Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΓΙΑΤΙ ΤΑΝΑΪΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΑΥΤΟ;

Ο περιβαλοντικός σύλλογος Ταναϊς έβγαλε το δηλητήριο που προσπαθούσε τόσο καιρό να το κρύψει, αλλά δυστυχώς δεν το κατάφερε.

Για τους μη γνωρίζοντες το θέμα ας πάρω τα πράγματα από την αρχή: Ο σύλλογος Ταναϊς από την στιγμή που δημιουργήθηκε βρισκόταν στην αφάνεια. Όμως το καλοκαίρι του 2009, όταν ξέσπασε το πρόβλημα του νερού στο Δήμο Μεσσαπίων του Νομού Ευβοίας, προσπάθησαν να πατήσουν στις πλάτες του Περιβαλλοντικού Συλλόγου των Ψαχνών Γαία για να βγουν από το σκοτάδι και τελικά εν μέρει τα κατάφεραν.

Πριν δύο μήνες, με πρωτοβουλία του συλλόγου Γαία δημιουργήθηκε μία διασυντονιστική επιτροπή από συλλόγους και φορείς της περιοχής για να γίνει πιο οργανωμένος ο αγώνας για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Σε αυτή την επιτροπή συμμετείχε και η Ταναϊς χωρίς να δείξει κανένα σημάδι αποστασιοποίησης ή διαφοροποίησης στον αγώνα.

Όμως λίγες μέρες πριν την εκδήλωση που έγινε στο Λύκειο Ψαχνών για ενημέρωση του λαού για το εξασθενές χρώμιο, αυτό έγινε περίπου πριν τρεις εβδομάδες, άρχισε το δηλητήριο να εκχυλίζει από το στόμα του Γρμματέως της Ταναϊδος κύριο Νικόλαο Φρατζή. Στην αρχή το δηλητήριο ήταν ναμειγμένο με μέλι. Δηλαδή προσπαθούσε με εκλεπτυσμένο τρόπο να υπερισχύσει η άποψη η δική του ή της γραμμής που ακολουθούσε. Όμως με τις μέρες το μέλι σώθηκε και το δηλητήριο εκχύλιζε πεντακάθαρο χωρίς να μειγνύεται με τίποτα άλλο.

Απότέλεσμα αυτού ήταν να θεωρεί ο σύλλογος Ταναϊς ότι είναι ο μπροστάρης του αγώνα και ότι μόνο αυτοί ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου και για την επίλυση του προβλήματος, υποδεικνύοντας λύσεις οι οποίες είναι ακριβώς αντιγραφή από τις λύσεις που είχε προτείνει ο σύλλογος Γαία. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά προσπαθούν να πάρουν και μέλη απο τη Γαία προς το μέρος τους και νομίζω πως τα καταφέρνουν άριστα.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ



Η αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που ξεκινά σήμερα στη Ρώμη


Παρουσία 60 πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, δεκάδων υπουργών αλλά και του Πάπα Βενέδικτου, άρχισε σήμερα στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οι 1.000 περίπου συμμετέχοντες από 190 χώρες του κόσμου θα προσπαθήσουν να χαράξουν μια νέα στρατηγική για τον περιορισμό του φαινομένου. "Η πείνα είναι η πιο φρικτή και η πιο χαρακτηριστική ένδειξη φτώχειας", υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πάπας Βενέδικτος.



Πριν από έναν χρόνο τα μηνύματα θεωρούνταν ακόμη "ενθαρρυντικά": ο αριθμός των λιμοκτονούντων είχε περιορισθεί το 2008 κάτω από το ένα δισεκατομμύριο. Το 2009 ωστόσο ακολούθησε μία δραματική αύξηση. Μόλις πριν από έναν μήνα ο FAO ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των λιμοκτονούντων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

Οι λόγοι



Στην Αφρική η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στην Αφρική η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την δραματική αύξηση είναι πολλοί και διαφορετικοί: τα τελευταία 3 χρόνια η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου επιδεινώθηκε. Την δραματική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα το 2007 διαδέχθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση που οδήγησε ακόμη και ανεπτυγμένες οικονομίες σε ύφεση. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες, να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι κλιματικές αλλαγές και οι φυσικές καταστροφές που οδηγούν σε ξηρασία και φτωχές σοδειές.



