Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΕΙΠΆΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Κύμης σχετικά με τον Καποδίστρια 2, οι πολίτες τάχθηκαν κατά της κατάργησης του Δήμου. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

Πλήθος κόσμου αψηφώντας την κακοκαιρία φώναξε ξανά
ΔΥΝΑΤΟ «ΠΑΡΩΝ» - ΒΡΟΝΤΕΡΟ «ΟΧΙ»!!!
• Όχι στην κατάργηση του Δήμου Κύμης!
• Όχι στην ενοποίηση των Δήμων της Κύμης και του Αλιβερίου!
• Όχι στη συρραφή και εξαφάνιση ιστορικών Δήμων!
• Όχι στην δημιουργία ενός τεράστιου Δήμου, δίχως αναπτυξιακή συνοχή και λειτουργία!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΜΗΣ: Σήμερα, από αυτόν εδώ τον χώρο, δίνουμε και πάλι εγκαίρως την μάχη για να κερδίσουμε το αύριο. Για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το μέλλον του τόπου μας.
Διεκδικούμε και πάλι το αυτονόητο για να μην είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας πως την καθοριστική στιγμή σταθήκαμε αδρανείς θεατές των γεγονότων. Θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Θα δώσουμε την μάχη με κάθε τρόπο!

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Με μια μεγαλειώδη σε πλήθος, παλμό και ένταση συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, παρά τη σφοδρή κακοκαιρία, ο λαός της Κύμης και φορείς της ευρύτερης περιοχής υπενθύμισαν και επανέλαβαν με το δυνατό «παρών» τους ότι δεν θα δεχθούν τη συνένωσή τους με τον Δήμο Αλιβερίου, ενόψει του «Καποδίστρια 2», διατυπώνοντας ξανά την ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη πρόταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην αντίστοιχη εξίσου δυναμική και επιτυχημένη περσινή συγκέντρωση, πρόταση την οποία θα υπερασπιστούν ενωμένοι, με κάθε τρόπο και με όλες τους τις δυνάμεις.

ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ»
Την μεγάλη αυτή συγκέντρωση στήριξαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, η βουλευτής Ευβοίας κα Παπανδρέου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κύμης και των Δήμων Κονιστρών, Αυλωναρίου, Δυστίων και Ταμυνέων, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και συλλόγων από την Κύμη, την ευρύτερη περιοχή και όλη σχεδόν την Εύβοια.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΜΗΣ

Καποδίστριας 1
Κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς τόνισε τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της εφαρμογής του «Καποδίστρια 1». Έκρινε, μέσα από την επταετή εμπειρία του, ως μελανό σημείο της εφαρμογής του, το γεγονός ότι η μεταφορά των νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους έγινε δίχως την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν για την εύρυθμη λειτουργία τους και όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Καποδίστριας 2
Αναφερόμενος στον «Καποδίστρια 2», που βρίσκεται προ των πυλών, είπε ότι στόχος της εφαρμογής του είναι η δημιουργία ισχυρών Δήμων με διευρυμένες αρμοδιότητες στους τομείς Παιδείας, Υγείας, Απασχόλησης, Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών.
Πρέπει να υποστηριχθεί πραγματικά και όχι στα χαρτιά και με τα λόγια.

Πρέπει να εξασφαλιστεί:
• Η οικονομική αυτοτέλεια των νέων Δήμων.
• Η δυνατότητα στελέχωσής τους με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, επιστημονικά καταρτισμένο.
• Η δημιουργία τους με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, οικονομικά, πολιτιστικά. Με κριτήρια αναπτυξιακά.


Πρόταση Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ)
Όσον αφορά τη συνένωση του Δήμου Κύμης με τον Δήμο Αλιβερίου, παρουσίασε την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) του 2008, η οποία το πιθανότερο θα ληφθεί υπόψη και από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και η οποία προέβλεπε την δημιουργία οκτώ Δήμων από τους 27 που υπάρχουν σήμερα στον νομό Ευβοίας.
Προτείνοντας για την περιοχή μας την ενοποίηση των Δήμων Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών, Ταμυνέων και Κύμης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας γιγαντιαίος Δήμος με 47 Δημοτικά Διαμερίσματα και 111 οικισμούς, που υπερβαίνει τα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και άλλα κριτήρια, που είχαν τεθεί για την δημιουργία τους.

