Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΠΩς ΗΤΑΝ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ;


Ο χάρτης του 15ου αιώνα γνωστός με την ονομασία Vinland, ο πρώτος γνωστός χάρτης που δείχνει ένα τμήμα της Αμερικής πριν ο εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος πατήσει στην ήπειρο, είναι με σχετική βεβαιότητα γνήσιος.
Αυτό είπε ένας Δανός ειδικός την παρασκευή που μας πέρασε. "Όλα τα τεστ που έχουμε διεξάγει τα τελευταία 5 χρόνια - επάνω στα υλικά αλλά και σε άλλες λεπτομέρειες - δεν δείχνουν κανένα σημάδι πλαστογραφίας", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Rene Larsen, πρύτανης της σχολής συντηρητών που υπάγεται στην Βασιλική ακαδημία καλών τεχνών της Δανίας.

Η αμφισβήτηση της γνησιότητας του χάρτη ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως την δεκαετία του 50, καθώς οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν μια φάρσα που σκοπό είχε να αποδείξει ότι οι Βίκινγκς ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πάτησαν στην βόρειο Αμερική. Οι αμφιβολίες συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την χρονολόγηση με ραδιοϊσότοπα που προσδιόρισαν την δημιουργία του χάρτη το 1440, 50 χρόνια δηλαδή πριν τον Κολόμβο.
Ο Larsen και η ομάδα του διεξήγαγαν μελέτες επάνω στο μελάνι, στην γραφή, τις σκουληκότρυπες και την περγαμηνή του χάρτη, ο οποίος βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ. Ωστόσο τονίζουν ότι ο χάρτης του Vinland δεν δημιουργήθηκε από τους Βίκινγκς και επομένως δεν αλλάζει η ιστορική πραγματικότητα για το ποιος βρήκε πρώτος την ήπειρο. Αν όμως είναι γνήσιος, αποδεικνύει ότι ο νέος κόσμος δεν ήταν γνωστός μόνο στους αρχαίους Σκανδιναβούς αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους.
Η αρχική προέλευση του χάρτη είναι άγνωστη. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ένας Αμερικάνος τον αγόρασε από έναν Ελβετό διακινητή αρχαιοτήτων, αφού ήδη τον είχε απορρίψει το Βρετανικό μουσείο το 1957. Τελικά αγοράστηκε από έναν εύπορο απόφοιτο του Yale για λογαριασμό του πανεπιστημίου και παρουσιάστηκε στο κοινό με αρκετές τυμπανοκρουσίες το 1965.

ΠΗΓΗ:

psaxtiria.com

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online