Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΜΑΧΡΟΥ-Ζ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες δημιούργησαν ένα ικανότατο ρομπότ-οικιακή βοηθό, που μπορεί να περπατά, να καθαρίζει το σπίτι, να πλένει τα ρούχα στο πλυντήριο, να φτιάχνει τοστ και να ζεσταίνει το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων.
Το «Μαχρού-Ζ» είναι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, με περιστρεφόμενο κεφάλι, πόδια, χέρια και έξι δάχτυλα, καθώς επίσης τρισδιάστατη όραση, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τις δουλειές που έχει να κάνει, αλλά και τους ανθρώπους γύρω του.
Αυτή ακριβώς η ικανότητα να παρατηρεί τα αντικείμενα, να καταλαβαίνει ποια δουλειά πρέπει να γίνει (π.χ. να μαζέψει τα άδεια πιάτα και ποτήρια από το τραπέζι) και αμέσως να την εκτελεί, είναι το μεγάλο προσόν του ρομπότ.
Το μηχάνημα αποτελεί δημιούργημα του Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κορέας, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια για την ανάπτυξη του ρομπότ, που έχει ύψος 1,3 μέτρα και βάρος 55 κιλών. Η δημιουργία του ξεκίνησε με κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε το 2006.
Το «Μαχρού-Ζ» είναι ο διάδοχος του «Μαχρού-Μ» που κινείται σε ρόδες. Και τα δύο ρομπότ μπορούν να συνεργαστούν σε ένα σπίτι και επίσης αμφότερα μπορούν να καθοδηγηθούν εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σύμφωνα με τους κορεάτες σχεδιαστές του, το «Μαχρού-Ζ» είναι το πιο εξελιγμένο ρομπότ στον κόσμο, όσον αφορά την μίμηση των ανθρωπίνων κινήσεων. Ε
κτός από το…νοικοκυριό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες δύσκολες ή επικίνδυνες για τους ανθρώπους.
Η μαζική παραγωγή του ρομπότ για εμπορική χρήση θα πάρει κάποιο –ακόμα απροσδιόριστο- χρονικό διάστημα. Το κορεατικό Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας δαπανά περίπου 3,5 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο σε ρομποτική έρευνα.

ΠΗΓΗ:


Enet.gr

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online