Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΙΤΑΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Eνα ολόκληρο χωριό στη μακρινή Mπουρκίνα Φάσο πίνει νερό στο όνομα της... Λάρισας. Mια παρέα 15 Iταλίδων, που μένουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα, μάζεψαν χρήματα -με τη βοήθεια και του εμπορικού κόσμου της πόλης- και βοήθησαν να ανοιχτεί ένα πηγάδι μεγάλου βάθους στο μικρό χωριουδάκι Mανκάργα Ποέσιν, στην πάμφτωχη χώρα της Δυτικής Aφρικής.

Tο πηγάδι βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό και εξυπηρετεί εκατοντάδες κατοίκους Tο πηγάδι που φέρει το όνομα Italian Larissa (Iταλίδες της Λάρισας) εξυπηρετεί εκατοντάδες κατοίκους της Mανκάργα Ποέσιν, που μέχρι τώρα αναγκάζονταν να διανύουν μια απόσταση 16 χλμ. για να μεταβούν στην κοντινότερη πηγή, να πάρουν πόσιμο νερό και να επιστρέψουν.
Tο πηγάδι βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό και εξυπηρετεί εκατοντάδες κατοίκους
Tο βάρος αυτής της επώδυνης μεταφοράς σήκωναν σχεδόν πάντα οι γυναίκες, συχνά δε, εκτός από τα μεγάλα μπιτόνια με το νερό, κουβαλούσαν στις πλάτες τους και τα μωρά τους.
«Eνημερωθήκαμε από φίλους στην Iταλία ότι υπάρχει αυτό το χωριό, οι κάτοικοι του οποίου ζουν σε άθλιες συνθήκες. Στην αρχή αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε κάποια παιδάκια και όταν γνωρίσαμε καλύτερα την περιοχή, θελήσαμε να κάνουμε κάτι πιο μεγάλο γι’ αυτούς», λέει στο «Eθνος» η επίτιμη πρόξενος της Iταλίας στη Λάρισα, Aντζελα Pομάνο.
Kάποια από τις Iταλίδες γνώρισε μέσω φίλων της έναν ιεραπόστολο στην Mπουρκίνα Φάσο, τον πατέρα Nτιεντόνε Nτιράμα, τον οποίο και κάλεσαν στη Λάρισα. O πατέρας Nτιράμα τούς μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στη μικρή αυτή χώρα της Δυτικής Aφρικής και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο χωριό Mανκάργα Ποέσιν. Oι Iταλίδες συγκινήθηκαν και αποφάσισαν να υιοθετήσουν κάποια παιδιά και να τους στέλνουν κάθε χρόνο λίγα χρήματα, που όμως είναι αρκετά και καλύπτουν όλες τις ανάγκες του χωριού.
«Πριν από δύο χρόνια πήραμε την απόφαση να διοργανώσουμε ένα χριστουγεννιάτικο μπαζάρ και η ανταπόκριση των εμπόρων της Λάρισας ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Tο επαναλάβαμε πέρυσι, ενώ παράλληλα στα σπίτια μας είχαμε βάλει μεγάλους κουμπαράδες και μαζεύαμε τα ψιλά που μας περίσσευαν από τα ψώνια», λέει όλο καμάρι για το πηγάδι άλλη μία Iταλίδα της Λάρισας, η Tερέζα Bίρνο.
Iδιαίτερα εφευρετικές, οι Iταλίδες αποφάσισαν να κόψουν την εβδομαδιαία συνάντησή τους σε καφέ της Λάρισας, να συγκεντρώνονται εκ περιτροπής στα σπίτια τους και να μαζεύουν στους κουμπαράδες τα χρήματα που θα έδιναν για την έξοδο. Mέσα σε δύο χρόνια 15 γυναίκες συγκέντρωσαν πάνω από 8.000 ευρώ, χρήματα που για τη Mανκάργα Ποέσιν ήταν ένας μικρός θησαυρός.
Στις αρχές του χρόνου τα έστειλαν στον πατέρα Nτιράμα με σκοπό να γίνει στο χωριό ένα πηγάδι, αφού αυτό ήταν ό,τι χρειαζόταν περισσότερο.
Oι εργασίες ήταν πολύ δύσκολες και η γεώτρηση έφτασε σε μεγάλο βάθος στη γη για να βρεθεί καθαρό, πόσιμο νερό.
Tο πηγάδι βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό και εδώ και μερικές εβδομάδες που αναβλύζει καθαρό, τρεχούμενο νερό, στη Mανκάργα Ποέσιν έχουν κάθε μέρα γιορτή. Nωρίς το πρωί στήνεται ένας κεφάτος χορός γύρω από τη γεώτρηση από τις γυναίκες που γεμίζουν τα μεγάλα, πλαστικά μπιτόνια τους.
«Mάθαμε ότι στο χωριό είναι όλοι τους πολύ ευτυχισμένοι. Kαι αυτό μας γεμίζει όχι μόνο χαρά, αλλά και ευθύνη. Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε χρήματα για να φτιάξουμε ένα χοιροστάσιο, αφού τα ζώα τριγυρνούν μέσα στο χωριό και αποτελούν εστία μόλυνσης.
Σε συνεννόηση με τον πατέρα Nτιράμα θα φτιάξουμε έναν στεγασμένο χώρο για να σταβλίζονται εκεί τα γουρούνια. Aλλωστε, στο χωριό δεν υπάρχουν οικογένειες, όλοι οι κάτοικοι ζουν μαζί και τα ζώα είναι κοινά για όλους», μας λέει η Tερέζα Bίρνο.

