Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟΝ ΟΗΕ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ

Περίοδος έντονων διεργασιών για τις κλεμμένες αρχαιότητες. Δύο αρχαιότητες επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στην Ιταλία, την ίδια ώρα που ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος ετοιμάζεται να ξαναθέσει τη Δευτέρα στον ΟΗΕ το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ ο κορυφαίος Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς, από τη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού αυτή τη φορά, θα κάνει τους Γερμανούς να περάσουν δύσκολα Χριστούγεννα απαιτώντας ή να του επιστρέψουν το κεφάλι της Νεφερτίτης ή να αποδείξουν ότι το πήραν νόμιμα από την Αίγυπτο.

Η συζήτηση στην οποία θα λάβει μέρος ο Ελληνας υπουργός στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα γίνει στην ολομέλεια της 64ης Γενικής Συνέλευσης το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (11 μ.μ. ώρα Ελλάδος) κατά την υιοθέτηση σχεδίου ψηφίσματος για την «Επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους».

Στο Ιδρυμα Ωνάση
Ο κ. Γερουλάνος αναχωρεί σήμερα για ΗΠΑ για τα εγκαίνια (7 μ.μ. απόγευμα Τρίτης) της έκθεσης περί των κρητικών καταβολών του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου που οργανώνει το Ιδρυμα Ωνάση στο Ολύμπικ Τάουερ της Νέας Υόρκης.

Η επίσκεψη του κ. Γερουλάνου θα ξεκινήσει από την Ουάσιγκτον όπου θα έχει αύριο συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Νάσιοναλ Τζεογκράφικ.

Θα ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του οργανισμού να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό μέσω εκτενούς σειράς τηλεοπτικών προγραμμάτων, περιοδεύουσας έκθεσης στα μεγαλύτερα μουσεία της Αμερικής και αρθρογραφίας στις διεθνείς εκδόσεις του ομότιτλου περιοδικού.

Στο μεταξύ, στις 20 Δεκεμβρίου πηγαίνει ο Ζάχι Χαουάς, στη Γερμανία.

Σκοπός του, να διαπραγματευθεί με το Νόιες Μουζέουμ (Νέο Μουσείο) του Βερολίνου για τον δανεισμό της προτομής της Νεφερτίτης εν όψει των εγκαινίων στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Αν και δεν αποκλείεται να στριμώξει τόσο τους Γερμανούς, ώστε να πάρει την προτομή δια παντός.

Πάντως ο Χαουάς είναι έτοιμος και πρόθυμος να δανείζει παγίως στους Γερμανούς ως αντάλλαγμα πολλές αιγυπτιακές αρχαιότητες, και να στέλνει περιοδικές εκθέσεις.

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΡΑΣ
Δύο κλεμμένα έργα τέχνης επιστρέφονται από τη Νέα Υόρκη στην Ιταλία. Πρόκειται για μια τοιχογραφία από την Πομπηία και έναν κορινθιακό κρατήρα, τα οποία σχεδιαζόταν να πουληθούν σε δημοπρασία. Τα έργα τέχνης ανακαλύφθηκαν από τελωνειακούς υπαλλήλους τον Ιούνιο. Για τον κρατήρα οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι μπήκε στην αγορά τέχνης το 1985, ενώ η κλοπή της τοιχογραφίας από την Ιταλία αναφέρθηκε το 1997.


ΠΗΓΗ:

Έθνος

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online