Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ STOP ΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ


Αφορμή μια Παγκόσμια Ημέρα και μια αφίσα. Μια αφίσα που δείχνει ένα κοριτσάκι, ένα παιδί που θα γιόρταζε τα 25 τα χρόνια αν ένα τροχαίο δυστύχημα δεν έκοβε ξαφνικά το νήμα της ζωής της. Ένας τρόπος για να σκεφτούμε ότι τα τροχαία ατυχήματα, η Ελλάδα μάλιστα κατέχει τα πρωτεία, δεν συμβαίνουν λόγω ατυχίας, αλλά λόγω απροσεξίας και κακής οδηγικής συμπεριφοράς. Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη, για φέτος, η 15η Νοεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί παγκοσμίως ως Παγκόσμια Μέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Μια μέρα που έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο σε όλο τον κόσμο. Να αφυπνίσει, να ευαισθητοποιήσει και να οδηγήσει σε παγκόσμια δράση για την εξάλειψη όλων των λόγων που στερούν ή ακρωτηριάζουν ζωές (κακοσυντηρημένα οδοστρώματα, οδηγοί που μιλούν στο κινητό ενώ οδηγούν, είναι κουρασμένοι, έχουν πιει κ.ά.).
Στην Ελλάδα στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων ομάδα δράσης στη Ρόδο έστειλε γραπτό αίτημα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επίσημη αναγνώριση της ημέρας από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ έχει προγραμματίσει επιμνημόσυνη δέηση σε διάφορους ιερούς ναούς του νησιού. Επίσης, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου θα γίνει έκθεση με αυτοκίνητα που καταστράφηκαν σε τροχαία.

Εμείς σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το προαναφερθέν γράμμα:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ- ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
Aπό Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. ( Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων) – Παράρτημα Ρόδου. Επειδή η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων…

Κύριε Πρωθυπουργέ
Η Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων, την οποία ο Ο.Η.Ε αναγνώρισε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 60/5 26 Οκτωβρίου 2005 και κάλεσε τις Κυβερνήσεις των χωρών μελών να την αναγνωρίσουν και αυτές. Τέσσερα χρόνια μετά και αφού έχουν προστεθεί για την Ελλάδα χιλιάδες νεκροί και ανάπηροι τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ημέρα μνήμης την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε. Γιατί οι θάνατοι από τροχαίο δυστύχημα είναι βίαιοι και οι επιπτώσεις έχουν μεγάλη διάρκεια , γιατί κάθε μέρα χάνονται χιλιάδες άνθρωποι και γιατί επισημαίνει τη θέληση, τον σχεδιασμό, να σκεφτούμε συνολικά σαν κοινωνία το δρόμο που ακολουθούμε. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της παλαιάς ΕΕ. Οι πρωτοβουλίες ασήμαντες και ο σχεδιασμός υποτονικός σε σύγκριση με τον ανθρώπινο πόνο, το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος, αλλά και με τις εγκληματικές παραλήψεις που διέπουν την κατάσταση στους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

Οφείλουμε, να αναγνωρίσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων στη χώρα μας, για να σταματήσει η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ και ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ στους δρόμους, ελπίζοντας σε ένα τέλος αυτής της τραγικής διάστασης, ….
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί, θα έχει ουσιαστικό λόγο στη Διυπουργική συνάντηση της Μόσχας ,19-20 Νοεμβρίου, και θα υποστηρίξει το ψήφισμα των ΜΚΟ.
Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ για τη Ελλάδα, είναι ΘΕΜΑ Κυκλοφοριακής Αγωγής, υποχρεωτικού μαθήματος στο σχολείο, είναι ΘΕΜΑ Δημόσιας Υγείας, είναι ΘΕΜΑ Αστυνόμευσης, είναι ΘΕΜΑ σχεδιασμού και λειτουργίας της οδικής υποδομής.
Απαιτείται η ανάπτυξη και η εφαρμογή Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, η ανάπτυξη της αίσθησης του επείγοντος και προϋποθέτει Πολιτική βούληση και θεσμοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Προσβλέπουμε στη θετική σας ανταπόκριση προκειμένου να αναγνωριστεί Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ στην Ελλάδα και σας παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε ένα μήνυμα για την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 2009, το οποίο θα διαβαστεί στις εκδηλώσεις μας, θα δοθεί στον ημερήσιο τύπο και θα αποσταλεί σε όλα τα site των ΜΚΟ όλων των χωρών της συνάντησης των Βρυξελλών.

Με τιμή
Για την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Ρόδου
Η Πρόεδρoς

Ελένη Καρύδη

Συγγραφέας Άρθρου: Σοφία Κωστάρα

ΠΗΓΗ:
Infokids.gr

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online