Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ


Η Αίγυπτος θα οργανώσει τον Απρίλιο μία διάσκεψη των χωρών που διεκδικούν τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων τους που έχουν κλαπεί και εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων (CSA).
"Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο μια διεθνή διάσκεψη χωρών με αρχαίο πολιτισμό, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί", αναφέρει το CSA στην ανακοίνωσή του.
Τριάντα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Μεξικό, το Περού, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Καμπότζη και η Κίνα, θα μετάσχουν στη διάσκεψη αυτή η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου Ζάχι Χάουας, ο οποίος έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά του την επιστροφή των ξενητεμένων αρχαιοτήτων στη χώρα.
"Οι υπεύθυνοι των χωρών αυτών θα συζητήσουν μία συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο για να εντείνουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί (...) και εκτίθενται σε ορισμένα μουσεία του κόσμου και σε οίκους προς πώλησιν", τόνισε ο Χάουας.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διάσκεψη θα πρέπει να επεξεργασθεί "ακριβείς προτάσεις" και να καταρτίσει μία λίστα των αρχαιοτήτων που διεκδικεί η κάθε χώρα.
Παράλληλα θα εξετάσει τη διεθνή νομοθεσία που διέπει το θέμα προκειμένου να την επανεκτιμήσει και να "προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών των χωρών όσον αφορά την επανάκτηση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής περιουσίας τους".

ΠΗΓΗ:


0 Comments:

blogger templates | Make Money Online