λέξεις και πραγματικά αυτή η φωτογραφία κόβει την ανάσα

Ένα μωρό, μόλις επτά μηνών κρέμεται έξω από το παράθυρο του διαμερίσματος της οικογένειάς του στη Νέα Υόρκη, όπου έχει πιάσει φωτιά.

Τη μικρή Zaniwah Alexandra, κρατά με το ζόρι η ξαδέλφη της Vanessa Scot σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην πεθάνει από ασφυξία.

Για καλή της τύχη, πολύ σύντομα έφτασε στην περιοχή η πυροσβεστική και η μικρούλα βρέθηκε σώα στην αγκαλιά των πυροσβεστών!!!

ΠΗΓΗ:

Ανατολική Αττική News

blogger templates | Make Money Online