Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΠΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗ- ΕΞΑΡΧΑΙΑ Η ΠΙΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ







ΠΗΓΗ:

Foreign Press

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΟ E-SHOP.GR


Η ατομική σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο εργαζόμενος:

«... δεν υπάγεται στις περί χρονικών ορίων διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (κυρίως υπερωριακή εργασία, εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες, εργασία τις Κυριακές και τις αργίες). Για τις εργασίες αυτές, ο εργαζόμενος παραιτείται και ρητά από κάθε τυχόν αξίωση ή αμοιβή». Δηλαδή, αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο απλήρωτος χρόνος εργασίας. Η εργοδοσία μπορεί ν' αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες, νύχτες και αργίες τζάμπα και όποτε αυτή θέλει.

«... υποχρεούται, επίσης, να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε θυγατρικές εταιρείες ή εταιρείες που συμμετέχει ή συνεργάζεται η εδώ συμβαλλόμενη εταιρεία εφ' όσον τούτο του υποδειχτεί». Ως σύγχρονοι δούλοι, δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα «δανείζονται» σε οποιαδήποτε εταιρεία, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, αν το αποφασίσει η εργοδοσία.

«...η εταιρεία δικαιούται να μεταθέτει οριστικά ή πρόσκαιρα τον εργαζόμενο σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα ή υπηρεσία εντός του ίδιου νομού ή εκτός αυτού, κατά την κρίσιν της χωρίς τούτο να μπορεί να θεωρηθεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Αρνηση του εργαζόμενου να μετακινηθεί θεωρείται παραβίαση των όρων της παρούσης και των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από αυτήν και συνεπάγεται λύση της παρούσης συμβάσεως υπό υπαιτιότητα του εργαζόμενου (παραίτηση)». Αν ο εργαζόμενος αρνηθεί οποιαδήποτε μετάθεση, η εργοδοσία του επιβάλλει να παραιτηθεί για να φύγει χωρίς αποζημίωση.

Το αποκορύφωμα όμως είναι το εξής:
Ο εργαζόμενος «... υποχρεούται να ενημερώνει την εταιρεία για κάθε μεταβολή της προσωπικής του καταστάσεως»! Η εργοδοσία προκλητικά αξιώνει να είναι ενήμερη ακόμα και για κάθε ζήτημα που αφορά την προσωπική ζωή του εργαζόμενου, παραβιάζοντας τις ατομικές ελευθερίες και «κουρελιάζοντας» την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Γιατί; Επειδή «μεταβολές που συνεπάγονται οικονομικές απολαβές δημιουργούν υποχρέωση της εταιρείας μετά την αντίστοιχη γνωστοποίηση της μεταβολής». Για την εργοδοσία π.χ. η δημιουργία οικογένειας, η απόκτηση παιδιών κτλ. συνεπάγεται κόστος. Οπως αντίστοιχα «κόστος» αποτελεί π.χ. ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να αποκτήσει ο εργαζόμενος, μειώνοντας την αποδοτικότητά του, εμποδίζοντας την εντατικοποίηση που θέλει να επιβάλλει μια εταιρεία κτλ.

Η σύμβαση προβλέπει ότι στο κύριο κομμάτι του μισθού θα περιλαμβάνει επιδόματα όπως αυτά του γάμου, παιδιών, πολυετίας κτλ. και «επιδόματα ή άλλες πρόσθετες παροχές τις οποίες τυχόν δικαιούται ο εργαζόμενος συμψηφίζονται με τις ανώτερες των νομίμων που κάθε φορά καταβάλλονται εις αυτόν (σ.σ. τον εργαζόμενο) και ουδεμία αυτοτελή αξίωση δημιουργούν για τον εργαζόμενο». Διευκρινίζεται ωστόσο ότι «παροχές πέραν των εδώ αναφερόμενων δίδονται εξ ελευθεριότητας και η εταιρεία δικαιούται οποτεδήποτε να σταματήσει ή να τροποποιήσει την αντίστοιχη παροχή μονομερώς». Σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις και αφού κατεδαφίζει εργατικές κατακτήσεις αιώνων, η εργοδοσία εμφανίζεται να δίνει «παραπάνω από τα νόμιμα», τα οποία ωστόσο όποτε θέλει θα παίρνει πίσω.

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
ΤΟ E-SHOP.GR

ΠΗΓΗ:

Λαϊκούρα Live

ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡΠΟΛ


Μια σπάνια διαδικτυακή πινακοθήκη δημιούργησε η Interpol στο διαδίκτυο.

Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει το κοινό αλλά και να εντοπίσει τα κλεμμένα έργα, η Interpol τα δημοσίευσε στο διαδίκτυο.

Η βάση δεδομένων διαθέτει 34.000 έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Ρέμπραντ, ο Βερμέερ, ο Καραβάτζιο, ο Πικάσο, ο Μανέ και ο Νταλί και αποτελείται συνολικά από 26 κατηγορίες τέχνης και καλλιτεχνικών αντικειμένων.

Δείτε εδώ τα τελευταία κλοπιμαία έργα τέχνης που αναφέρθηκαν στην Interpol.

ΠΗΓΗ:

Clopy Paste

Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΓΚΡΑΦΙΤΙ

Το βίντεο που ακολουθεί, είναι μια δημιουργία του Arnaud Jourdain. Πρόκειται για ένα time lapse animation, το οποίο παρουσιάζει την πορεία ενός γκράφιτι σε μια περίοδο 5 ετών στο Rue de Verneuil, στο Παρίσι. Για να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα, χρειάστηκαν χιλιάδες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τον κάθε ένα από τα 5 χρόνια που διήρκεσε το project. Με αυτόν τον τρόπο ο Arnaud είχαν τη δυνατότητα να ανασυνθέσει την διαδικασία γκράφιτι, ακόμα και να ξεχωρίσει τα διάφορα στρώματα που το αποτελούν, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό 3D αποτέλεσμα!

Serge Gainsbourg - animation des graffitis sur 5 ans du mur rue de Verneuil from Arnaud Jourdain on Vimeo.



Σημείωση: Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το project έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Στο βίντεο, φαίνεται ότι μόνο ένα μέρος του τοίχου έχουν δημιουργήσει σε 3D. Πιθανόν, κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει ένα βίντεο με ολόκληρο τον τοίχο και τις δημιουργίες πάνω του στο πέρασμα του χρόνου...

ΠΗΓΗ:

Psaxtiria.com

ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Urban Abstract from Musuta on Vimeo.

ΑΛΛΟΙ MERY CHRISTMAS ΚΑΙ ΑΛΟΙ MERES CHRISIMES























ΠΗΓΗ:

Επίκαιρο

ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

Ν' αγαπάς την ευθύνη.
Να λες, εγώ μονάχος μου θα σώσω τη Γη.
Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.
Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική



ΠΗΓΗ:

Χαμομηλάκι

ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ UNICEF

Στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού των παιδιών στρέφει τις προσπάθειές της η UNICEF με τον μεγάλο τηλεμαραθώνιο αγάπης που οργανώνεται σήμερα, σε συνεργασία με την ΕΤ1 και τη συμμετοχή δεκάδων ιδιωτικών σταθμών της χώρας και του ΡΙΚ της Κύπρου.

Την τραγική κατάσταση των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος. Όπως ανέφερε, το ένα στα τρία παιδιά (σχεδόν 200 εκατομμύρια) στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι καχεκτικά, περίπου 129 εκατομμύρια παιδιά (το ένα στα τέσσερα) είναι λιποβαρή, ενώ 19 εκατομμύρια νεογέννητα κάθε χρόνο γεννιούνται με βάρος χαμηλότερο από το κανονικό. Επίσης, 24 χώρες εμφανίζουν το 80% του χρόνιου υποσιτισμού στα παιδιά και πάνω από 500 εκατομμύρια παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.


Τα έσοδα από τον τηλεμαραθώνιο, πρόσθεσε ο κ. Κανελλόπουλος, θα ενισχύσουν τα προγράμματα κατά της φτώχειας που πραγματοποιεί η οργάνωση σε όλο τον κόσμο, με τη δημιουργία κέντρων θεραπευτικής διατροφής, την παροχή βιταμινών και θρεπτικών ιχνοστοιχείων, τη διανομή ειδικών θεραπευτικών τροφών, την καταπολέμηση κάθε μορφής παιδικής φτώχειας και ένδειας και κυρίως των αιτιών που τις προκαλούν.

Στον τηλεμαραθώνιο, που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και θα συνεχισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, θα φιλοξενηθούν προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Επίσης, θα ακουστούν μηνύματα από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, την πολιτική ηγεσία και πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, του Δημήτρη Παντερμαλή, του Διονύση Σαββόπουλου, κ.ά.

