Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ 12 ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Μεγαλομανία, λατρευτικοί λόγοι, μνημεία που παραπέμπουν σε ιστορικά γεγονότα, είναι μερικά από τα κίνητρα για την κατασκευή των γιγαντιαίων αγαλμάτων της λίστας μας. Τα υψηλότερα από αυτά αναπαριστούν κυρίως τον Βούδα και βρίσκονται στην ηπειρωτική Ασία και την Ιαπωνία.

12. Awaji Kannon, Ιαπωνία. Ύψος : 80 μέτρα.


Το άγαλμα Awaji πιστεύεται ότι είναι ένα από τα ασχημότερα ομοιώματα του Kannon Avalokitesvara, μιας θεότητας στην Ιαπωνία που λατρεύεται ευρέως και η οποία έχει τόσο αρσενικές όσο και θηλυκές εκδόσεις (Guanyin στην Κίνα). Βρίσκεται στο νησί Awaji, σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς στην χώρα.
Το άγαλμα στηρίζεται επάνω σε ένα βάθρο 20 μέτρων, κάτι που ανεβάζει το συνολικό ύψος στα 100 μέτρα.

11. "Η μητέρα πατρίδα καλεί", Ρωσία. Ύψος : 85 μέτρα.



Το 1967, έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, ήταν το ψηλότερο γλυπτό άγαλμα του κόσμου. Το μνημείο βρίσκεται στην Mamayev Kurgan στην Volgograd και κατασκευάστηκε σε ανάμνηση της μάχης του Στάλινγκραντ που έλαβε χώρα μεταξύ Ιουλίου 1942 και Φεβρουαρίου 1943. Η μάχη κράτησε 200 ημέρες και για τον λόγο αυτό πρέπει να διανύσει κανείς 200 σκαλοπάτια για να φθάσει στην βάση του αγάλματος.
Λέγεται ότι η φτερωτή νίκη της Σαμοθράκης χρησιμοποιήθηκε ως έμπνευση για την κατασκευή του μνημείου.

10. Dai Kannon, Ιαπωνία. Ύψος : 88 μέτρα.


Αποκαλείται από τους ντόπιους Byakue Kannon και αναπαριστά επίσης την θεότητα Avalokitesvara όπως και το νούμερο 12 της λίστας μας. Βρίσκεται στο πάρκο Kita no Miyako στην Hokkaido. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1989.

9. Ling Shan Grand Buddha, Κίνα. Ύψος : 88 μέτρα.


Το άγαλμα του "μεγαλοπρεπή Βούδα" βρίσκεται στην ιστορική πόλη Wuxi της Κινεζικής επαρχίας Jiangsu. Η κατασκευή αυτού του χάλκινου αγάλματος, βάρους 700 τόνων, ολοκληρώθηκε το 1996 και βρίσκεται κοντά στον ναό Xiangfu της δυναστείας Tang, ενός συμπλέγματος 1000 ετών και ενός από τους ποιο σημαντικούς ναούς στην Κίνα.

8. Great Buddha της Ταϊλάνδης. Ύψος : 92 μέτρα.

Το άγαλμα αυτό βρίσκεται στην Ang Thong, μιας από τις κεντρικές επαρχίες της Ταϊλάνδης και ολοκληρώθηκε το 2008. Υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το μνημείο και δεν στάθηκε δυνατόν να βρω κάποια φωτογραφία. Αν εσείς το έχετε επισκευτεί, θα χαιρόμουν να μου στέλνατε κάποια φωτογραφία και να την δημοσιεύσω μαζί με τα στοιχεία του κατόχου φυσικά.

7. Peter the Great, Ρωσία. Ύψος : 96 μέτρα.


Το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου βρίσκεται στην Μόσχα και θεωρείται ότι είναι ένα από τα ποιο αποκρουστικά αγάλματα του κόσμου (το 2008 ψηφίστηκε ως το 10ο ασχημότερο μνημείο). Αυτό δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστούμε ότι αρχικά ο κατασκευαστής του αγάλματος, ένας αμφιλεγόμενος Γρηγοριανός καλλιτέχνης ονόματι Tsereteli, σκόπευε να φτιάξει ένα μνημείο που θα αναπαριστούσε την ανακάλυψη της Αμερικής και να το πουλήσει στις ΗΠΑ. Ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων πολιτειών και ο γλύπτης αντικατέστησε το κεφάλι του αγάλματος πουλώντας το στην Ρωσσία ως άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου.

