Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΧΡΥΣΑΦΙ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑ

«Κοίτασμα» ηλεκτρικού ρεύματος αξίας τουλάχιστον 156 εκατομμυρίων ευρώ κρύβεται στην κοπριά και τα οργανικά απόβλητα που παράγονται στις ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες κάθε χρόνο.

Επιπλέον, με την αξιοποίηση των εν λόγω «καυσίμων» θα μπορούσε να παραχθεί και θέρμανση για τις ανάγκες μίας ολόκληρης πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνονταν αισθητά οι εκπομπές μεθανίου που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα περιοριζόταν η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση των ακαθαρσιών.

Σύμφωνα με τις έρευνες του κ. Χρήστου Ζαφείρη, υπεύθυνου Δέσμης Έργων Βιοαερίου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάθε χρόνο στα ελληνικά βουστάσια, χοιροτροφεία, σφαγεία και τυροκομεία προκύπτουν «17 εκατομμύρια τόνοι οργανικών αποβλήτων που μπορούν με τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης να παράγουν βιοαέριο ικανό να τροφοδοτήσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, συνολικής ισχύος 350 ΜW»- όσο δηλαδή ένα μεγάλο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Πάνω από το 80% των ποσοτήτων «καυσίμου» παράγονται από τα 727.040 βοοειδή που βρίσκονται στα 32.875 βουστάσια της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης, στη χώρα μας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 10 κεντρικές μονάδες σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο δυναμικό οργανικών αποβλήτων έτσι ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση, ενώ παράλληλα το κόστος των μεταφορικών του «καυσίμου» να παραμένει χαμηλό. «Οι πλέον κατάλληλοι νομοί για τη δημιουργία μονάδων βιοαερίου είναι οι εξής: Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Έβρου και Ημαθίας», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο επιστήμονας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξηγεί ότι όφελος επίσης υπάρχει στο ιδιαίτερα αποδοτικό λίπασμα που δημιουργείται από την όλη διαδικασία: «Το λίπασμα που παράγεται από τις μονάδες βιοαερίου κοστίζει περίπου 40 ευρώ ανά τόνο και είναι 20% πιο αποδοτικό από το οργανοφωσφορικό που κυκλοφορεί στην αγορά με τιμή 350 ευρώ ανά τόνο. Από τις ποσότητες οργανικών αποβλήτων που οδηγούνται στις μονάδες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι περίπου το 10% γίνεται στερεό λίπασμα», λέει ο κ. Ζαφείρης. Αυτό σημαίνει ότι αν στις μονάδες βιοαερίου παράγονται 1.700.000 τόνοι λιπάσματος ετησίως, προκύπτει επιπλέον όφελος της τάξεως των 527 εκατομμυρίων ευρώ από την εξοικονόμηση των 310 ευρώ ανά τόνο λιπάσματος.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online