Στάινερ: "Πετάμε τεράστιες ποσότητες τροφίμων"



Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των ΗΕ Άχιμ Στάινερ, δεν είναι μια φυσική έλλειψη τροφίμων, αλλά η διάθεσή τους με εσφαλμένο τρόπο: "Οι λιγότεροι γνωρίζουν πως μολονότι διανύουμε μια κρίση τροφίμων και ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της δραματικής αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, συνεχίζουμε να πετάμε τεράστιες ποσότητες τροφίμων. Στο σημερινό σύστημα παραγωγής και μάρκετινγκ χάνουμε περίπου το 30% με 40 % της συνολικής σοδειάς".



Τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης θα απασχολήσουν κυρίως τα διαρθρωτικά προβλήματα: πώς μπορούν να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης τροφίμων, της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής του κλίματος; Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη διάθεση;



Η αγροτική παραγωγή στο επίκεντρο



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Ενώ κάθε 6 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα, συνεχίζουμε να πετάμε τεράστιες ποσότητες τροφίμων".Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν ελάχιστα στην αγροτική ανάπτυξη. Ο Ρόμπερτ Καλντεζίρι, πρώην συνεργάτης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Ασία και Αφρική και συγγραφέας του βιβλίου "Το πρόβλημα της Αφρικής: Γιατί δεν αποδίδει η αναπτυξιακή βοήθεια" υποστηρίζει ότι το κλειδί για την ανάπτυξη της Αφρικής είναι η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης: "Το σημαντικότερο στην Αφρική είναι η αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Δεν έχουμε εστιάσει στο θέμα όσο θα έπρεπε. Η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της ηπείρου. Οι τοπικές κυβερνήσεις όμως δεν την έχουν αξιοποιήσει στο βαθμό που θα έπρεπε. Οι αγρότες δεν έτυχαν της υποστήριξης που χρειάζονταν".



Αυτό όμως δεν ισχύει μόνον για την Αφρική αλλά και για την Ασία, όπου η κατάσταση είναι παρόμοια. Όπως εκτιμά και ο Άχιμ Στάινερ η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη είναι και στις δύο ηπείρους βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της πείνας.



Εκτός από την αναζήτηση πρακτικών, βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, η σύνοδος της Ρώμης θέλει να στείλει και ένα μήνυμα: ο 21ος αιώνας δεν θα πρέπει να γίνει ο αιώνας της πείνας.

ΠΗΓΗ:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4897764,00.html

ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ NOTEBOOK ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Aψογα ισορροπημένο, απευθύνεται σε επαγγελματίες που ταξιδεύουν και ενδιαφέρονται για το στυλ τους.

Το VAIO της σειράς X απογειώνει σε νέα επίπεδα χαρακτηριστικά όπως: Η φορητότητα, η απόδοση αλλά και η επιθυμία να το αποκτήσεις.

Είναι επίσης απίστευτα λεπτό και δεν ξεπερνά τα 13,9 χιλιοστά σε κάθε σημείο κατά μήκος του κομψού σώματός του. Το λεπτό, ελαφρύ σασί του έχει μορφοποιηθεί από ανθρακονήματα, τα οποία διαθέτουν εξαιρετική αντοχή και ελάχιστο βάρος.

Eχει ενισχυθεί με αλουμίνιο στο σημείο όπου ακουμπάει ο καρπός, γεγονός που τονίζει ακόμη περισσότερο την πολυτελή όψη του, ενώ προσφέρει και μια σταθερή βάση για άνετη πληκτρολόγηση χάρις επίσης στην επαρκή απόσταση των χαρακτήρων και την άμεση απόκριση του πληκτρολογίου.

