Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Εκτός από πανέξυπνες, οι άγριες κουρούνες είναι και μνησίκακες, διαπιστώνουν οι Αμερικανοί ορνιθολόγοι που τόλμησαν να τις ενοχλήσουν. Τα παμπόνηρα πουλιά μπορούν να θυμούνται για χρόνια ποιος τις πείραξε και προειδοποιούν τους φίλους τους όταν ο κίνδυνος πλησιάζει.
Όπως σχολιάζει το περιοδικό New Scientist στο τελευταίο τεύχος, ερευνητές πεδίου είχαν παρατηρήσει εδώ και χρόνια ότι οι κουρούνες -το γένος που συμπεριλαμβάνει και τα κοράκια- συμπεριφέρονται σαν να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα.
Θέλοντας να εξετάσει αν τα πτηνά ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από το πρόσωπο ή από τα ρούχα ή άλλα χαρακτηριστικά τους, ο Δρ Τζον Μάρζλουφ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ σχεδίασε ένα εξυπνο αλλά και μάλλον αστείο πείραμα.
Κάθε φορά που πήγαινε στο δάσος για να αιχμαλωτίσει και να σημαδέψει με δακτύλιους τις άγριες αμερικανικές κουρούνες, φορούσε μια πλαστική μάσκα με το πρόσωπο ενός ανθρώπου των σπηλαίων. Τα πουλιά σταδιακά έμαθαν να αναγνωρίζουν τη μάσκα και σήμαιναν συναγερμό κάθε φορά που κάποιος ερευνητής πλησίαζε τις φωλιές τους.
Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι τα ίδια πουλιά αδιαφορούσαν εντελώς αν ο ίδιος ερευνητής πλησίαζε το χώρο τους φορώντας μια διαφορετική μάσκα, αυτή τη φορά με το πρόσωπο του Αμερικανού τέως αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Τσένι.
Και η αντιπάθεια των πτηνών για τον άνθρωπο των σπηλαίων διατηρήθηκε για τουλάχιστον τρία χρόνια, ένδειξη ότι οι κουρούνες διαχωρίζουν τους «κακούς» από τους «καλούς» ανθρώπους και δεν ξεχνούν ποιος τις είχε βλάψει κάποτε.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι οι κουρούνες θυμούνται τα ίδια τα πρόσωπα και όχι άλλα σωματικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν φάνηκαν να νοιάζονται αν ο ερευνητής φορούσε για παράδειγμα ένα καπέλο ή μια χρωματιστή κορδέλα στο χέρι.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Behaviour.

ΠΗΓΗ:

in.gr

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΦΤΑΙΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΑΓΟ


Στη Βόρεια Ευρώπη, εκεί όπου το καλοκαίρι δεν νυχτώνει ποτέ και το χειμώνα ο ήλιος μεταναστεύει, ένα παγερό ξενοδοχείο, από το 1990 και κάθε χρόνο, καταφέρνει να ραγίζει τις καρδιές εκατοντάδων θαμώνων παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτό. Oνομάζεται «Icehotel» και είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από πάγο! Το παραμυθένιο αυτό ξενοδοχείο βρίσκεται στο απέραντο λευκό, διακόσια ολόκληρα χιλιόμετρα βόρεια του αρκτικού κύκλου, στο μικρό χωριό Jukkasjarvi στη Σουηδία. Όταν ξεκίνησε, είχε το μέγεθος μικρού ιγκλού, ενώ σήμερα, με έκταση που ξεπερνά τα 550 τ.μ., θεωρείται ένας από τους πλέον φημισμένους χειμερινούς προορισμούς. Κάθε χρόνο η «βασίλισσα του χιονιού» χτίζεται από την αρχή, ακριβώς επειδή λιώνει κατά τους πιο ζεστούς μήνες. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι χιονιού και πάγου σμιλεύονται εκ νέου και παίρνουν, διαφορετική κάθε φορά, εντυπωσιακή μορφή. Oι «κρυστάλλινες» παγωμένες αψίδες ορθώνονται από την αρχή, ενώ τα δωμάτια και τα γλυπτά-έργα τέχνης που κοσμούν τους χώρους του ψυχρού ξενοδοχείου αλλάζουν όψη. O πάγος που χρησιμοποιείται κατά την κατασκευή προέρχεται αποκλειστικά από τον ποταμό Τόρνε, τα νερά του οποίου θεωρούνται από τα πιο καθαρά στην Ευρώπη. Κατά την ψύξη δεν δημιουργούν φυσαλίδες, με αποτέλεσμα οι πλάκες πάγου να ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους διαύγεια. Μην ανακουφίζεστε πάντως με τη σκέψη ότι το κρεβάτι τουλάχιστον θα είναι εξοπλισμένο με χοντρό και ζεστό πάπλωμα. Ακόμα και αυτό είναι φτιαγμένο από πάγο, αν και διαθέτει ειδικό κάλυμμα από δέρμα ταράνδου (το οποίο λειτουργεί μονωτικά) και έναν θερμαινόμενο υπνόσακο. Πάντως, η θερμοκρασία δωματίου δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν! Και για τα ζευγάρια που πιστεύουν ότι ο έρωτάς τους είναι αρκετά φλογερός ώστε να αντέξει στο ψύχος, εντός των παγωμένων εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου υπάρχει και μια εκκλησία όπου τελούνται γάμοι, ενώ ξεχωριστή εμπειρία αποτελούν ακόμα η «παγωμένη» σάουνα και το κρυστάλλινο σινεμά. Oι τιμές, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν κατά πολύ από τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Είναι το ίδιο τσουχτερές όσο το κρύο που επικρατεί, καθώς το δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 300 ­, ενώ η σουίτα deluxe φτάνει τα 1.000 ­. Για τους λιγότερο τολμηρούς, πάντως, που δεν «καίγονται» να βιώσουν το ψύχος στο πετσί τους, υπάρχει και η επιλογή της «θερμής» διαμονής σε κανονικά δωμάτια με φυσιολογικές θερμοκρασίες (site:www.icehotel.com).