Το τηλέφωνο δωρεών του τηλεμαραθωνίου είναι το 219 999 3000. Δωρεές θα γίνονται επίσης στους ακόλουθους αριθμούς λογαριασμών στις τράπεζες:

Εθνική: 169 / 480020-64, Αγροτική: 017 04 004416-70, Εμπορική: 031/80191081, Τράπεζα Πειραιώς: 5049-022842-011, Attica Bank: 069 / 54799691, Τράπεζα Κύπρου: 0000 1216 3468, Citibank: 55 02 346484, Aspis Bank: 101-03-0006583, Millenium Bank: 519829, HSBC: 002-066694-130, Eurobank: 0026-0102-14-0100540998, Geniki Bank: 036/3603003908-9, Alpha Bank: 115 00 2002 017649 (Διαδικασία Κ03) και σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας.

Για δωρεές με SMS: Στείλτε κενό μήνυμα στο 54234 από 4 έως και 11 Δεκεμβρίου (€1,19 με το ΦΠΑ). Από σταθερό ΟΤΕ: Καλέστε το 901 11 17 17 17 αυτόματη χρέωση 3 ευρώ + ΦΠΑ ανά κλήση.

ΠΗΓΗ:

Το Βήμα

ΤΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ)

Περισσότεροι από 100 ηγέτες, περίπου 16.500 αντιπρόσωποι, επίσημοι, σύμβουλοι, στρατιές δημοσιογράφων, ακόμη και γαλαζοαίματοι.
Η παρουσία όλων αυτών των προσώπων δεν εγγυάται την επιτυχία της Διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές που αρχίζει σήμερα στην Κοπεγχάγη. Το βέβαιο είναι ότι το αποτύπωμα άνθρακα των εργασιών θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όπως σημειώνουν οι βρετανικοί «Τάιμς»
Τα προεόρτια της Διάσκεψης άρχισαν χθες με διαδηλώσεις και χάπενινγκ όχι μόνο στην Κοπεγχάγη, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε μια συμβολική διαμαρτυρία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ακτιβιστές στο Βερολίνο που υποδύονταν τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γερμανίας μπήκαν σε ένα γυάλινο κλουβί και καλύφθηκαν έως τον λαιμό με νερό. Περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διαδηλώσουν για το κλίμα, 1.500 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στο Παρίσι σε εκδήλωση της Greenpeace. Στην Κοπεγχάγη, οι Δανοί σκέφτηκαν να περιγράψουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη με μια τεράστια αρκούδα από πάγο που έλειωνε σιγά σιγά.

Στη θεωρία
Τουλάχιστον στη θεωρία, πολλοί πολιτικοί φαίνεται να κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ο πλανήτης από την περιβαλλοντική καταστροφή. Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν καλωσόρισε την απόφαση του Ινδού ομολόγου του Μανμοχάν Σινγκ να συμμετάσχει τελικά στη Διάσκεψη επισημαίνοντας ότι η Ινδία «είναι μια σημαντική χώρα στον αγώνα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών».

Ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα πρόσωπα, ωστόσο, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να πετάξει για την Κοπεγχάγη όχι στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ήταν η αρχική του πρόθεση, αλλά στις 18 του μηνός, για να είναι παρών στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της Διάσκεψης, αλλάζει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων και αναθερμαίνει την προοπτική μιας ουσιαστικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων. Αυτό που έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο να τροποποιήσει το πρόγραμμά του και να δώσει κάτι περισσότερο από ένα τυπικό «παρών» φαίνεται να είναι η δέσμευση της Ινδίας την περασμένη Πέμπτη και της Κίνας πριν από μερικές βδομάδες να μειώσουν το ποσοστό των τοξικών αερίων σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν τους. Με αυτή τη δέσμευσή τους, το Νέο Δελχί και το Πεκίνο αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ένα μερίδιο της ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου χαιρετίστηκε με θέρμη από πολιτικούς και ακτιβιστές. «Αποδεικνύει τη σημασία που δίνει αυτή η κυβέρνηση στην επιτυχία της Διάσκεψης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο Γκόρντον Μπράουν είπε πως η παρουσία του Ομπάμα στην τελική φάση της Διάσκεψης θα δώσει «μεγάλη ώθηση στις διαπραγματεύσεις».