ΠΗΓΗ:
Έθνος

VIAGRA ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Ενα φάρμακο που μέχρι πρότινος είχε αντικαταθλιπτική δράση υπόσχεται να χαρίζει στο εξής νύχτες πάθους στις γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο. Οι επιστήμονες είδαν ότι η γυναικεία έκδοση χαπιών -όπως εκείνα που χορηγούνται στους άντρες- ναι μεν κατάφερε να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά όργανα, αλλά όχι και να απογειώσει τη γυναικεία λίμπιντο. Ετσι, αποφάσισαν να ποντάρουν αυτή τη φορά πιο… ψηλά, με ένα φάρμακο που δρα κατευθείαν στον εγκέφαλο.

Ο λόγος για το ενεργό συστατικό flibanserin της γερμανικής εταιρείας Boehringer, το οποίο πέρασε με επιτυχία και τα τελευταία στάδια των δοκιμών, καταφέρνοντας να χαρίσει αυξημένη ερωτική επιθυμία και ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές σε γυναίκες που υπέφεραν από μειωμένες ορμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δοκιμές συμμετείχαν γυναίκες που βρίσκονταν στη φάση της προεμμηνόπαυσης και υπέφεραν από τη λεγόμενη «διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας».

Η γερμανική εταιρεία έχει ζητήσει ήδη άδεια πώλησης του συγκεκριμένου φαρμάκου από τις αμερικανικές αρχές. Την περασμένη Κυριακή παρουσίασε τα επίσημα αποτελέσματα των πειραμάτων της στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Σεξουαλική Ιατρική, που πραγματοποιήθηκε στη Λιόν. Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας επισήμαναν ότι το φάρμακο, που αναμένεται να περάσει στην ιστορία ως η πρώτη μη ορμονική θεραπεία για τη χαμηλή γυναικεία λίμπιντο, θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

«Τα αποτελέσματα του φαρμάκου είναι ξεκάθαρα. Τα πειράματα που έγιναν πάνω σε 5.000 Ευρωπαίες και Αμερικανίδες, ηλικίας 18 έως 45 ετών, έδειξαν αύξηση 40% των ημερών κατά τις οποίες είχαν σεξουαλικές επαφές ή αισθάνονταν έντονη επιθυμία για να έχουν» δήλωσε η Ροσέλα Νάπι, καθηγήτρια Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάβια και συντονίστρια της μελέτης στην Ευρώπη. «Το φάρμακο δρα στο επίπεδο των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή πάνω στη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και τη νοραδρεναλίνη. Ανάβει τον πόθο, κάνει λιγότερο αισθητό το στρες και χαρίζει ενέργεια στη σχέση με τον παρτενέρ. Εχει την ιδιότητα να καταστέλλει το υπερεγώ και να αναδεικνύει την πιο ενστικτώδη πλευρά της γυναίκας».

ΠΗΓΗ:
Espressonews

Ο JOHNNY DEPP ΧΡΥΣΟΣ


Μόνο με την προϋπόθεση ότι θα λάβει αμοιβή 23 εκατομμυρίων ευρώ, ο Johnny Depp συμφώνησε να παίξει στο τέταρτο και τελευταίο μέρος των Πειρατών της Καραϊβικής.

Έτσι ο γοητευτικός star θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Hollywood, και θα ξεπεράσει άλλους καλοπληρωμένους συναδέλφους του, όπως ο Tom Cruise, ο Tom Hanks και ο Mel Gibson, που το κασέ τους ανέρχεται σε 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Οι επικεφαλής της Disney πήραν τη γενναία απόφαση να καλοπληρώσουν τον 46χρονο Johnny, αφού οι προηγούμενοι πρωταγωνιστές Keira Knightley και Orlando Bloom δεν θα συμμετέχουν στη νέα ταινία.

Ωστόσο, θα επιστρέψει ο Geoffrey Rush ως Καπετάνιος Barbossa,ενώ η γυναίκα του cast θα είναι η Penelope Cruz.

