Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ



Ο Άγιος Βαλεντίνος γεννήθηκε στην πόλη Terni της Ιταλίας γύρω στο 175 μ.Χ. Έγινε ο πρώτος επίσκοπος το 197 μ.Χ. και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 273 μ.Χ. Η παγκόσμια φήμη του οφείλεται στον θρύλο, που γεννήθηκε στις Αγγλοσαξονικές χώρες, και λέει ότι συνήθιζε να δωρίζει στους νέους επισκέπτες του ένα λουλούδι από τον κήπο του. Σε δύο απ' αυτούς γεννήθηκε η αγάπη που τους έφερε σε γάμου κοινωνία και έζησαν τόσο ευτυχισμένοι ώστε και άλλοι νέοι έκτοτε ακολούθησαν το παράδειγμά τους, επισκεπτόμενοι το Terni.

Η εορτή των ερωτευμένων έχει ως αφετηρία την προσπάθεια της καθολικής εκκλησίας να θέση τέλος σε μία λαϊκή παγανιστική τελετή για την γονιμότητα. Ήδη, από τον 4ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι Παγανιστές απέτιναν σέβας, με μία μοναδική ετήσια τελετή, στον θεό Lupercus (Λυκιδεύς). Τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών που λάτρευαν αυτόν τον θεό έμπαιναν μέσα σε μια κάλπη και αναμειγνύονταν καταλλήλως. Ένα μικρό παιδί επέλεγε στην τύχη μερικά ζευγάρια, τα οποία για ένα ολόκληρο χρόνο θα ζούσαν σε στενή προσωπική επαφή έως ότου η τελετή της γονιμότητας λάμβανε τέλος. Το επόμενο έτος θα επαναλαμβανόταν το ίδιο με άλλα ζευγάρια. Αποφασισμένοι να θέσουν τέλος σ' αυτή την παλαιά (μεσαιωνική) πρακτική τα Lupercalia,
Ένας από τους πολλούς θρύλους που υπάρχουν γύρω από το όνομα αυτού του Αγίου, λέει, ότι ο Βαλεντίνος ήταν ένας ιερέας που υπηρέτησε κατά την διάρκεια του 3ου αιώνα στην Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ο δεύτερος ανακάλυψε ότι μόνο οι άγαμοι στρατιώτες του υπηρετούσαν καλύτερα, τους απαγόρευσε να παντρεύονται. Ο Άγιος Βαλεντίνος, όμως, δεν συμβιβάστηκε με αυτήν την άδικη απόφαση και άρχισε να παντρεύει τους στρατιώτες κρυφά. Όταν όμως η δράση του Βαλεντίνου αποκαλύφθηκε, ο Κλαύδιος Β εξοργίστηκε τόσο πολύ που διέταξε αμέσως τον θάνατο του ιερέα.
Σύμφωνα με ένα άλλο θρύλο ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας φυλακισμένος σε μια από τις Ρωμαϊκές φυλακές που ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακά του, γεγονός που τον οδήγησε στην εκτέλεσή του. Λίγο πριν πεθάνει άφησε στην κόρη του δεσμοφύλακα ένα γράμμα αγάπης με την υπογραφή «from your Valentine» (από τον Βαλεντίνο σου), φράση που έχει μείνει μέχρι και σήμερα. Όσο κι αν οι δυτικές μας, πλέον, συνήθειες, επιβάλλουν τη γιορτή του έρωτα στις 14 Φεβρουαρίου, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία επιμένει πως ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ξενόφερτο "προϊόν", αντιπροτείνοντας στους ερωτευμένους τον Άγιο Υάκινθο, ως Άγιο των ερωτευμένων που γιορτάζει στις 3 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ:

Υπάρχει Μαγεία

Η ΔΕΚΑΔΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ


Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο νομός της Ελλάδας που κατέχει την θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα κατά το περασμένο έτος, σε σχέση με τους άλλους νομούς της περιφέρειας (Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης).
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, το 2009 σημειώθηκαν στον εν λόγω νομό 49 τροχαία δυστυχήματα, στα οποία έχασαν την ζωή τους 63 άνθρωποι. Στον θλιβερό κατάλογο των νομών με τους περισσότερους νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, ακολουθεί ο νόμος...