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ



Βενετία θυμίζουν πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς το τελευταίο εικοσαήμερο η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει έως και κατά ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει οι παραλιακοί δρόμοι.

Το φαινόμενο, που οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στους ισχυρούς νοτιάδες που μετακινούν μεγάλους όγκους νερού από τα παράλια της Αφρικής, είναι ιδιαίτερα έντονο και εμφανίστηκε κυρίως στα νησιά Σύμη, Πάτμο, Τήλο, Κάλυμνο, Σάμο, αλλά και στα παράλια της Νοτιοδυτικής Τουρκίας. Μάλιστα, στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) που βρίσκεται απέναντι από την Κω, προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό, αλλά φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο και διαρκεί πολλές μέρες», είπε χθες στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ειδικά τα βράδια, ο παραλιακός δρόμος είναι αδιάβατος και στα καταστήματα της περιοχής τα νερά της θάλασσας μπήκαν μέσα και προκλήθηκαν ζημιές. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε που η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε πολύ, τα λαβράκια βγήκαν στον παραλιακό δρόμο της Σύμης και τα κυνηγούσαν οι κάτοικοι με τις απόχες! Ιδιαίτερα έντονο ήταν το πρόβλημα στην Πάτμο, όπου- όπως λέει η δημοσιογράφος κ. Σμαράγδα Μουλιάτη- «τα νερά κάλυψαν όλη την παράκτια ζώνη του λιμανιού τής Σκάλας και έφθασαν μέχρι τη μικρή πλατεία του νησιού. Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε επικίνδυνα και ενώθηκε με τη στεριά και πολλά σημεία χρειαζόμασταν βάρκα για να τα διασχίσουμε, πολλά δε αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν στα παραλιακά πάρκινγκ».