Στο μπαρ με στολή!
Με την ίδια λογική, δημιουργήθηκε και το «Absolute Icebar», που λειτουργεί σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις με αποκλειστικό χορηγό την ομώνυμη βότκα. Στο παγωμένο μπαρ της Στοκχόλμης, μάλιστα, είχα την πολική... τύχη να βρεθώ πρόσφατα και ομολογώ ότι, παρά την ειδική στολή, δεν άντεξα στους -5 βαθμούς Κελσίου περισσότερο από 10 λεπτά. Η ατμόσφαιρα μαγική. Σε ένα χώρο όπου μέσα από τις διαφανείς επιφάνειες του πάγου διαθλάται ο έντονος φωτισμός, οι θαμώνες καλούνται να φορούν συνεχώς τα γάντια τους ώστε να μη μείνουν με το ποτήρι (επίσης φτιαγμένο από πάγο) κολλημένο στο χέρι! Ένα είναι σίγουρο: τα πρωτότυπα κοκτέιλ με βάση τη βότκα σερβίρονται πάντα στη σωστή θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

ΠΗΓΗ:
Vita.gr

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σε αυτή την ανάρτηση θα παραθέσω ένα κείμενο του Φιλόστρατου από το έργο του Περί Γυμναστικής όπου ομιλεί για τον ερασιτεχνισμό και τον επαγγελματισμό στον αθλητισμό. "Η τρυφηλή και η ακόλαστη ζωή οδήγησε πολλούς αθλητές σε παράνομες πράξεις για χάρη των χρημάτων. Τους έκανε να πουλούν και να αγοράζουν τις νίκες. Υποθέτω ότι ορισμένοι εκχωρούν και πουλούν την καλή τους φήμη, επειδή έχουν οικονομικά προβλήματα. Άλλοι όμως πουλούν μια νίκη, που γίνεται δίχως κόπο, για να ζουν με πολυτέλεια. Υπάρχουν νόμοι εναντίον των ιερόσυλων που κουτσουρεύουν ή καταστρέφουν ένα ασημένιο ή χρυσό ανάθημα στους θεούς, το στεφάνι όμως του Ποσειδώνα ή του Απόλλωνα, για το οποίο αγωνίστηκαν και οι ίδιοι οι θεοί, είναι ελεύθεροι να το αγοράζουν και να το πουλούν. Μόνο η ελιά στην χώρα των Ηλείων μένει ακόμη απαραβίαστη σύμφωνα με την παλιά δόξα.
Τι γίνεται με τους υπόλοιπους αγώνες θα το πω μ’ ένα παράδειγμα ανάμεσα στα πολλά. Ένα παιδί νίκησε στην πάλη στα Ίσθμια υποσχόμενο να πληρώσει τρεις χιλιάδες σ’ έναν αντίπαλό του. Όταν πήγαν την επόμενη ημέρα στο γυμνάσιο, ο ηττημένος ζήτησε τα λεφτά του, ο νικητής όμως είπε δεν χρωστάει τίποτα επειδή νίκησε χωρίς τη θέληση του άλλου. Καθώς οι διαφορές τους δεν λύνονταν, αποφάσισαν να πάρουν όρκο και πήγαν γι αυτό στο ιερό των Ισθμίων. Τότε ο ηττημένος ορκίστηκε δημόσια ότι είχε πουλήσει τον αγώνα του Ποσειδώνα, και ότι είχε συμφωνήσει στο ποσό των τριών χιλιάδων. Και το έλεγε με καθαρή φωνή δίχως κανένα δισταγμό. Το ότι αυτό ειπώθηκε μπροστά σε μάρτυρες το κάνει πιο αληθινό, αλλά και πιο ανιαρό και επονείδιστο. Πήρε αυτό τον όρκο στα Ίσθμια μπροστά στα μάτια της Ελλάδος. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι έχει να γίνει στην Ιωνία της Μ. Ασίας. Είναι αίτιοι και αξιόμεμπτοι και οι γυμναστές για αυτή τη διαφθορά. Πηγαίνουν να γυμνάσουν τους ανθρώπους με τσέπες γεμάτες λεφτά, όπου δανείζουν στους αθλητές με τόκους υψηλότερους από αυτούς που έχουν να πληρώσουν έμποροι που ταξιδεύουν στη θάλασσα. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η δόξα των αθλητών, αλλά γίνονται σύμβουλοι των αγορών και πωλήσεων των νικών. Φροντίζουν συνεχώς για το δικό τους κέρδος, είτε κάνοντας δάνεια σε αυτούς που νικούν, είτε κόβοντας την εκγύμναση εκείνων που πουλούν. Αποκαλώ αυτούς τους γυμναστές κάπηλους, γιατί βάζουν το συμφέρον τους μπροστά απ’ όλα και καπηλεύονται την αρετή των αθλητών."

