Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΜΙΑΣ


Οι καρδιοπάθειες δεν είναι μια κατάρα αποκλειστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής, αφού Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν σημάδια ακόμη και εμφράγματος σε αιγυπτιακές μούμιες που χρονολογούνται 3.500 χρόνια πριν, όταν δεν υπήρχαν το τσιγάρο και τα φαστ φουντ.

Οι μισές από τις μούμιες που εξετάστηκαν παρουσίαζαν σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιακών παθήσεων, ανακάλυψη η οποία καταργεί τον μύθο ότι οι ασθένειες αυτές είναι «προνόμιο» του σημερινού τρόπου ζωής.

Από τις 22 μούμιες του Αιγυπτιακού Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων του Καϊρου, οι οποίες χρονολογούνται από τα 1981 π.Χ. έως τα 334 μ.Χ., οι μισές ήταν ηλικίας άνω των 45 όταν πέθαναν, με το μέσο προσδόκιμο ζωής τότε να μην ξεπερνά τα 50 χρόνια. Με ένα είδος ακτίνων Χ οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξετάσουν τις 16 μούμιες, οι οποίες διέθεταν τον ιστό της καρδιάς και των αγγείων.

Εκπληκτοι ανακάλυψαν ότι εννέα εξ αυτών παρουσίαζαν σίγουρη ή πιθανή αρτηριοσκλήρυνση, ενώ μία είχε σημάδια εμφράγματος, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν αυτό ήταν θανατηφόρο. Μάλιστα διαπίστωσαν ότι η ιατρική τους εικόνα θυμίζει τους σημερινούς ασθενείς. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αρχαιότερη μούμια με καρδιοπάθεια ήταν η Λαίδη Ράι, η γκουβερνάντα της βασίλισσας Αχμοσέ Νεφερτάρι, που πέθανε το 1530 π.Χ.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού όλες οι αναγνωρίσιμες μούμιες ανήκαν σε ανθρώπους με υψηλή κοινωνική θέση στην αρχαία Αίγυπτο που απολάμβαναν πολυτελή τρόπο ζωής και πολλοί από αυτούς υπηρετούσαν στην αυλή του Φαραώ, ορισμένοι μάλιστα ως ιερείς. «Οι πλούσιοι έτρωγαν κρέας στο οποίο προσέθεταν αλάτι. Ετσι μπορεί να είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά αυτό είναι μόνο μια εικασία», εξήγησε ο Δρ Ράνταλ Τόμσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε τα ευρήματά της στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Φαστ φουντ
«Θεωρούμε σήμερα ότι οι καρδιοπάθειες προκαλούνται από τους σύγχρονους παράγοντες κινδύνου», όπως τα φαστ φουντ, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, αλλά τελικά αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που φράζουν τις αρτηρίες, πρόσθεσε.

Μάλιστα ένας άλλος ερευνητής, ο Δρ Σάμιουελ Ουάν, σχολίασε ότι με τις σύγχρονες δίαιτες «όλοι ζούμε κατά κάποιον τρόπο στην αυλή του Φαραώ».

ΠΗΓΗ:
Εθνος

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online