«Εάν καταστρέψουμε τον πλανήτη, καταστρέφουμε τον εαυτό μας»

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΧΑΝΣΕΝ, ειδικός για τις κλιματικές αλλαγές, προκάλεσε σάλο όταν δήλωσε ότι ελπίζει στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης διότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι προβληματική. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκοντάρ της ΝΑSΑ για τις Διαστημικές Έρευνες καλεί στο βιβλίο του «Οι καταιγίδες των εγγονιών μου» σε εκστρατεία απείθειας τους πολίτες.

«Εάν καταστρέψουμε τον πλανήτη, καταστρέφουμε τον εαυτό μας», λέει. «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία μας. Πώς, όμως, μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν δεν παρατηρούμε μεγάλες αλλαγές στο κλίμα; Οι αλλαγές καθυστερούν λόγω της αδράνειας του κλιματικού συστήματος, όμως καθώς οι παράγοντες συσσωρεύονται και οδηγούν το κλίμα σε ακραίες εκφάνσεις, η αδράνεια κάνει όλο και πιο δύσκολη την αντιστροφή των φαινομένων. Ο ωκεανός, οι παγετώνες και το παγωμένο μεθάνιο, όλα έχουν αδράνεια, καθώς αντιδρούν στη γρήγορη αλλαγή. Όμως σιγά σιγά η αντίδρασή τους μειώνεται».

Όπως αναφέρει ο Χάνσεν, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στο κλίμα είναι πιο ισχυρές από οποιεσδήποτε φυσικές επιπτώσεις γνωρίζουμε. Ήδη ο αέρας περιέχει περισσότερους υδρατμούς απ΄ ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Οι πιο ισχυρές καταιγίδες που παίρνουν ενέργεια από τους υδρατμούς γίνονται ακόμα πιο ισχυρές και θα γίνουν πολύ περισσότερο καθώς διαλύεται το στρώμα του πάγου στους πόλους. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά δισ. δολάρια για να στηρίξει τον «καθαρό λιθάνθρακα» και δεν επενδύει σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κλίματος. Ίσως πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να δείξουμε ότι αυτό που γίνεται είναι καταστροφικό.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα


ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ- ΠΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ)

Ενα χρόνο ακριβώς από την περσινή νύχτα του Αγίου Νικολάου, ο Δεκέμβρης 2008 πλανάται ακόμη αδέσποτος, ακατάτακτος, ακατανόητος. «Ο Νοέμβρης ανήκει σε όλους, ο Δεκέμβρης δεν ανήκει σε κανέναν», έγραφε προσφυώς ένα πανό στην πρόσφατη πορεία για το Πολυτεχνείο.

Πράγματι, ο σκοτεινός Δεκέμβρης του 2008, ως συμβολικό και πολιτικό συμβάν, δεν διεκδικείται ευθέως από κανέναν, πλην των αντισυστημικών αριστερών και, κυρίως, των αναρχικών–αντεξουσιαστών, αλλά κι εκεί ακόμη με κρίσιμους διαφορισμούς, μεταξύ των “πολίτικος” και των ποικίλων μπάχαλων, ως προς το περιεχόμενο και το νόημα.

Οσο μένει σκοτεινός, και εν πολλοίς ανεπιθύμητος, θα μένει και ακατανόητος· δηλαδή, ένα συμβάν μη οργανικό, ασύνδετο με τα πριν και τα μετά, άχρηστο, ανωφελές, μια μέλαινα οπή στο ιστορικό συνεχές, ένα ρήγμα. Υπάρχουν όμως ιστορικά συμβάντα ανωφελή ή άχρηστα για την κριτική σκέψη; Ισως υπάρχουν, για μια ορισμένη σκέψη, που μπορεί μόνο να κατακρίνει ή να παινεύει, να εναγκαλίζεται ή να απορρίπτει – αλλά αυτή η σκέψη δεν είναι κριτική, δεν είναι καν σκέψη, είναι κουβεντολόι περί γούστου, είναι εργαλειακός λόγος υπέρ συμφερόντων και μηχανισμών κυριαρχίας. Η κριτική σκέψη ζητάει πάνω απ’ όλα να κατανοήσει· να αναλύσει μηχανισμούς, να διαβάσει πολυεπίπεδα την πραγματικότητα, να αφουγκραστεί τα μη φωνητά, να εξηγήσει. Ακόμη κι όταν το συμβάν τελείται εν θερμώ, όταν βρίσκεται εν τω γεννάσθαι.