6. Sendai Daikannon, Ιαπωνία. Ύψος : 100 μέτρα.



Το Sendai Daikannon βρίσκεται στην Sendai, την μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή Tohoku της Ιαπωνίας. Κατασκευάστηκε από μια ιαπωνική εταιρία την δεκαετία του '80, κατά την διάρκεια της οικονομικής έκρηξης της εποχής, με σκοπό την αποφυγή φορολόγησης. Για τον λόγο αυτό πολλοί ντόπιοι απορρίπτουν το άγαλμα, θεωρώντας το ώς σύμβολο απληστίας παρά σύμβολο πίστης.

5. Αγάλματα των αυτοκρατόρων Yan και Huang, Κίνα. Ύψος : 106 μέτρα.



Τα αγάλματα των Yan και Huang, των αρχαίων αυτοκρατόρων που πιστεύεται ότι είναι οι ιδρυτές του Κινεζικού έθνους, κατασκευάστηκαν στην Zhengzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας Henan. Η κατασκευή διήρκεσε 20 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2007.
Ο Yan, έζησε πριν από 4000 χρόνια και λέγεται ότι ήταν απόγονος των Shennong, της πρώτης Κινεζικής φυλής. Ο Huang, αποκαλούμενος και ως κίτρινος αυτοκράτορας, είναι ένας θρυλικός ήρωας και ένας από τους διάσημους πέντε αυτοκράτορες της Κίνας.

4. Nanshan Haishang Guanyin, Κίνα. Ύψος : 108 μέτρα.


Το άγαλμα της Guanyin είναι το δεύτερο υψηλότερο άγαλμα στην Κίνα. Βρίσκεται στην Hainan, ένα τροπικό νησί της Κίνας και διάσημο παραθαλάσσιο θέρετρο. Αναπαριστά την Bodhisattva Guan Yin, την θεότητα του ελέους. Το μνημείο έχει τρεις πλευρές η μία εκ των οποίων έχει πρόσωπο στο νησί και οι δυο άλλες είναι προσανατολισμένες προς την Νότια Κινεζική θάλασσα.
Η κατασκευή διήρκεσε 6 χρόνια και η τελετή εγκαινίων έγινε τον Απρίλιο του 2005. 108 μοναχοί από την ηπειρωτική Κίνα, το Hong Kong, την Ταϊβάν και το Macao παρευρέθησαν στην τελετή με την συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών.

3. Ushiku Daibutsu, Ιαπωνία. Ύψος : 110 μέτρα.


To Ushiku Daibutsu, γνωστό και ώς ο Μεγάλος Βούδας του Ushiku, βρίσκεται στην επαρχία Ibaraki, βόρεια του Τόκιο και αναπαριστά τον βούδα Amitabha. Το άγαλμα ζυγίζει 4000 τόνους. Για να καταλάβετε το μέγεθος του, μόνο το πρόσωπο έχει μήκος 20 μέτρα, σχεδόν το μισό μήκος του αγάλματος της ελευθερίας (46 μέτρα).
Μέσα στο άγαλμα υπάρχει ένα μουσείο και οι επισκέπτες μπορούν να πάνε με ανελκυστήρα μέχρι το ύψος των 85 μέτρων.

2. Laykyun SetKyar, Myanmar. Ύψος : 116 μέτρα.

Βρίσκεται στο χωριό Khatakan Taung κοντά στην Monywa της Μιανμάρ. Η τελετή εγκαινίων έγινε τον Φεβρουάριο του 2008 και έκτοτε το άγαλμα αποτελεί τον κύριο τουριστικό προορισμό στην Μιανμάρ.

1. Spring Temple Buddha, Κίνα. Ύψος : 128 μέτρα.

Μολονότι είναι το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου, σύντομα μπορεί να υποσκελιστεί από τον Maitreya Buddha, ένα χάλκινο άγαλμα 152 μέτρων, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην βόρεια Ινδία.
Το άγαλμα που βρίσκεται στο βουνό Jiuhua της κεντρικής Κίνας, αναπαριστά τον βούδα Vairocana. Ο βούδας στέκεται σε ένα βάθρο ύψους 25 μέτρων, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος στα 153 μέτρα. Επιπλέον, ο λόφος στον οποίο στέκεται το άγαλμα έχει διαμορφωθεί και έχουν σχηματισθεί δυο επιπλέον βάθρα που ανεβάζουν το συνολικό ύψος στα 208 μέτρα.

ΠΗΓΗ:

Psaxtiria


0 Comments:

blogger templates | Make Money Online