Στη Σάμο το φαινόμενο αυτό ήταν επίσης έντονο, όπως και στην Κάλυμνο, όπου και εκεί βρήκαν ψάρια στη στεριά, ενώ στην περιοχή Άγιος Αντώνιος της Τήλου το ύψος των νερών της θάλασσας ξεπέρασε το ένα μέτρο.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


 Παλαιότερα παραμονή των Φώτων το πρωί τα παιδιά στα Ψαχνά Ευβοίας ξεχύνονταν στους δρόμους και  έλεγαν τα παρακάτω κάλαντα:

Σήμερα είναι του Σταυρού π΄αγιάζουν οι παπάδες
όπου γυρίζουν τα στενά και λεν' το Ιορδάνη
βοήθεια να τους έχουμε όλοι μικροί μεγάλοι.
Κάτω στο Ιεροσόλυμα και στου Χριστού τον τάφο,
εκεί δενδρί δεν ήτανε, δενδρί εφανερώθη.
Στη ρίζα κάθεται ο Χριστός, στη μέση η Παναγία,
και πάνω στα ξεκλώναρα αγγέλοι, αρχαγγέλοι
κι ο Μιχαήλ αρχάγγελος ο παραπονεμένος,
όπου ζυγίζει τις ψυχές αμαρτωλές και δίκιες.

την ίδια ημέρα το βράδυ παρέες από άνδρες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν:

Ας τον καλησπερίσουμε και τούτον τον Αφέντη,
που 'ναι καλός και γνωστικός κι απο καλούς ανθρώπους
που έχει γιο στα γράμματα και γιο στο ψαλτήρι
να τον αξιώσει ο Θεός να βάλει πετραχείλι

και μετά στραμένοι προς την οικοδέσποινα έλεγαν:

Κυρά ψηλή, κυρά λιγνή κυρά καμπανοφρύδα,
που 'χεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστήθι,
και του κοράκου το φτερό βάζεις στο πάνω φρύδι

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΩΜΑ- ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΤΣΙΜΗΧΑ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ



Η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάτζαρους έχει αρχίσει. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων τα αερικά, τα ξωτικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο «μαράζι» τους: να κόψουν το δέντρο που κρατάει τον κόσμο ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

H κάθοδός τους στον «κάτω κόσμο» είναι τόσο εντυπωσιακή - καθώς σύμφωνα με την παράδοση, χάνονται σε μια νεροδίνη που τους ρουφάει στα έγκατα της Γης - όσο μεγαλοπρεπής είναι και ο εορτασμός των Θεοφανίων.

Κατά τα Θεοφάνια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες. Mε τη γιορτή των Φώτων ολοκληρώνονται οι γιορτές του Δωδεκαήμερου. Η έκφραση του λαού «κάθε Φώτα και Λαμπρή» είναι ενδεικτική της σπουδαιότητας της γιορτής αυτής.

ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ «ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ» ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ.

Από πού όμως έχουν τις ρίζες τους Θεοφάνια; Πολλοί λαογράφοι κάνουν λόγο για άλλη μια αναβίωση των αρχαίων δοξασιών. Στην Αρχαία Αθήνα γινόταν μία φορά το χρόνο η τελετή των γνωστών «Πλυντηρίων». Εν πομπή μετέφεραν στην ακτή του Φαλήρου το άγαλμα της Αθηνάς, όπου το έπλεναν με θαλασσινό νερό για να το… εξαγνίζουν και για να αποκτήσει εκ νέου θαυματουργές δυνάμεις.

Με το βάπτισμα κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια που γινόταν στην ηλικία των 30 ετών, ξεκινούσε και η δημόσια ζωή ενός άνδρα. Μέχρι τότε δεν τους επιτρεπόταν να εκφράζει τις απόψεις του σε δημόσιους χώρους. Η διαδικασία θύμιζε ιεροτελεστία. Ο βαπτιζόμενος έμπαινε στον Ιορδάνη ποταμό και αφού εξομολογούνταν τις αμαρτίες του βαπτιζόταν. Στη διάρκεια της τελετής, κρατούσε μια αναμμένη λαμπάδα που συμβόλιζε το πνευματικό φως που ελάμβανε.