Έγραψα στο palema.gr

ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ

Οποιος επιδιώκει ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος, στρέφεται αυτομάτως και κατά του ανθρώπινου προσώπου. Αμαρτία κατά της φύσης είναι και αμαρτία κατά του ανθρώπου».


Οποιος στρέφεται κατά του περιβάλλοντος αυτομάτως στρέφεται και 
κατά του ανθρώπινου προσώπου, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Οποιος στρέφεται κατά του περιβάλλοντος αυτομάτως στρέφεται και κατά του ανθρώπινου προσώπου, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Αυτό τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε διεθνές συμπόσιο που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Καλαμάτας με θέμα «Η προστασία του περιβάλλοντος ως πηγή αληθούς ζωής και ως προϋπόθεση της αειφόρου ανάπτυξης».
Οπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «ο αιώνας που πέρασε υπήρξε ο πιο βίαιος εις την ιστορία της ανθρωπότητας. Ηταν περίοδος απεριγράπτου ωμότητος του ανθρώπου εις τον συνάνθρωπό του αλλά και πρωτόγνωρης βαρβαρότητας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Μετά τους δυο αιματηρούς παγκοσμίους πολέμους, διεξάγεται σήμερα τρίτος κατά της φύσης».
Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την οικολογική κρίση ως τη μεγαλύτερη στην πορεία της ανθρωπότητας και σημείωσε ότι μπορεί σήμερα να ζούμε τις σοβαρές επιπτώσεις της, όμως την κορύφωσή της δεν τη βιώσαμε ακόμη. «Ακόμα και σήμερα», είπε, «που βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου δεν φαίνεται να συνετιζόμαστε, μάλλον τρέφουμε αυταπάτες ή το χειρότερο γνωρίζουμε αλλά συνεχίζουμε ως να μην γνωρίζουμε, θυσιάζοντας τη φύση σε αλλότριους θεούς, υποτάσσοντας την οικολογία στην οικονομία».
Κριτική στους επιστήμονεςΕντονα κριτικός υπήρξε και προς τους επιστήμονες: «Η μεγάλη δύναμη της εποχής μας, η επιστήμη, δυστυχώς συνεχίζει να λειτουργεί ως θεραπενίς του οικονομισμού και όχι ως διάκονος του ανθρώπινου προσώπου και του κόσμου. Φαίνεται μάλιστα ότι οι τελευταίες εκπληκτικές ανακαλύψεις στον τομέα της γενετικής και των νευροεπιστημών αναθέρμαναν την εγγενή αλαζονεία της επιστήμης έναντι της φύσης».
Στο συμπόσιο μίλησαν ακόμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Kleman Johan και ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Μαρκάτος.
Σήμερα ο Πατριάρχης θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιούχου της Καλαμάτας Υπαπαντής του Σωτήρος, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

ΠΗΓΗ:


Έθνος

ΠΡΕΣΠΕΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Εχθές υπογράφηκε  από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και παρουσία του επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρου Δήμα, η διακρατική συμφωνία για την προστασία του πολύτιμου υγροτόπου των Πρεσπών.

Πρόκειται για τη συμφωνία που θα αποτελέσει βάση ώστε να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής και να εξασφαλιστεί ένα αειφορικό μέλλον.

Ο ιδιαίτερος φυσικός τους πλούτος της περιοχής, είχε ως αποτέλεσμα την ένταξή της στους υγρότοπους που προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, αλλά και να ιδρυθούν τέσσερα εθνικά πάρκα.

Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της περιοχής με κοινούς κανόνες έγινε το 2000 με την ίδρυση του διασυνοριακού πάρκου Πρεσπών και τη διακήρυξη των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.
Εκτοτε οι τρεις χώρες προώθησαν κοινά προγράμματα για την προστασία της περιοχής, αλλά και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η συμφωνία ανάμεσα στις 3 χώρες θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ θα θεσπίζει μόνιμες δομές συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων των Πρεσπών από τις τρεις πλευρές.





ΠΗΓΗ:
Τοπική Αυτοδιοίκηση

blogger templates | Make Money Online