Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Συναγερμός σήμανε στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών. Από την 1η Οκτωβρίου που εντοπίστηκε το πρώτο προσβεβλημένο δένδρο στον δήμο Πλατανιά μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί σε τέσσερεις δήμους του Νομού Χανίων περισσότερα από 30 προσβεβλημένα φοινικοειδή τα οποία ξεριζώθηκαν και θάφτηκαν.


Για λαίλαπα που εξαπλώνεται ταχύτατα έκανε λόγο ο αρμόδιος γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Παντελής Βογιατζάκης ο οποίος τόνισε πως «εάν δεν αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα με εκρίζωση και κάψιμο ή θάψιμο των προσβεβλημένων δένδρων τότε « θα υπάρξει πρόβλημα από έξαρση του εντόμου την ερχόμενη Άνοιξη την οποία δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ήδη με απόφαση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων έχουν ορισθεί ως μολυσμένες ζώνες οι περιοχές των δήμων Πλατανιά, Κολυμβαρίου, Νέας Κυδωνίας και Χανίων.

«Δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού στο Νομό» δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ.Βογιατζάκης «αντιμετώπιση με εντομοκτόνα δεν υπάρχει και για τον λόγο αυτό έχει οριστεί να ξεριζώνονται και να θάβονται τα προσβεβλημένα δένδρα, κάτι το οποίο δυστυχώς οι ιδιοκτήτες τους δεν το έχουν κατανοήσει».

Σε ότι αφορά το πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ένα προσβεβλημένο από το σκαθάρι φοίνικα ο κ.Βογιατζάκης ενημερώνει πως «τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής είναι ότι τα υγιή πράσινα φύλλα του φοίνικα έχουν μια συστροφή προς τα κάτω σε στυλ ομπρέλας και πέφτει και η κορφή του φοίνικα. Όποιος δει κάποιον φοίνικα με αυτά τα συμπτώματα πρέπει αμέσως να μας ενημερώσει γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να μαρκάρουμε το δένδρο με GPS και να δώσουμε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι σε καραντίνα και πρέπει να τα ξεριζώσουμε αφού δεν υπάρχει θεραπεία».
ΠΗΓΗ:
Το Τεφτέρι

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online