Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΑΓΝΩΣΗΤ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ

Μια ολόκληρη άγνωστη «κοινωνία» θαλασσίων ειδών ανακαλύφθηκε στα βάθη του Ατλαντικού ωκεανού, εκεί όπου το φως του ήλιου δεν φθάνει ποτέ. Μεταξύ των θαλάσσιων ζώντων «θαυμάτων» που εντοπίστηκαν από επιστήμονες που εργάζονται για την Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής- πρόκειται για έναν οργανισμό που «επιθεωρεί» την πανίδα και τη χλωρίδα των ωκεανών- ήταν ένα γιγάντιο ον που μοιάζει με χταπόδι, θαλάσσια όντα με πτερύγια που μοιάζουν με αφτιά ελέφαντα, καθώς και μικροσκοπικά οστρακόδερμα που λάμπουν σαν χρυσά κοσμήματα.

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι έμειναν έκπληκτοι μπροστά στην ποικιλία των ειδών που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας υποβρύχιας αποστολής σε βάθος 5.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου έχουν πλέον εντοπιστεί συνολικά 17.650 είδη του βυθού.

Ενα από τα πιο παράξενα είδη που βρέθηκαν ήταν ένα σπάνιο δείγμα ενός χταποδιού με πτερύγια το οποίο ονομάζεται κοινώς Dumbo, καθώς κολυμπά κουνώντας ένα ζευγάρι πτερυγίων που μοιάζουν με αφτιά ελέφαντα. Το συγκεκριμένο είδος έλαβε ωστόσο την ονομασία Jumbo Dumbo, καθώς μπορεί να φθάσει σε μήκος τα δύο μέτρα και σε βάρος τα έξι κιλά- πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα τέτοιου είδους θαλάσσιου ζώου που έχει εντοπιστεί ποτέ. Το Jumbo Dumbo συνελέγη μεταξύ 1.000 και 3.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού ωκεανού, σε μια υποβρύχια οροσειρά γνωστή ως ΜεσοΑτλαντική Ράχη.

Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και άλλοι οργανισμοί με μέγεθος μόλις λίγων χιλιοστών οι οποίοι τρέφονται με θαλάσσια... απομεινάρια (από νεκρό πλαγκτόν ως υπολείμματα από κουφάρια φαλαινών).

Στο πλαίσιο της αποστολής οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτόνομα, μη επανδρωμένα υποβρύχια για να εξερευνήσουν τον σκοτεινό βυθό του Ατλαντικού σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Σε αυτά τα μεγάλα βάθη εντόπισαν, για παράδειγμα, ένα παράξενο, μακρύ πορτοκαλί ον που μοιάζει με ψάρι και το οποίο ονομάζεται Νeocyema (πρόκειται για το πέμπτο δείγμα του συγκεκριμένου είδους που ανακαλύπτεται σε παγκόσμιο επίπεδο). Συνέλεξαν επίσης περί τα 680 δείγματα μικροσκοπικών ζώων που ονομάζονται κωπήποδα και ζουν μέσα στα πλαγκτόν, ωστόσο ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν μόνο επτά εξ αυτών. Τα υπόλοιπα φαίνεται να είναι νέα είδη για τους ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός το οποίο έλαμπε σαν... χρυσό.

O πως ανέφερε ο Ρόμπερτ Κάρνεϊ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας που ήταν εκ των επικεφαλής του προγράμματος, «προκειμένου να επιβιώσουν στα μεγάλα βάθη τα ζώα ανακαλύπτουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους προσαρμογής. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με την “άβυσσο” των ωκεανών. Πολλοί πίστευαν ότι είναι αφιλόξενη σαν την έρημο. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι πολλά είδη ζουν εκεί».

ΠΗΓΗ:

Το Βήμα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online