Ηρακλείου Κρήτης με 48 δυστυχήματα και 52 νεκρούς.

Την τρίτη θέση στον κατάλογο καταλαμβάνει ο νομός Αχαΐας με 43 τροχαία δυστυχήματα και 51 νεκρούς και ακολουθούν οι νομοί Κορινθίας και Ηλείας.

Ειδικότερα, στον νομό Κορινθίας σημειώθηκαν πέρυσι 40 τροχαία δυστυχήματα με 49 νεκρούς και στον νομό Ηλείας 38 με 44 νεκρούς. Σε αντίθεση με του νομούς Κορινθίας και Αχαΐας όπου τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα παρουσίασαν μικρή μείωση πέρυσι σε σχέση με το 2008, στον νομό Ηλείας σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 4,8%.

Την πρώτη δεκάδα του καταλόγου των τροχαίων δυστυχημάτων συμπληρώνουν οι νομοί: Βοιωτίας με 38 δυστυχήματα και 40 νεκρούς, Λαρίσης με 33 δυστυχήματα και 38 νεκρούς, Καβάλας με 32 δυστυχήματα, 36 νεκρούς, καθώς και αύξηση 9,1% σε σχέση με το περασμένο έτος, Χαλκιδικής με 30 δυστυχήματα και 33 νεκρούς και Εύβοιας με 37 δυστυχήματα και 37 νεκρούς.

Πάντως, στους εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης νομούς της χώρας, ο υψηλός δείκτης των θανατηφόρων τροχαίων δεν είναι άσχετος με την κατάσταση του οδικού δικτύου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, τρεις νομοί από τους οποίους διέρχεται η εθνική οδός - καρμανιόλα, Κορίνθου-Πατρών-Πύργου, βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα από πλευράς αριθμού νεκρών


ΠΗΓΗ:

News24.gr

Η ΑΪΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ


δεν είναι μακριά
είναι κοντά
είναι δίπλα μας
 .


και έχουνε πόνο
και έχουνε λύπες
όπως έχουμε όλοι
όλοι πονάμε
όλοι έχουμε δάκρυα

δεν είναι μακριά
είναι κοντά
είναι αδέρφια μας
παιδιά του ίδιου Πατέρα

αλλά δε μπορούμε να αγαπήσουμε 
το συγγενή μας


ούτε το συνάδερφό μας
ούτε τον εαυτό μας

είναι πολύ κοντά

υπάρχουνε τρόποι για βοήθειες
υπάρχουνε

μόνο να γίνει φωτιά η Αγάπη
Αυτό μόνο


ΠΗΓΗ:
Hamomilaki

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ: ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Ο θάνατος ενός αθλητή του Λουτζ μετά από ατύχημα στη διάρκεια της προπόνησης ρίχνει τη σκιά του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης.
Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για το Γεωργιανό Nodar Kumaritashvili's, το χιονολισθητικό όχημα του οποίου εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε με μεταλλικό στύλο, προκαλώντας το θάνατο του αθλητή.



ΠΗΓΗ:
Ναυτεμπορική

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ


Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 12 π. μ. διεξήχθη γενική συνέλευση και εκλογές για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής του συλλόγου νέων του Δήμου Μεσσαπίων.
Η συνέλευση άρχισε με συζήτηση-προτάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του νέο-ιδρυθέντος συλλόγου. Μερικές από τις προτάσεις ήταν:
  1. να γίνει επίσκεψη στο μουσείο της Ακροπόλεως και στην Ακρόπολη
  2.  να γίνουν περίπατοι
  3.  να δημιουργηθούν ομάδες φωτογραφίας, μουσικής, θεάτρου και άλλες
  4. να γίνει μια διήμερη εκδρομή σε συνδυασμό με rafting
  5. να γραφεί ο σύλλογος στο Εθνικό Συμβούλιο Νέων (ΕΣΥΝ)
Μετά την συζήτηση-προτάσεις ακολούθησε η εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τα αποτελέσματα για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου έχουν ως εξής:
Δούδαλης Ιωάννης: 24 ψήφοι
Κοκκίνου Καλλιόπη: 21 ψήφοι
Σακκής Γεώργιος: 18 ψήφοι
Λιαδάκη Αικατερίνη: 17 ψήφοι
Καλαβρής Ιωάννης: 13 ψήφοι
Μπούρας Βασίλειος: 13 ψήφοι
Δούδαλη Θάλεια: 12 ψήφοι
Γερογιάννης Δημήτριος: 5 ψήφοι (εκτός συμβουλίου)
Εκτός όμως το διοικητικό συμβούλιο έχουμε την εκλογή εξελεγκτικής Επιτροπής. Αυτή θα αποτελείται από την Μάγειρα Μαρία και την Πασσαλή Κερασία.
Θα θέλαμε να ευχηθούμε τόσο για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και για την Εξελεγκτική επιτροπή πάντα επιτυχίες στο νέο τους έργο.    

