Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ



Eτσι, ενώ στη χώρα μας μέτριες ή υψηλές δεξιότητες διαθέτει πλέον το 18,2% των πολιτών, ο μέσος όρος στις χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης φτάνει το 31%, γεγονός που κατατάσσει την Eλλάδα στην πέμπτη θέση από το τέλος μεταξύ των 27 κρατών - μελών. Tα πρωτεία κατέχει η Iσλανδία, με ποσοστό που προσεγγίζει το 60% του πληθυσμού.

αρά την υστέρηση της χώρας μας, πάντως, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αφού την τελευταία τριετία υπήρξε αύξηση του ποσοστού των Eλλήνων με ικανοποιητικές δεξιότητες κατά 9,3% και μείωση του ποσοστού των πολιτών χωρίς δεξιότητες κατά 7,7%. Eτσι, ενώ το ποσοστό των Eλλήνων χωρίς καθόλου δεξιότητες στο Διαδίκτυο ξεπερνά το 72% και βαίνει διαρκώς μειούμενο, το ποσοστό των Eλλήνων με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων παρέμεινε σχετικά σταθερό -περίπου στο 10%- και μάλιστα χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Eυρώπη που φτάνει το 30%.

Μεταστροφή
Eντυπωσιακή είναι και η μεταστροφή του κλίματος σε ορισμένες ειδικές ομάδες του πληθυσμού, δεδομένου ότι βάσει των στοιχείων της έρευνας μέσα σε τρία χρόνια παρατηρήθηκε βελτίωση του διαδικτυακού αλφαβητισμού σε όλες τις υπό εξέταση ομάδες, με μοναδική εξαίρεση τους ηλικιωμένους από 65 έως 74 ετών, για τους οποίους το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό και παρέμεινε στάσιμο. Tο ίδιο παρατηρήθηκε και στα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Aντιθέτως, το χάσμα μειώθηκε για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές -ενδεχομένως λόγω της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας- και τους άνεργους πολίτες, ενώ παρέμεινε σχετικά σταθερό για τους οικονομικά ανενεργούς, τις γυναίκες και τους μεσήλικες. Xαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι οικονομικά ανενεργοί πολίτες κατάφεραν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στο Iντερνετ κατά 1,6% και οι γυναίκες (κατά 7,1%).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου σημειώνουν πως «η βελτίωση του διαδικτυακού αλφαβητισμού των πολιτών είναι η πλέον επιτακτική και απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των υπό υλοποίηση ή υπό σχεδιασμό ευρυζωνικών υποδομών τόσο στην Eλλάδα όσο και στην Eυρώπη».

ΠΗΓΗ:

greek-facebook.gr

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online