Να πώς προσέλαβε το ελληνικό συμβάν ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού: «[...] Ο αντίκτυπος που είχε αυτό το γεγονός ξεπερνούσε τον άμεσο, πολιτικό χαρακτήρα του. Ερμηνεύθηκε ως σύμπτωμα μιας ευρύτερης παθογένειας, κοινής σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, που στερούν τη νεολαία από ελπίδα, προοπτική, νόημα ζωής. Σύμπτωμα, βεβαίως, τυφλό, ενδεχομένως και αυτοκαταστροφικό –και εδώ ο κίνδυνος του μηδενισμού, της τυφλής βίας ή και της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός– αλλά αδιάψευστο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σοκαρίστηκαν, γιατί αναγκάστηκαν να αναρωτηθούν μήπως κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Ελλάδα περιμένει και τις ίδιες» (Καθημερινή 29.11.09, συνέντευξη στον Π. Παπακωνσταντίνου).

Η συζήτηση για τον Δεκέμβρη δεν έγινε, τουλάχιστον με τέτοιους αναλυτικούς όρους. Αρα λιγοστά ώς τώρα είναι τα φανερά πνευματικά οφέλη μας, ως κοινωνίας, από αυτή τη μείζονα διαταραχή. Εντούτοις πολιτικά ο Δεκέμβρης έδρασε καταλυτικά, μολονότι δεν διατύπωσε κανένα αίτημα, κανένα πρόγραμμα: αποσυναρμολόγησε μια ήδη παραπαίουσα κυβέρνηση, δίχασε την Αριστερά, αιφνιδίασε τους διανοούμενους, συνήγειρε τη νεολαία, ξάφνιασε και εντέλει αναδίπλωσε τη μεσαία τάξη των γονιών.

Εμφανή χαρακτηριστικά ήταν ο θυμός, η εκδραμάτιση, η ορμητική κατάληψη της σκηνής, η πρωταρχική κραυγή των νέων («είμαστε κι εμείς εδώ, θέλουμε κάτι να γίνει, ό,τι να ’ναι»), η αγωνιώδης απαίτηση του παρόντος, η άμορφη, χαοτική διεκδίκηση ενός άμορφου μέλλοντος, ένας ρομαντισμός στις παρυφές του μηδενισμού. Αυτά, ως περιγραφή· η ανάλυση θα έπρεπε να ξεκινήσει από αυτό το σημείο.

Για να προσεγγίσουμε, τουλάχιστον, τις πηγές του θυμού, της κραυγής, του μηδενισμού· πού έφταιξαν, πού φταίξαμε, οι γονείς της σοσιαλίζουσας ευημερίας, της βαλτωμένης Μεταπολίτευσης, οι γονείς που συγχέουν το ηθικό με το νόμιμο, και τη δημοκρατία με τη μεζονέτα. Η ανυπακοή των νέων μπορεί να πηγάζει από την καταρράκωση του κύρους των γονιών τους, από το αξιακό κενό που κληρονομούν, από την κακομαθησιά και την ευτέλεια που παραλαμβάνουν και αβγατίζουν – αναρωτιέμαι.

Αυτή η κριτική προσέγγιση έλειψε, όσο γνωρίζω. Αντ’ αυτού, είδαμε διανοούμενους γονείς της μεσαίας τάξης να κραδαίνουν δάφνες αριστεροσύνης και Πολυτεχνείου, να κομίζουν διδακτισμό και αφορισμούς, απέναντι στα ερωτήματα του ασύλληπτου παρόντος.

Μάλιστα, οι μοντέρνοι αριστεροσυντηρητικοί, θεμελιωτές και ωφελημένοι του μεταπολιτευτικού consensus, παραγωγοί κυνισμού και νεποτισμού, είναι οι πιο άτεγκτοι επικριτές της αταξίας, είναι αυτοί που αρνούνται στις νεότερες γενιές, στα παιδιά τους, τη διερώτηση επί του ισχύοντος συστήματος, αυτοί που λένε στα παιδιά τους ότι μόνη πολιτική δράση είναι η συμμετοχή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και φιλανθρωπικά έργα. Η αλλαγή τελείται άπαξ, και ετελέσθη από εμάς, τους γονείς, το ’73 - ’74 και το ’81· τι γυρεύετε εσείς τώρα; Μα αυτός ο νεοευσεβισμός, αυτή η υποκρισία των γονιών του καναπέ, πώς μπορεί να μιλήσει στις καρδιές και στα μυαλά των νέων, των νέων όποιας εποχής; Δεν μπορεί.

Ακόμη δεν θέλουμε να μιλήσουμε το συμβάν.


ΠΗΓΗ:

Καθημερινή

blogger templates | Make Money Online