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ


Ήταν ο άνθρωπος που έκανε το όνομά του συνώνυμο με τη «Radical Ηistory», τη ριζοσπαστική ιστοριογραφία που εγκαινιάστηκε στη δεκαετία του 1960. Μια τάση που αναδύθηκε μέσα από τους αγώνες για τα κοινωνικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, τη Νέα Αριστερά, το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ- όπου συμμετείχε και ο ίδιος ενεργά- και την έκρηξη στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ο Χάουαρντ Ζιν είδε το επάγγελμα του ιστορικού πέρα από τα στενά του όρια, ως ακτιβισμό και πολιτική πράξη. «Ήθελα τα γραπτά μου πάνω στην ιστορία και η διδασκαλία μου να είναι κομμάτι ενός κοινωνικού αγώνα», αναφέρει σε μια συνέντευξη. «Ήθελα να είμαι μέρος της ιστορίας και όχι απλά εγγραφέας και δάσκαλός της». Ήταν από τους πρώτους ακαδημαϊκούς ιστορικούς που καταδίκασαν την ιστορία ιδωμένη μέσα από τη ματιά των κυβερνήσεων, των κατακτητών, των διπλωματών, των ηγετών, των μεγάλων ανδρών. Ενάντια στην άποψη του Χένρι Κίσινγκερ πως «Ιστορία είναι η μνήμη των κρατών», αγνοώντας τα εκατομμύρια ανθρώπων που υπέφεραν από τα κράτη και τους ηγέτες τους, ο Ζιν καταπιάστηκε με την ιστορία των απλών ανθρώπων, των εργατών, των αγροτών, των μεταναστών, των φυλετικών μειονοτήτων, των γυναικών, για να αναδείξει έναν κόσμο κατακτήσεων, βίας, πείνας και εκμετάλλευσης. Γι΄αυτό στην Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, το πιο γνωστό του βιβλίο, πάσχισε να παρουσιάσει τα γεγονότα ιδωμένα μέσα από τη ματιά των παριών της αμερικανικής ιστορίας: των Αραβάκ, των σκλάβων, των Τσερόκι, των λιποτακτών του πολέμου του Μεξικού, των Κουβανών, των μαύρων στρατιωτών, των σοσιαλιστών, των ειρηνιστών. Χωρίς να θέλει να τους εξιδανικεύσει, κατασκευάζοντας μια ρομαντική εικόνα γύρω τους, προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή τη φωνή τους, μια φωνή δύσκολα προσβάσιμη. Ο Ζιν οραματίστηκε μια ιστορία από τα κάτω, εκ των πραγμάτων μη «αντικειμενική», αλλά όχι στρατευμένη με τη στενή έννοια. Τον ένοιαζε η εκλαΐκευση, χωρίς δυσνόητες φράσεις και ποταμούς υποσημειώσεων (οι τελευταίες απουσιάζουν προκλητικά από τα βιβλία του), και τα κατάφερε. Τη στιγμή του θανάτου του ήταν ο πιο δημοφιλής ιστορικός των Ηνωμένων Πολιτειών, με το βιβλίο του για την αμερικανική ιστορία να έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα, λειτουργώντας ως η «φωνή της συνείδησης» μιας ολόκληρης χώρας.

Ο Κωστής Κορνέτης διδάσκει σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Πανεπιστήμιο Βrown 

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

blogger templates | Make Money Online