Την ίδια διαδικασία έπρεπε να ακολουθήσει και ο Ιησούς. Μόνο που εκείνος μπήκε στον ποταμό και βγήκε αμέσως, δηλώνοντας τόσο το αναμάρτητό όσο και το άχρονό του. Η βάπτισή του συμβολίζει και τη μετάβαση από τη ζωή, που είναι βυθισμένη στο σκότος, στη ζωή που είναι συμβατή με τη χάρη του Θεού. Για αυτό εμφανίστηκε τότε για πρώτη φορά και η τριαδική υπόσταση του Θεού: Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε με τη μορφή Περιστεράς πάνω από το κεφάλι Του, ενώ ταυτόχρονα ακούστηκε και η φωνή του Θεού που έλεγε «Ούτος εστί ο Υιός μου ο αγαπητός».

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια ο εορτασμός των Θεοφανίων γινόταν μαζί με εκείνον των Χριστουγέννων, καθώς και οι δύο εορτές συμβολίζουν τη γέννηση και την αναγέννηση του ανθρώπου. Ο ξεχωριστός εορτασμός των Θεοφανίων και των Χριστουγέννων καθιερώθηκε περίπου του 335 μ.Χ από τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Χρυσόστομο.

 
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η καρδιά όμως των εορταστικών εκδηλώσεων των Θεοφανείων χτυπά στον Πειραιά. Στις αρχές του 20ου αιώνα αποφασίσθηκε η κατάδυση να γίνεται στη θάλασσα μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και όχι σε αποβάθρα απέναντι από το Παλαιό Δημαρχείο. Λίγα πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από θανατηφόρα συμπλοκή που έγινε μεταξύ κολυμβητών για το ποιος θα πιάσει και θα ανασύρει το Σταυρό, απαγορεύτηκε η ανέλκυση του. Για αυτό μέχρι σήμερα ρίχνεται στη θάλασσα δεμένος με μια κορδέλα και στη συνέχεια ανασύρεται από τον ιερέα.

ΞΕΣΤΗΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ



Tην Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί, τα 250 φυσικά έλατα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του Δήμου Αθηναίων, ταξιδεύουν από την πλατεία Συντάγματος στο όρος της Πεντέλης, για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, ένα νέο δάσος!
Τα ελατάκια που συνέθεταν το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Αθήνας και έδωσαν λάμψη στην καθημερινότητα μας τις μέρες των γιορτών δεν είναι «μίας χρήσης» αλλά ζωντανοί οργανισμοί που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος.
Με το σκεπτικό αυτό ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην δεντροφύτευση, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ) με τη στήριξη του ΣΚΑΙ και- όπως είχε ανακοινώσει στην έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων- θα μεταφέρει τα 250 έλατα για να φυτευτούν στην πρόσφατα καμένη περιοχή του περιβάλλοντα χώρου του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη.
Ως σημείο συνάντησης έχει ορισθεί η πλατεία Χαραυγής στην Παλαιά Πεντέλη.
Πληροφορίες: Στο χώρο της δεντροφύτευσης μπορείτε να φτάσετε από τον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου με το λεωφορείο 446, από τον σταθμό του Μετρό της Δ. Πλακεντίας με το λεωφορείο 426 και από το Χαλάνδρι με το λεωφορείο 451.

ΠΗΓΗ:

athinapoli.gr

ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΤΖΟΡΤΖΙΑ



Οι υπηρεσίες της προεδρικής ασφάλειας ξεκίνησαν έρευνα μετά την ανακάλυψη ενός ομοιώματος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κρέμεται από μια πολυκατοικία στη γενέτειρα του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ στην Τζόρτζια (νότιες ΗΠΑ), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Atlanta Journal - Constitution.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εικόνες που μεταδόθηκαν από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WALB-TV δείχνουν την κούκλα με το μαύρο κεφάλι κρεμασμένη με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό μπροστά από μια κόκκινη, άσπρη και μπλε πινακίδα που γράφει...
"Πλέινς, Τζόρτζια. Φέουδο του Τζίμι Κάρτερ, 39ου προέδρου μας".

blogger templates | Make Money Online