Τεκμηρίωση
Ο Δήμαρχος συνεχίζοντας την ομιλία του τεκμηρίωσε με επιχειρήματα γιατί δεν μπορεί να είναι αποδεκτή μια τέτοια πρόταση.
• Εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός
Καταρχήν, η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη της τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, αφού συνενώνει δύο Δήμους με διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική. Ο Δήμος Ταμυνέων και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί «Ενεργειακό Κέντρο», το οποίο προορίζεται να καλύψει μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Ο Δήμος Κύμης, όπως και η ευρύτερη περιοχή του, με το λιμάνι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικής Σημασίας Λιμένας - Πύλη εξόδου της χώρας προς το Β.Α. Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τον χαρακτηρισμένο ως Διευρωπαϊκό οδικό άξονα Χαλκίδα-Κύμη, προορίζεται να αναπτύξει ήπιας μορφής τουρισμό και να λειτουργήσει ως διακομιστικό κέντρο για την Εύβοια και τη χώρα γενικότερα.
• Γεωγραφική θέση
Οι εκ διαμέτρου αντίθετες γεωγραφικές θέσεις τους, της Κύμης στην ανατολική και του Αλιβερίου στην δυτική πλευρά της Εύβοιας, θα συμβάλλουν ταυτόχρονα, εφόσον οι δύο περιοχές αναπτυχθούν ως δύο ξεχωριστοί Δήμοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και αλληλοσυμπληρούμενοι, στην ανάπτυξη όλου του νομού.
Η Κύμη και η ευρύτερη περιοχή της αντιπροσωπεύουν την ανατολική πλευρά της Εύβοιας.
• Ιστορικοί λόγοι
Ο Δήμος Κύμης είναι ένας από τους πρώτους Δήμους (έτος ίδρυσης 1835) από ιδρύσεως του ελεύθερου ελληνικού κράτους.
Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Καρυστίας και Σκύρου από το 1835.
Είναι έδρα της μιας εκ των δυο μητροπόλεων του Νομού, της Ιεράς Μητρόπολης Καρυστίας και Σκύρου.
Είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος στην ευρύτερη περιοχή του από την απογραφή του 1879 έως σήμερα.
• Κύμη – γενέτειρα του Γ.Ν. Παπανικολάου
Η Κύμη είναι η γενέτειρα του μεγάλου γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου και με το Ινστιτούτο, το υπό ίδρυση Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο «Γ.Ν. Παπανικολάου», τείνει να χαρακτηριστεί «πόλη υγείας».
• Τουριστική ανάπτυξη -Ιστορία - Πολιτισμός - Περιβάλλον
Αναπτύσσεται συνεχώς τουριστικά, προβάλλοντας και διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορία και τον πολιτισμό της, τις παραδόσεις και το φυσικό της περιβάλλον. Το υπό ανέγερση Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η Ανώτατη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, η προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της πόλης, η κατασκευή και λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και η εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
• Εξυπηρέτηση πολιτών
Διαθέτει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, (Νοσοκομείο, Τράπεζες, ΔΟΥ, Πολεοδομία, ΙΚΑ, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Λιμεναρχείο κλπ), προσφέροντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δημοτών της Κύμης, των όμορων Δήμων και της νήσου Σκύρου.
• Πρόταση ΤΕΔΚ Νομού Ευβοίας
Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ευβοίας (ΤΕΔΚΕ) στη δική της μελέτη – σε αντίθεση με την πρόταση του ΙΤΑ - προτείνει εννιά αντί οκτώ Δήμους στον Νόμο και τη δημιουργία δυο ξεχωριστών Δήμων Κύμης και Αλιβερίου.
• Πρωτοπόρος σε απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων
Άλλωστε, ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός, είπε ο Δήμαρχος, ότι ο Δήμος Κύμης έχει αναπτύξει ένα σπουδαίο έργο μέσα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους σε απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας και είναι ένας από τους δυο Δήμους της Εύβοιας που έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί έργα του ΕΣΠΑ, αφού κατέχει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας.
• Τι ζητάμε
Αυτό, τόνισε ο Δήμαρχος, ζητά και σήμερα ο Δήμος Κύμης. Να αφουγκραστεί δηλαδή η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τους τεκμηριωμένους λόγους και τα επιχειρήματα και να του δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να διαδραματίσει για την περιοχή αλλά και για όλη τη χώρα τον ρόλο που πρέπει και του αξίζει.
• Δίνουμε έγκαιρα και πάλι τη μάχη
«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα από αυτόν εδώ τον χώρο, δίνουμε και πάλι έγκαιρα την μάχη για να κερδίσουμε το αύριο. Για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το μέλλον του τόπου μας. Διεκδικούμε και πάλι έγκαιρα το αυτονόητο. Ο Δήμος Κύμης δεν πρέπει να καταργηθεί. Όσο περνά από το χέρι μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Θα δώσουμε την μάχη με κάθε τρόπο».