ΠΗΓΗ:
Ζούγκλα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΥΡΗΣ ΓΑΤΑΣ



Κάθε 17 Νοεμβρίου πέραν από την εορτή του Πλουτεχνείου εορτάζουμε και την Παγκόσμια Ημέρα Μαύρης Γάτας.

Το πιο έντονο σημείο πάνω στις μαύρες γάτες είναι σίγουρα τα μάτια. Καμία άλλη γάτα δεν έχει μάτια που μπορούν να σας υπνωτίσουν, να κάνουν την αναπνοή σας να κοπεί, να σας διαπεράσουν με το βλέμα τους και στο τέλος μένοντας άναυδοι να αναρωτιέστε για το ποιος εξημέρωσε ποιον.
Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφορα πράγματα για τις γάτες. Τους έχουν αποδοθεί πολλές φορές ακόμα και υπερφυσικές δυνατότητες, όπως το ότι βλέπουν την αύρα ενός ανθρώπου, το ότι μπορούν να δουν το φάντασμα ενός πεθαμένου, ή το ότι μπορούν να προβλέψουν ένα σεισμό ή μεγάλες καταστροφές.

Βέβαια βλέποντας όλα αυτά από μια άλλη όψη, με το γυαλιστερό τους τρίχωμα και τις αινιγματικές τους ιδιότητες, έχουν θεωρηθεί μυστήριες, δαιμονικές ή και ότι προκαλούν κακοτυχία. Ανάλογα με τις εποχές και τον εκάστοτε πολιτισμό, οι μαύρες γάτες είτε είναι κυνηγημένες και σκοτώνονται ή βασανίζονται, είτε δεν είναι επιθυμητές.
Κι αυτό γιατί είναι σαν μινιατούρα ενός πάνθηρα, γιατί με τις κινήσεις τους φαίνεται ότι κινούνται ταχύτερα και ξεγλυστρούν στο σκοτάδι, ή γιατί το τρίχωμα τους, τους δίνει τη δυνατότητα σχεδόν να εξαφανίζονται στο σκοτάδι. Σε όλους σίγουρα θα έχει τύχει να δούμε κάτι να περνάει αστραπιαία από μπροστά και να μείνουμε με την απορία για το τι ήταν (ίσως ήταν μια μαύρη γάτα!)

Ό,τι και να ισχύει όμως από τα παραπάνω το θέμα είναι ότι οι μαύρες γάτες έχουν κάτι που "εξιτάρει" τη φαντασία των ανθρώπων.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗΣ


Ανθρωποκυνηγητό για την ανεύρεση ενός πεντάχρονου κοριτσιού, που η ίδια του η μητέρα το εξέδιδε σε άντρες με σκοπό το κέρδος, έχουν εξαπολύσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αμερικανικές αρχές στη Βόρεια Καρολίνα. Ο λόγος για τη μικρή Σανίγια Ντέιβις που παραμένει αγνοούμενη έξι μέρες από την τελευταία μέρα που την είδαν, όταν μπήκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης Φαγέτ Βιλ, όπου διέμενε, συνοδευόμενη από άγνωστο άντρα.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό της έχουν εμπλακεί και άντρες του FBI, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο το μικρό κορίτσι να πουλήθηκε σε δίκτυο σωματεμπόρων, ενώ οι αστυνομικές αρχές της Βόρειας Καρολίνα έχουν ήδη προβεί στη σύλληψη της 25χρονης μητέρας της, Αντουανέτ Ντέιβις με την κατηγορία της εκπόρνευσης ανηλίκου και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Αν και η αστυνομία δεν έχει απαγγείλει ακόμη σε κάποιον κατηγορίες για την παρενόχληση της ανήλικης, μετά τη σύλληψη της μητέρας της προκύπτει πως η συλληφθείσα ενέκρινε τη σεξουαλική έκδοση της κόρης της.

