Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Ο ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.


Τον Βέλγο πρωθυπουργό Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ για τη θέση του προέδρου και την Κάθριν Άστον από τη Βρετανία- ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου- για τη θέση του επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. προτείνει η προεδρεύουσα Σουηδία, καθώς οι δύο συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των 27.


«Υπάρχει ομοφωνία. Οι μεγαλύτερες κεντροδεξιές κυβερνήσεις και οι Σοσιαλιστές ηγέτες συμφωνούν», δήλωσε διπλωμάτης στο πρακτορείο Ρώιτερς. Πολλοί άλλοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν την συμφωνία για τα δύο πρόσωπα, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. «Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του
ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ και τον ενημέρωσε ότι έχει την πρόθεση να υποστηρίξει το όνομα του Ρομπουί καθώς και της βρετανίδας Αστον», ανέφερε άλλος διπλωμάτης.

Όπως έγινε γνωστό, οι πιθανότητες συμφωνίας για το συγκεκριμένο δίδυμο -του Βέλγου πρωθυπουργού και της Βρετανίδας Επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε.- αυξήθηκαν όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε να σταματήσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση υποστήριξης στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και υποστήριξε τελικά την Άστον. Υπέρ της Άστον λέγεται πως τάχθηκαν 7 Σοσιαλιστές πρωθυπουργοί. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε πως η Άστον απέσπασε την υποστήριξη του Μπράουν και στη συνέχεια, των ηγετών της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας.

Αποφασιστική κίνηση Μπράουν

«Όταν έγινε σαφές ότι οι πιθανότητες του Μπλερ να αναλάβει την προεδρία μειώθηκαν, ο πρωθυπουργός έκανε την αποφασιστική παρέμβαση σε αυτή τη συνάντηση (να σταματήσει δηλαδή να υποστηρίζει τον Μπλερ).


Η βρετανική κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν είχε πολλές ψευδαισθήσεις για τις πιθανότητες του Τόνι Μπλέρ να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ρεαλιστές είμαστε. Θα δούμε, λοιπόν, τι θα προκύψει από το σημερινό Ευρωπαϊκό συμβούλιο», ανέφερε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.


Και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απέκλεισε έμμεσα την υποψηφιότητα Μπλερ, εκφράζοντας τη βούλησή της να εξασφαλιστεί «ευρεία συναίνεση» όσον αφορά τους διορισμούς στα νέα αξιώματα του προέδρου και του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποκλείοντας καθ' όλες τις ενδείξεις την υποψηφιότητα του Τόνι
Μπλερ για το προεδρικό αξίωμα. «Για εμάς, προέχει φυσικά να έχουμε υποψήφιους οι οποίοι να ανταποκρίνονται καλά στα ζητούμενα προφίλ, αλλά και να συγκεντρώνουν μία ευρεία συναίνεση στην ΕΕ στο πρόσωπό τους», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.


Ο Τόνι Μπλερ έχει επικριθεί για την υποστήριξή του στον πρώην πρόεδρο των Ην.Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κατά τον πόλεμο στο Ιράκ καθώς και για τον ευρωσκεπτικισμό του, δεδομένου ότι επί της πρωθυπουργίας του ούτε στην ευρωζώνη εντάχθηκε το Λονδίνο, αλλά ούτε στη ζώνη του Σένγκεν.

«Ο ποιητής πρωθυπουργός»

Ο 62χρονος κεντροδεξιός πρωθυπουργός του Βελγίου, «ρεαλιστής παρά χαρισματικός», ηγείται της κυβέρνησης στη χώρα του για διάστημα μικρότερο του ενός έτους ωστόσο χαρακτηρίζεται για εύστοχες οικονομικές πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μπλόγκερ και συγγραφέας έξι βιβλίων, είναι γνωστός αλλιώς και ως «ο ποιητής πρωθυπουργός». Δύο από τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Η 53χρονη Άστον, από την πλευρά της, έχει ελάχιστη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, ωστόσο έχει αποδειχθεί ικανή στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου που άφησε ο πρώην Επίτροπος Πίτερ Μάντελσον, ο οποίος επέστρεψε στη βρετανική πολιτική σκηνή.


ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online