Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Η ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΠΑΡΝΤΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΥΡΟΥΣ


ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Στη δημόσια αντιπαράθεση για την απαγόρευση των ταυρομαχιών στην Καταλωνία παρενέβη χθες και η φιλόζωη Μπριζίτ Μπαρντό. Με ανοιχτή επιστολή της προς το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΡSC), η ηλικίας 75 ετών ηθοποιός ζήτησε από την ηγεσία του να μην αντιταχθεί στις προσπάθειες τμήματος της λαϊκής βάσης να καταργηθεί αυτό το «απίστευτα σαδιστικό και βάρβαρο θέαμα», όπως το χαρακτήρισε. Το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας, που διατηρεί μεγάλο βαθμό αυτονομίας από τη Μαδρίτη, αναμένεται να εξετάσει στα μέσα Δεκεμβρίου τη λεγόμενη «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία» (ΙLΡ), η οποία έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 180.000 υπογραφές και στοχεύει στην κατάργηση των ταυρομαχιών.

Το ισπανικό ΡSC αντιτίθεται στην πρωτοβουλία, θεωρώντας τις ταυρομαχίες τμήμα των ισπανικών παραδόσεων. Εκπρόσωπός του πάντως δήλωσε ότι το κόμμα δεν έχει αντίρρηση να συζητηθεί το θέμα στο τοπικό Κοινοβούλιο και αφήνει τα μέλη του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Αν δικαιωθούν οι φιλόζωοι, η Καταλωνία θα γίνει η πρώτη περιοχή της Ισπανίας όπου οι ταυρομαχίες θα τεθούν εκτός νόμου. Ηδη άλλωστε σε ολόκληρη την Καταλωνία το αιματηρό αυτό θέαμα εξακολουθεί να φιλοξενείται μόνο στις αρένες της Βαρκελώνης. Η κυρία Μπαρντό είναι ένθερμη ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και πρόεδρος του Ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό, το οποίο ίδρυσε το 1986.

Δίνει μάχες κατά της αιχμαλωσίας αγρίων ζώων για τσίρκα και ζωολογικούς κήπους, για τη βελτίωση των συνθηκών σφαγής, για την καταπολέμηση της ιπποφαγίας, για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα, για την καταπολέμηση της κακομεταχείρισης και του παράνομου κυνηγιού, για την εξάλειψη των ταυρομαχιών και κοκορομαχιών, καθώς και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων.

Προσφάτως απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στην πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, καλώντας την να πείσει τον σύζυγό της πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να απαγορεύσει τις ταυρομαχίες στη Νότια Γαλλία.

Η θρυλική «Μπεμπέ» στην επιστολή της ευχαρίστησε επίσης την Κάρλα για το γεγονός ότι προσφάτως τάχθηκε κατά της γούνας. «Ευχαριστώ που αρνηθήκατε τη γούνα! Αν ξέρατε πόσο σημαντική είναι αυτή η δήλωσή σας στον αγώνα που διεξάγω εδώ και τόσα χρόνια! » ανέφερε.

Η κυρία Μπαρντό εγκατέλειψε την ηθοποιία το 1973, σε ηλικία μόλις 39 ετών, για να αφιερωθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Παγκόσμιο σύμβολο του σεξ στα νιάτα της, δεν έχει κάνει ούτε μία πλαστική επέμβαση.

ΠΗΓΗ:

Το Βήμα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online