Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΚΡΗ 19ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ- 11 ΑΚΟΜΗ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ


Μία 19χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, άφησε την τελευταία της πνοή εξαιτίας της νέας γρίπης. Την ίδια στιγμή, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα σοβαρά κρούσματα νέας γρίπης στην χώρα μας.

Έως σήμερα το πρωί, 12 άνθρωποι βρίσκονταν στην εντατική με βαριά πνευμονοπάθεια εξαιτίας της (οι 11 διασωληνωμένοι), όταν από την αρχή της πανδημίας, στις αρχές του καλοκαιριού, χρειάσθηκαν συνολικά διασωλήνωση 29 ασθενείς.

Η νεαρή κοπέλα είναι το έβδομο αλλά και νεώτερο ως τώρα, θύμα της νέας γρίπης στην χώρα μας. Είναι επίσης η δεύτερη ασθενής που πεθαίνει παρ' ότι δεν πάσχει από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Από τους υπόλοιπους νεκρούς, οι τρεις είχαν ηλικία 20-30 ετών, ενώ μόνο ένας ήταν άνω των 50.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 19χρονη παρουσίαζε συμπτώματα γρίπης τις τελευταίες δέκα ημέρες και είχε επιβεβαιωθεί πως ήταν μολυσμένη από τον ιό Α(Η1Ν1)ν.

Το βράδυ του Σαββάτου μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα βαριάς πνευμονίας. Διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στην εντατική, αλλά σήμερα το πρωί κατέληξε.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η κοπέλα πέθανε λόγω «καρδιογενούς shock επί εδάφους οξείας μυοκαρδίτιδας και συνοδού πνευμονίας». Ωστόσο, τα ακριβή αίτια του θανάτου της θα διαπιστωθούν έπειτα από νεκροτομή.

Ανησυχητική αύξηση των πνευμονιών

Την ίδια στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία του του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υποδηλώνουν πως ενώ μετά το καλοκαίρι υπήρχε ύφεση των σοβαρών κρουσμάτων νέας γρίπης στην χώρα μας, από τις αρχές του μήνα έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση και πλέον είναι διπλάσια απ' ό,τι τον περασμένο μήνα.

Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, 115 άνθρωποι παρουσίασαν πνευμονία λόγω της νέας γρίπης (επί συνόλου 3.189 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων).

Οι 86 από αυτούς ανάρρωσαν δίχως να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους, οι 22 χρειάστηκαν διασωλήνωση, ενώ 7 (μαζί με την νεαρή από τη Θεσσαλονίκη) έχασαν τη ζωή τους.

Όπως εξήγησε σήμερα το πρωί ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, η νέα γρίπη αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη από την εποχική, ιδίως για τους νέους ανθρώπους.

Αναλυτικότερα, η ηλικιακή κατανομή των 115 ασθενών με πνευμονία έχει ως εξής:

0-10 ετών = 7 ασθενείς

11-20 ετών = 16 ασθενείς

21-30 ετών = 20 ασθενείς

31-40 ετών = 18 ασθενείς

41-50 ετών = 20 ασθενείς

Άνω των 50 ετών = 34 ασθενείς

Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν όλοι είχαν ιογενή πνευμονία, δηλαδή πνευμονοπάθεια εξαιτίας του ιού Α(Η1Ν1)ν. Τρεις όμως είχαν βακτηριακή πνευμονία (από πνευμονιόκοκκο) που εκδηλώθηκε ως επιπλοκή της νέας γρίπης.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online