ΠΗΓΗ:
Madata.gr

Ο ΣΒΑΡΤΣΕΝΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΙΡΑΚ


Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ επισκέφθηκε τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Η προηγούμενη φορά που είχε επισκεφθεί το Ιράκ ο πρώην σταρ ταινιών δράσης του Χόλιγουντ ήταν το 2003.

Ο Σβαρτσενέγκερ συναντήθηκε με εκατοντάδες στρατιώτες στο Καμπ Βίκτορι της Βαγδάτης, υπέγραψε αυτόγραφα και μοίρασε τσιγάρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Λος Αντζελες Τάιμς.

ΠΗΓΗ:

Πρώτο Θέμα

ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


ΠΛΗΡΗ απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους ζητά η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Νosmoke.gr, η οποία με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικεί να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια» που απορρέουν από την υπουργική απόφαση Αβραμόπουλου.

Παράνομες χαρακτηρίζει τις εξαιρέσεις αυτές η ΜΚΟ και καλεί το ΣτΕ να ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση για τις διαδικασίες υλοποίησης των αντικαπνιστικών μέτρων, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου.

Για παράδειγμα, η οργάνωση αναφέρει πως η πρόβλεψη της υπουργικής απόφασης περί δημιουργίας διαχωριστικού ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων σε νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ., έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της νομοθεσίας για ύπαρξη πλήρους διαχωρισμού του χώρου καπνιζόντων. Ενστάσεις διατυπώνει η ΜΚΟ και για την πρόβλεψη εξαίρεσης από την πλήρη απαγόρευση των εξωτερικών χώρων καταστημάτων, οι οποίοι είναι σκεπασμένοι. «Παραβιάζει τον νόμο, καθώς αυτός εξαιρεί από την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος μόνον τους εξωτερικούς χώρους και όχι και τους στεγασμένους», υπογραμμίζεται στην προσφυγή, στην οποία τίθεται και θέμα αντισυνταγματικότητας των εξαιρέσεων καθώς αντιβαίνουν σε σειρά διατάξεων του Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου.

ΠΗΓΗ:
Τα Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΤΑΝΚ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΛΕΞΙΣ-ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

.

Παιχνίδια με τα χρώματα» ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΜΑΡΩ ΤΖΕΝΑΝΙΔΟΥ - ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΥ


Καφέ Chez Jean (Φράγκων 3)

Από 13/11/2009 έως 23/12/2009

Ώρες λειτουργίας 9.00-14.00

(εκτός Σαββάτου και Κυριακής)

Πληροφορίες: 2310-539672

«Πιστεύω ότι η ζωγραφική ήταν πάντα μια απάντηση στην ασχήμια της καθημερινότητας».


«…Σε όλες μου τις δουλειές, οδηγός μου ήταν το χρώμα. Από τα χρόνια της Γαλλίας, το χρώμα είναι για μένα το βασικό κίνητρο για να ζωγραφίζω -οι δικές μου σχεδιαστικές γραμμές είναι από χρώμα».


«…Οι δουλειές μου είναι περιγραφικές, χωρίς να είναι παραστατικές με τη στενή έννοια. Κι αυτό δεν είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα. Γιατί κάποιες φορές το παραστατικό και το αφηρημένο είναι σχετικά. Οι ουρανοί, για παράδειγμα, που με απασχόλησαν στην προηγούμενη δουλειά μου, έδιναν την εντύπωση του αφηρημένου ενώ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η απόλυτη παράσταση! Ή βλέπω τη Θεσσαλονίκη απ’ το καράβι ή από ψηλά σαν μία χρωματική παλέτα».


«…Τα τοπία μου μπορεί να φαντάζουν απροσδιόριστα για τον θεατή ακόμη κι αν για μένα σημαίνουν κάτι, αν αναπαριστούν μια συγκεκριμένη εικόνα, μια στιγμή, μια εντύπωση, μια ανάμνηση. Αυτό θα πει ότι η ζωγραφική μου ψάχνει τον θεατή της».


