Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΕΙΔΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟ 4000 ΕΤΩΝ


Είχε καστανά μάτια, σκούρο δέρμα, τα μπροστινά του δόντια είχαν «σχήμα φτυαριού», είχε αρχίσει να κάνει φαλάκρα και υπέφερε από ωτίτιδα. Έζησε πριν από 4.000 χρόνια στη Γροιλανδία και μερικές τρίχες του που διασώθηκαν μας επέτρεψε να διαβάσουμε το αρχαιότερο γονιδίωμα σύγχρονου ανθρώπου.
Από τον Ινούκ, όπως τον ονόμασαν οι επιστήμονες από τη λέξη που σημαίνει «άνθρωπος» στη γλώσσα των Ινουίτ της Γροιλανδίας, βρέθηκαν το 1986 τέσσερις τούφες μαλλιών και τέσσερα κομμάτια οστών στο παγωμένο υπέδαφος, από τα οποία πήραμε πληροφορίες για τους ανθρώπους που ζούσαν κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό την εποχή των μεγάλων Φαραώ της Αιγύπτου. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ό,τι απέμεινε από τον Ινούκ σε μια ανασκαφή στη Νοτιοδυτική Γροιλανδία, όπου υπήρχε οικισμός της φυλής των κυνηγών Σακάκ της Λίθινης Εποχής, των πρώτων ανθρώπων που κατοίκησαν τόσο βόρειες περιοχές.

Ο τύπος αίματός του ήταν Α+, ήταν βραχύσωμος και τα αυτιά του ήταν πολύ στεγνά, γεγονός που τον έκανε ευάλωτο σε μολύνσεις, ενώ οι τρίχες του είχαν αρχίσει να αδυνατίζουν, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι είχε αρχές φαλάκρας.

Επειδή όμως βρήκαν αρκετές τρίχες, εκτιμούν ότι πρέπει να πέθανε νέος. Οι επιστήμονες που μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν το 80% του γονιδιώματός του βρήκαν επίσης ότι ο Ινούκ έχει περισσότερη σχέση με τις σύγχρονες φυλές της Ανατολικής Σιβηρίας παρά με τους σημερινούς Ινουίτ ή τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής. Αυτό αποκαλύπτει μια άγνωστη μέχρι τώρα μετανάστευση από τη Σιβηρία στη Γροιλανδία περίπου πριν από 5.000 χρόνια, λέει ο καθηγητής Έσκε Βίλερσλεφ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature».

Οι ερευνητές δήλωσαν βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια πολύ περισσότερα δείγματα γενετικού υλικού από διάφορες περιοχές του κόσμου (ακόμα και από θερμότερες, όπου είναι πιο εύκολο τα δείγματα DΝΑ να «μολυνθούν» από μύκητες και βακτήρια) θα αναλυθούν και θα δώσουν νέα στοιχεία.

ΠΗΓΗ:
Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online