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Στη συνέχεια, διαβάστηκαν επιστολές συμπαράστασης πολιτικών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων.
Μεταξύ αυτών, του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κ. Συμεών Κεδίκογλου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρηγόρη Ψαριανού, του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη, του Δημάρχου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και πρώην Νομάρχη Ευβοίας κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κυτταρολογίας, του συλλόγου των εν Χαλκίδι Κυμαίων κ.α. Επίσης, κοινή επιστολή που συνυπέγραψαν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κονιστρών, ο Αθλητικός Όμιλος Κονιστρών, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κονιστρών, του Γυμνασίου και του Λυκείου Κονιστρών, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μονοδρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Κονιστρών, ο Σύλλογος Δασοπυρόσβεσης Κονιστρών κ.α. Όπως επίσης, τη συμπαράστασή του διεμήνυσε ο πρόεδρος του Τ.Δ. Ωρολογίου του Δήμου Αυλώνος κ. Καρτελιάς και ο πρόεδρος του Τ.Δ. Καδίου του Δήμου Κονιστρών κ. Ζυγόπουλος. Τέλος, με επιστολή τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και την αδιαπραγμάτευτη θέση τους στο να παραμείνουν στον Δήμο Κύμης όλοι οι φορείς του Τ.Δ. Μετοχίου. Το Τοπικό Συμβούλιο, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Αθλητικός Όμιλος, ο Δασικός Συνεταιρισμός και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μετοχίου.

