Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ


Ένα ιδιαίτερα , ένα εντελώς ξεχωριστό Μουσείο είναι το Μουσείο Αφής που βρίσκεται στην Καλλιθέα Αττικής, σε ένα γειτονικό κτήριο του Φάρου Τυφλών.


Αυτό το κτήριο που ξανα-δόθηκε στο κοινό το 2004, μετά από τις επισκευές που του έγιναν, είναι απόλυτα προσβάσιμο στους κινητικά αναπήρους και στους δύο ορόφους.
Φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από γύψινα αγάλματα και ανάγλυφα, όλα ακριβή αντίγραφα από πρωτότυπα έργα μαρμάρινα ή χάλκινα, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Δίας του Αρτεμισίου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Ηνίοχος των Δελφών κ.α.
Τα εκθέματα προέρχονται από όλες τις φάσεις της Ελληνικής Τέχνης.
Προϊστορική και Αρχαϊκή εποχή.
Αυστηρός ρυθμός, κλασική εποχή και Ελληνιστικοί χρόνοι.
Τέλος ο Βυζαντινός πολιτισμός παρουσιάζεται μέσα από ένα μικρό παρεκκλήσι με πλήρη την εσωτερική του διαμόρφωση.
Μια αίθουσα του ισογείου διαμορφώθηκε ειδικά για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες.
Οι μασκότ και τα σύμβολα των αγώνων αναπαράχθηκαν οπτικά από τη ζωγράφο Μ.Βεργοπούλου.
Οι αίθουσες του Μουσείου έχουν σχεδιαστεί με το σκεπτικό να καλύπτουν τις ανάγκες των τυφλών και μερικώς βλεπόντων επισκεπτών.
Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα παράλληλα με το άγγιγμα των εκθεμάτων να παίρνουν πληροφορίες για αυτά μέσα από αυτόματη ξενάγηση στα Ελληνικά ή τα Αγγλικά και να διαβάζουν τις επιγραφές που είναι γραμμένες στη γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα, για τους μερικώς βλέποντες, στα Ελληνικά.
Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μαθαίνουν να "βλέπουν" με τα χέρια τους μέσω της Αφής, που είναι μια παραγκωνισμένη αίσθηση όπως και η Ακοή, από την όραση.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία όλοι μας, βλέποντες και μη βλέποντες, να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την τέχνη μέσα από την Αφή γιατί έτσι με την ψηλάφηση, τα χέρια μας θα "δουν" όλα αυτά που ξεφεύγουν από τα μάτια μας.
Η διεύθυνση του Μουσείου Αφής είναι: Αθηνάς 17 και Δοϊράνης 198 (τέρμα Λ.Συγγρού) Καλλιθέα. Τηλ.: 210- 94.15.222


ΠΗΓΗ:

i-diadromi


0 Comments:

blogger templates | Make Money Online