Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΤΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ)

Περισσότεροι από 100 ηγέτες, περίπου 16.500 αντιπρόσωποι, επίσημοι, σύμβουλοι, στρατιές δημοσιογράφων, ακόμη και γαλαζοαίματοι.
Η παρουσία όλων αυτών των προσώπων δεν εγγυάται την επιτυχία της Διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές που αρχίζει σήμερα στην Κοπεγχάγη. Το βέβαιο είναι ότι το αποτύπωμα άνθρακα των εργασιών θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όπως σημειώνουν οι βρετανικοί «Τάιμς»
Τα προεόρτια της Διάσκεψης άρχισαν χθες με διαδηλώσεις και χάπενινγκ όχι μόνο στην Κοπεγχάγη, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε μια συμβολική διαμαρτυρία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ακτιβιστές στο Βερολίνο που υποδύονταν τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γερμανίας μπήκαν σε ένα γυάλινο κλουβί και καλύφθηκαν έως τον λαιμό με νερό. Περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διαδηλώσουν για το κλίμα, 1.500 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στο Παρίσι σε εκδήλωση της Greenpeace. Στην Κοπεγχάγη, οι Δανοί σκέφτηκαν να περιγράψουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη με μια τεράστια αρκούδα από πάγο που έλειωνε σιγά σιγά.

Στη θεωρία
Τουλάχιστον στη θεωρία, πολλοί πολιτικοί φαίνεται να κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ο πλανήτης από την περιβαλλοντική καταστροφή. Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν καλωσόρισε την απόφαση του Ινδού ομολόγου του Μανμοχάν Σινγκ να συμμετάσχει τελικά στη Διάσκεψη επισημαίνοντας ότι η Ινδία «είναι μια σημαντική χώρα στον αγώνα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών».

Ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα πρόσωπα, ωστόσο, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να πετάξει για την Κοπεγχάγη όχι στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ήταν η αρχική του πρόθεση, αλλά στις 18 του μηνός, για να είναι παρών στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της Διάσκεψης, αλλάζει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων και αναθερμαίνει την προοπτική μιας ουσιαστικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων. Αυτό που έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο να τροποποιήσει το πρόγραμμά του και να δώσει κάτι περισσότερο από ένα τυπικό «παρών» φαίνεται να είναι η δέσμευση της Ινδίας την περασμένη Πέμπτη και της Κίνας πριν από μερικές βδομάδες να μειώσουν το ποσοστό των τοξικών αερίων σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν τους. Με αυτή τη δέσμευσή τους, το Νέο Δελχί και το Πεκίνο αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ένα μερίδιο της ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου χαιρετίστηκε με θέρμη από πολιτικούς και ακτιβιστές. «Αποδεικνύει τη σημασία που δίνει αυτή η κυβέρνηση στην επιτυχία της Διάσκεψης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο Γκόρντον Μπράουν είπε πως η παρουσία του Ομπάμα στην τελική φάση της Διάσκεψης θα δώσει «μεγάλη ώθηση στις διαπραγματεύσεις».

«Εάν καταστρέψουμε τον πλανήτη, καταστρέφουμε τον εαυτό μας»

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΧΑΝΣΕΝ, ειδικός για τις κλιματικές αλλαγές, προκάλεσε σάλο όταν δήλωσε ότι ελπίζει στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης διότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι προβληματική. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκοντάρ της ΝΑSΑ για τις Διαστημικές Έρευνες καλεί στο βιβλίο του «Οι καταιγίδες των εγγονιών μου» σε εκστρατεία απείθειας τους πολίτες.

«Εάν καταστρέψουμε τον πλανήτη, καταστρέφουμε τον εαυτό μας», λέει. «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία μας. Πώς, όμως, μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν δεν παρατηρούμε μεγάλες αλλαγές στο κλίμα; Οι αλλαγές καθυστερούν λόγω της αδράνειας του κλιματικού συστήματος, όμως καθώς οι παράγοντες συσσωρεύονται και οδηγούν το κλίμα σε ακραίες εκφάνσεις, η αδράνεια κάνει όλο και πιο δύσκολη την αντιστροφή των φαινομένων. Ο ωκεανός, οι παγετώνες και το παγωμένο μεθάνιο, όλα έχουν αδράνεια, καθώς αντιδρούν στη γρήγορη αλλαγή. Όμως σιγά σιγά η αντίδρασή τους μειώνεται».

Όπως αναφέρει ο Χάνσεν, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στο κλίμα είναι πιο ισχυρές από οποιεσδήποτε φυσικές επιπτώσεις γνωρίζουμε. Ήδη ο αέρας περιέχει περισσότερους υδρατμούς απ΄ ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Οι πιο ισχυρές καταιγίδες που παίρνουν ενέργεια από τους υδρατμούς γίνονται ακόμα πιο ισχυρές και θα γίνουν πολύ περισσότερο καθώς διαλύεται το στρώμα του πάγου στους πόλους. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά δισ. δολάρια για να στηρίξει τον «καθαρό λιθάνθρακα» και δεν επενδύει σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κλίματος. Ίσως πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να δείξουμε ότι αυτό που γίνεται είναι καταστροφικό.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα


0 Comments:

blogger templates | Make Money Online