ΟΜΙΛΙΕΣ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Την ίδια θέση εξέφρασαν με σαφήνεια στις ομιλίες τους ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, η βουλευτής Ευβοίας κ. Παπανδρέου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ευβοίας κ. Χαλιώτης, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κύμης κ. Πάφρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ταμυνέων κ. Κατσαμάγκος, ο πρώην Δήμαρχος Κύμης κ. Σιδεράκης, εκπροσωπώντας και το Τοπικό Παράρτημα Κύμης της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, ο καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου κ. Σαρηγιάννης, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Κίνησης Πολιτών Αυλώνος κ. Μακρυνικόλας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κονιστρών κ. Ζυγοπούλου κ.α. Χαιρετισμό απηύθυνε και η γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κύμη κ. Χαρτσά.
Ο Δήμαρχος Κύμης, κλείνοντας, κάλεσε και εκείνους, που δεν παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση, να πλαισιώσουν αυτήν την προσπάθεια, επειδή, όπως είπε, «από αυτή την μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς».
Τέλος, εκδόθηκε το ψήφισμα που ακολουθεί και το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παραβρισκόμενους.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009, κάτοικοι και φορείς της περιοχής του Δήμου Κύμης, των όμορων Δήμων, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, της Εκκλησίας και φορέων του Νομού, συγκεντρωθήκαμε στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κύμης για να επαναλάβουμε εγκαίρως όλοι μαζί την ξεκάθαρα διαμορφωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, την οποία έχουμε για τον τόπο μας σε σχέση με την πιθανολογούμενη ενοποίηση των Δήμων Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος, Δυστίων και Αλιβερίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της προσφάτως εξαγγελθείσας, νέας διοικητικής μεταρρύθμισης / Καποδίστριας 2, που θα ισχύσει από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Πιστεύουμε ότι η πιθανή εφαρμογή αυτής της τεράστιας συνένωσης θα είναι καταδικαστική για την περιοχή μας. Οι περιοχές της Κύμης και του Αλιβερίου οι οποίες, σύμφωνα και με τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους ανάπτυξης, αλλά και διαφορετική ιστορική, πολιτική και κοινωνική δομή, διαφορετική οικονομική παράδοση και λειτουργία, δεν μπορούν να ενοποιηθούν, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν δυο ξεχωριστούς Δήμους,
1. Με δεδομένο ότι η εξαγγελθείσα νέα διοικητική μεταρρύθμιση, θα καθορίσει καίρια την πορεία του Δήμου μας και ολόκληρης της περιοχής και για τις επόμενες δεκαετίες, δίνουμε εγκαίρως με τη συγκέντρωσή μας αυτή, δυναμική απάντηση σε όσους - εξυπηρετώντας ενδεχομένως άλλους σκοπούς και αδιαφορώντας για το μελλοντικό κόστος - επιδιώκουν και μεθοδεύουν έναν ενοποιημένο Δήμο από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι.
2. Από την ίδρυσή του, το 1835, έως σήμερα η παρουσία του Δήμου Κύμης είναι συνεχής, ενώ παράλληλα αποτελεί και έδρα της επαρχίας Καρυστίας. Από την απογραφή του 1879 είναι ο μεγαλύτερος Δήμος στην περιοχή.
3. Σήμερα καταγράφει μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία που ενισχύεται με την προοπτική μεγάλων έργων όπως ο νέος διευρωπαϊκός οδικός άξονας Σχηματάρι – Χαλκίδα – Κύμη και το χαρακτηρισμένο, σύμφωνα με τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, Εθνικής Σημασίας λιμάνι του, Διεθνή Πύλη της χώρας προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Παρευξείνιες Χώρες και την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα η πόλη του Αλιβερίου χαρακτηρίζεται ως Ενεργειακό Κέντρο.
Οι προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Κύμης στηρίζονται επίσης στη φυτική και ζωική παραγωγή, την ήπια τουριστική αξιοποίηση και την προστασία και την διατήρηση του αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος.
Η σημαντική εμπειρία στη διαχείριση κονδυλίων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματικότητα του Δήμου Κύμης, ο οποίος είναι ικανός, άριστα οργανωμένος σε υπηρεσίες και στελεχωμένος με το κατάλληλο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός διευρυμένου Καποδιστριακού Δήμου, είναι δε ο ένας από τους δύο Δήμους του νομού που διαθέτει Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας εκτέλεσης έργων του Δ΄Κ.Π.Σ. (Ε.Σ.Π.Α.).
Με το παρόν ψήφισμα:
1. Δηλώνουμε εγκαίρως την αμετακίνητη θέση μας να μην καταργηθεί ο Δήμος Κύμης.
2. Είμαστε αντίθετοι στην ενοποίηση των δύο περιοχών της Κύμης και του Αλιβερίου και στη δημιουργία ενός γιγάντιου Δήμου.
3. Είμαστε αντίθετοι με τη συρραφή και εξαφάνιση ιστορικών Δήμων.
4. Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, θεωρώντας ότι είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη φυσιογνωμία και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

ΠΗΓΗ:

evia portal

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online