Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ...ΠΟΔΗΛΑΤΟ!

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων Μίχαελ Κράμερ συνδυάζει την περιβαλλοντική ευαισθησία με την ιστορική αναζήτηση. Οργανώνει διαδρομές με το ποδήλατο κατά μήκος του πρώην "σιδηρού παραπετάσματος" μέχρι...Ορεστιάδας.


Το μεγαλύτερο δρομολόγιο του Μίχαελ Κράμερ (Michael Cramer) αρχίζει από τη θάλασσα του Μπάρεντς στον Αρκτικό Ωκεανό και καταλήγει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μετά από 7.000 χιλιόμετρα! Πάντως η ιδέα πρωτοεφαρμόστηκε στο Βερολίνο. «Το 2001, στην τεσσαρακοστή επέτειο από την οικοδόμηση του Τείχους, είχαμε οριοθετήσει μία ποδηλατική διαδρομή εκατόν εξήντα χιλιομέτρων γύρω από το παλαιό δυτικό Βερολίνο και κατά μήκος του Τείχους» λέει ο Μίχαελ Κράμερ στην Deutsche Welle. «Η διαδρομή έγινε τουριστικό αξιοθέατο, γιατί συμβολίζει την ιδιαίτερη ταυτότητα του Βερολίνου: το πρωί κάνουμε ιστορική αναδρομή με το ποδήλατο, το ίδιο βράδυ πάμε στο θέατρο ή στην όπερα. Μέσα σε μία μέρα ζούμε την ιστορία, αλλά και τον πολιτισμό της πόλης. Όμως η διαίρεση της Ευρώπης δεν περνούσε μόνο από το Βερολίνο. Σιγά-σιγά λοιπόν αρχίσαμε να χαρτογραφούμε και άλλες διαδρομές, οι οποίες μας θυμίζουν την ειρηνική επανάσταση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη...»

Οι ποδηλατοδρόμοι της Ορεστιάδας


Φίλοι του ποδηλάτου από όλη την Ευρώπη υποδεικνύουν στον Μίχαελ Κράμερ τις καλύτερες διαδρομές. Μία από αυτές οδηγεί στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας, περνώντας από παραμεθόριους οικισμούς όπως τα Πετρωτά, ο Κυπρίνος, το Φυλάκιο και οι Καστανιές, αλλά και από την πόλη της Ορεστιάδας. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής έχει καταγράψει τη διαδρομή σε ταξιδιωτικό οδηγό 190 σελίδων που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Esterbauer: «Είχαμε πάει στη Θράκη πριν από τις ευρωεκλογές», θυμάται ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Είδαμε ωραίες διαδρομές, ακόμα και από την τουρκική ή τη βουλγαρική πλευρά των συνόρων. Θυμάμαι την υποδοχή μας στην Ορεστιάδα, που έχει και καλούς ποδηλατοδρόμους, ίσως γιατί ο δήμαρχος είναι και πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου. Είχαν συγκεντρωθεί λοιπόν τοπικοί άρχοντες στην κεντρική πλατεία, κάποιοι μίλησαν στα τουρκικά ή στα βουλγαρικά με ελληνική μετάφραση, εγώ μιλούσα στα αγγλικά και εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι δεν είμαστε απλοί ποδηλάτες, αλλά ότι συμβολίζουμε την επαναπροσέγγιση λαών που ήταν αναγκασμένοι να ζουν χωριστά...»Κοντά σε σύνορα, αλλά χωρίς λακκούβες

Ο Μίχαελ Κράμερ είναι ένας μάλλον αντισυμβατικός ευρωβουλευτής: μουσικός, γυμναστής, πρώην καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και φανατικός εραστής του ποδηλάτου και της οικολογικής δράσης. Παραμένει ανοιχτός σε προτάσεις για ποδηλατικές διαδρομές σε όλη την Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα - διαδρομές, οι οποίες όμως πρέπει να εκπληρώνουν ορισμένα κριτήρια: «Να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα σύνορα. Να μην έχουν πολλή κίνηση, αλλά να έχουν και καλή ποιότητα οδοστρώματος, χωρίς λακκούβες. Να συνδυάζουν την περιήγηση στην «ανατολική» και στη «δυτική» πλευρά των συνόρων, όπως θα λέγαμε την εποχή του «σιδηρού παραπετάσματος». Και βέβαια να επιτρέπουν την πρόσβαση σε μουσεία, ιστορικά μνημεία ή παλαιά συνοριακά φυλάκια» Ο Γερμανός ευρωβουλευτής συμμετέχει στη μεικτή κοινοβουλευτική Επιτροπή της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, επομένως θα ταξιδεύει όλο και πιο συχνά στα Βαλκάνια. Σκοπεύει να συνδυάσει μερικά από τα υπηρεσιακά ταξίδια με ευχάριστες ποδηλατικές διαδρομές. Και αναλογίζεται τις μοναδικές περιηγήσεις που έκανε μέχρι σήμερα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με αφετηρία το Βερολίνο: «Σε λίγες μέρες θα είμαι στη Σόφια για μία διεθνή διάσκεψη κι ελπίζω να βρω χρόνο για ποδήλατο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παλιότερα κάναμε μοναδικές διαδρομές με το ποδήλατο: πρωινό στην Αυστρία, μεσημεριανό στη Σλοβενία, δείπνο στην Ουγγαρία. Είχε πολύ πλάκα ! »

ΠΗΓΗ:

DW-WORLD.DE

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online