Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΞΑΝΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ TOY CERN


Τα μυστικά του σύμπαντος θα προσπαθήσει να ανακαλύψει εκ νέου ο μεγάλος επιταχυντής του CERN ο οποίος μπαίνει ξανά σε λειτουργία σήμερα. Οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίου αρχίζουν σε τρεις εβδομάδες και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με την περσινή παταγώδη αποτυχία η οποία κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

ο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το CERN προβλέπει ότι ο επιταχυντής θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο. Επειδή, ωστόσο, ο επιταχυντής είναι μία από τις πλέον πολύπλοκες κατασκευές του ανθρώπου, θα χρειαστούν μήνες σταδιακής λειτουργίας μέχρι να είναι σε θέση να αποδώσει με ασφάλεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν στο μεγάλο τούνελ κάτω από τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας οι πρώτες δέσμες πρωτονίων, οι οποίες μέχρι το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να συγκρούονται μεταξύ τους χωρίς ωστόσο να εκλύονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

«Με τον τρόπο αυτό θα ευθυγραμμιστούν οι μαγνήτες, θα δούμε αν η ενέργεια εκλύεται σωστά και θα διαπιστώσουμε αν τα δεδομένα πάνε στους υπολογιστές με τον σωστό τρόπο», επισημαίνει ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του Δημοκρίτου και συνεργάτης του CERN Θεόδωρος Γέραλης. Από εκεί και έπειτα και καθ όλη τη διάρκεια του 2010, οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίου θα εκλύουν όλο και περισσότερη ενέργεια με σκοπό να φτάσει ο επιταχυντής στο 75% των δυνατοτήτων του μέχρι το τέλος του έτους.

«Με αυτά τα ποσοστά θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλές παρατηρήσεις και πιθανότατα να ανακαλύψουμε και το σωματίδιο του Χιγκς», τονίζει.

Πέρυσι όλος ο κόσμος είχε στραμμένη την προσοχή του στο CERN, εν μέρει από ανυπομονησία για τις πιθανές ανακαλύψεις και σε σημαντικό ποσοστό από τον φόβο ότι θα δημιουργηθούν μαύρες τρύπες που θα ρουφήξουν τον πλανήτη σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό που συνέβη τελικά ήταν να διαλυθούν οι τεράστιοι μαγνήτες του επιταχυντή και το πείραμα να σταματήσει από την πρώτη εβδομάδα. «Το πρόβλημα ήταν στην εφαρμογή του κατασκευαστικού μέρους και όχι στη σύλληψη.

Οι δύο μεγάλοι μαγνήτες που είχαν βάρος 40 τόνους ξεκόλλησαν με αποτέλεσμα να λιώσουν τα τοιχώματα και να μπουν στο τούνελ έξι τόνοι ήλιου και τεράστιες ποσότητες μετάλλου που διέλυσαν τις δέσμες πρωτονίων», σημειώνει ο κ. Γέραλης.

ΠΗΓΗ:

Έθνος

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online