Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ

Ολόκληρες χώρες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του. Αυτό το σενάριο Αποκάλυψης προβλέπει νέα έκθεση για το κλίμα υπό το ορατό ενδεχόμενο να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά 1,4 μ. έως το 2100.

Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Έρευνα στην Ανταρκτική (SCΑR) βασίστηκε στα συμπεράσματα 100 κορυφαίων επιστημόνων και σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Κόλιν Σάμερχεϊς, περιγράφει «την αργή καταστροφή του πλανήτη με την οποία είμαστε αντιμέτωποι». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει με τη θερμοκρασία στους ωκεανούς και τη στάθμη της θάλασσας, ενώ ο Ήλιος φαίνεται να έχει πολύ μικρή συμβολή σε αυτό που βλέπουμε».

Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την έκθεση, παράκτιες πόλεις θα πρέπει να μετατραπούν σε οχυρά για να αντιμετωπίσουν την πολύπλευρη επίθεση του νερού. Η Σαγκάη, η Αλεξάνδρεια, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και η Βενετία θα κινδυνεύσουν να βυθιστούν. Οι ειδικοί στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα πρέπει να δαπανήσουν 156 δισ. δολάριαπερίπου το 3% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος- για να προστατεύσουν το αμερικανικό έδαφος από τις πλημμύρες σε περίπτωση που η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά ένα μέτρο. Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο- επισημαίνεται στην έκθεση- περίπου 100 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπισθούν στην Ασία, 14 εκατ. στην Ευρώπη και 8 εκατ. στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Σώστε τη Γη με 2 ευρώ την ημέρα

ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στις καθημερινές τους συνήθειες και δύο ευρώ την ημέρα οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έρευνα. «Δεν χρειάζονται μόνο επενδύσεις, αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής», σημειώνει η Σόνια Μάγιερ μέλος των Φίλων της Γης Ευρώπης, μιας οργάνωσης που ανέθεσε τη διεξαγωγή της έρευνας στο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης. «Αλλαγές στον τρόπο ζωής» σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μειώσουν τα αεροπορικά ταξίδια κατά 10% μέχρι το 2020 και τη χρήση των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων κατά 4%.

Παράλληλα, θα πρέπει να αυξήσουν τα ταξίδια με τρένο κατά 9% και συγχρόνως να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 60%. Όσον αφορά τα 2 ευρώ την ημέρα, αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε κάθε Ευρωπαίο για τα 2 τρισ.

ευρώ που απαιτούνται ώστε να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων κατά 40%, κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

ΠΗΓΗ:

Madata.gr

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online