«…Από τεχνικής πλευράς, η πινελιά μου είναι έντονη, στοιχείο που αναδεικνύει το κοντράστ των χρωμάτων και, φυσικά, τη δύναμή τους. Από κει και πέρα, η μίξη των χρωμάτων είναι μια άσκηση που δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα κάτι έχεις να μάθεις, πάντα ένα νέο χρώμα θα ανακαλύψεις. Ακόμη κι αν το δεις πρώτα στο τελάρο, είναι βέβαιο ότι παρατηρώντας κάπου θα το βρεις στη φύση».


Στάλθηκε από τον δημοσιογράφο Γιάννη Κεσσόπουλο.

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ


17 Νοεμβρίου 2009. 36 χρόνια πέρασαν από εκείνη την χρονιά του Πολυτεχνείου, τότε που οι φοιτητές είχαν οράματα και ιδανικά. Τότε που οι νέοι ήθελαν η χώρα τους να ελευθερωθεί από την δουλεία της δικτατορίας, για να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, τη γνώμη τους και να ενσαρκώνουν τα όνειρά τους και τα οράματά τους. Τι άλλαξε όμως από τότε;

Η απάντηση είναι πολλά. Σήμερα 36 χρόνια μετά είμαστε ελεύθεροι από την χούντα, αλλά πάλι κανείς δεν μπορεί να ενσαρκώσει και να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του και τα οράματά του. Οι υπεύθυνοι βέβαια δεν είναι σήμερα ο Παπαδόπουλος και ο Παττακός όπως τότε, αλλά η Ευρωπαίκή Ένωση, η Αμερική και άλλοι πολλοί.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει τα πρόσωπα άλλαξαν, οι καταστάσεις διαφοροποιήθηκαν αλλά το σύνθημα παραμένει το ίδιο: "ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".
Ζητάμε όλοι μας να είμαστε ελεύθεροι να εκφράζουμε την άποψή μας, την γνώμη μας και τις σκέψεις μας και να μην υπάρχει φίμωση. Εσείς συνάδελφοι Bloggers καταλαβαίνετε τι εννοώ. αναφέρομαι σε διάφορα περιστατικά συναδέλφων που προσπάθησαν κάποιοι να τους φιμώσουν το στόμα κλείνοντάς τους τα ιστολόγιά τους από λίγες ώρες μέχρι και μόνιμα. Ακόμη ζητάμε την ελευθερία μας για να μπορούμε να πραγματοποιούμε όλα μας τα όνειρα, διότι σήμερα δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κανένα από αυτά, αφού είμαστε μαριονέτες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η δεύτερη λέξη του συνθήματος τότε είναι Ψωμί. Και σήμερα νομίζω ότι στα συνθήματά μας θα πρέπει να περιλαμβάνεται αυτή η λέξη. Διότι και αυτό πάει να γίνει είδος πολυτέλειας. Σε λίγο καιρό με την ακρίβεια, με την μείωση των μισθών και των συντάξεων και με το κλείσιμο των εργοστασίων πολύ λίγοι θα είναι εκείνοι που θα μπορούν να αγοράζουν έστω μία φρατζόλα ψωμί.

Η τρίτη λέξη του συνθήματος είναι Παιδεία. ζητάμε όλοι μας η Παιδεία να είναι δωρεάν, διότι σήμερα οι γονείς δεν μπορούν να πληρώνουν διακόσια, τρακόσια και τετρακόσια ευρώ στα φροντιστήρια το μήνα. Ακόμη είναι απαράδεκτο και παράλογο άνθρωποι που τελειώνουν σχολές επί σχολών να είναι ανορθόγραφοι και ημιμαθείς. Και όπως λέγεις και ο απλός λαός " η ημιμάθεια χειροτέρα της αμάθειας".

Όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί μου φίλοι παρόλο που άλλαξαν όλα από τα χρόνια εκείνα του 1967-1973, το σύνθημα του Πολυτεχνείου παραμένει ακόμη επίκαιρο.

blogger templates | Make Money Online