Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην παράνομη ανταλλαγή στο Διαδίκτυο αρχείων που περιέχουν πνευματικά έργα και πρώτη στην κατανάλωση πλαστών και παραποιημένων προϊόντων στον κόσμο. Συγκεκριμένα το 2008 κατέβηκαν νόμιμα από το Διαδίκτυο 240.000 μουσικά έργα, ενώ αντίστοιχα τα μουσικά έργα που διακινήθηκαν παράνομα ανέρχονται στα 155.000.000, ενώ σχεδόν 4 στις 10 ταινίες που διακινούνται στην Ελλάδα είναι πειρατικές. Υπολογίζεται πως κάθε συνδρομητής συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο κατεβάζει παράνομα κατά μέσον όρο 10 μουσικά έργα τον μήνα.

Σημειώνεται επίσης πως την τελευταία διετία έχουν χάσει τη δουλειά τους περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι στον οπτικο- ακουστικό τομέα, ενώ οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο είναι πάνω από 200.000.000 ευρώ.

Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν δεκατέσσερις Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και των Συγγενικών Δικαιωμάτων να φωνάξουν ένα δυνατό «όχι» στη διαδικτυακή πειρατεία. Δεκάδες εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής εγχώριας δημιουργίας, έδωσαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα και να ξεκινήσει μια διαδικασία εύρεσης λύσεων. «Παρακολουθούμε με αγωνία και δίκαιη αγανάκτηση το Διαδίκτυο, ένα μέσο ελεύθερης επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών και πληροφόρησης, να μεταμορφώνεται σε ανηλεή οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει τα δικαιώματά μας καταργώντας όχι μόνον το δικαίωμα στην περιουσία μας αλλά και αυτό το ίδιο το δικαίωμά μας στην εργασία, συγχέοντας εσκεμμένα την έννοια των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με την έννοια της ελεύθερης πληροφόρησης και διακίνησης ιδεών» καταγγέλλουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι εκπρόσωποι των Οργανισμών.

Στο μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος παραδέχεται ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών δίχως όμως να πλήττεται το δικαίωμα του πολίτη στη νόμιμη πρόσβαση στα πνευματικά έργα.

ΠΗΓΗ:

Έθνος

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online