Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

5 ΝΕΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Καθώς τα ορυκτά καύσιμα αρχίσουν αισθητά να μειώνονται, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειες, με το μικρότερο κόστος για το περιβάλλον.
Γνωρίζουμε ήδη την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, ενώ η υδροηλεκτρική και η πυρηνική χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Αλλά οι επιστήμονες κοιτάζουν ολοένα και περισσότερο προς τη φύση για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις.


Παρακάτω παρατίθενται 5 εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που ενδεχομένως να τις ακούσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.Ηλιοκαλλιέργεια: Η ιδέα βασίζεται στη δημιουργία υδρογονανθράκων, με μία μικρή βοήθεια από τον ήλιο. Το γλυφό νερό συνδυάζεται με φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, θρεπτικές ουσίες και διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια τοποθετούνται στον ήλιο. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υδρογονανθράκων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα -και δεν απαιτείται διύλιση.
Λύματα: Τα λύματά μας μπορούν να… μειώσουν τα λύματα. Χρησιμοποιώντας μικροβιακές κυψέλες καυσίμων, τα λύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιο-ηλεκτροχημικά συστήματα και να παράγουν ενέργεια. Μάλιστα, η Νορβηγία σκοπεύει να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα λύματα και να παράγει καύσιμα για τα λεωφορεία στο Όσλο.
Εξάτμιση: Όπως φαίνεται, οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν τη διαφορά των ηλεκτρικών ιδιοτήτων μεταξύ αέρα και νερού. Για να το καταφέρουν, μικρο-κατασκεύασαν ένα ξεχωριστό είδος «φύλλου». Αντλούνται στο εσωτερικό φυσαλίδες αέρα και καθώς το νερό εξατμίζεται, παγιδεύεται η ενέργεια. Εντούτοις, φαίνεται πως η δουλειά που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί.

Ανθρώπινη κίνηση:
Θα μπορούσε ο συνεχόμενα αυξανόμενος πληθυσμός της Γης να παράγει ενέργεια από την κίνησή του; Υπάρχουν σκέψεις πως θα μπορούσε να παραχθεί πιεζοηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση ειδικών πλακών, που θα είναι τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία, απ' όπου διέρχονται οι άνθρωποι. Οι πλάκες αυτές θα είναι φτιαγμένες από υλικά που παράγουν ενέργεια, χάρη στη μηχανική πίεση που θα ασκείται πάνω τους. Καθώς οι άνθρωποι θα περπατάνε για να προλάβουν το λεωφορείο ή θα κάνουν τζόκινγκ στο πάρκο, η πίεση που θα ασκείται πάνω σε αυτές τις πλάκες θα μπορεί να παράγει ενέργεια.
Σελήνη: Για ένα διάστημα, οι επιστήμονες αναζητούσαν τρόπους για να παράγουν Ήλιο-3, ένα μη-ραδιενεργό ενδεχόμενο για περισσότερη καθαρή ενέργεια. Παρόλα αυτά, η δημιουργία του He-3 στη Γη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο γειτονική μας Σελήνη, όμως, το ελαφρύ αυτό ισότοπο βρίσκεται σε αφθονία. Θα μπορούσαμε να δούμε στο μέλλον σεληνιακά εργοστάσια, που θα μετέτρεπαν το Ήλιο σε ενέργεια; Ενδεχομένως. Μία ρωσική εταιρεία, η RKK Energiya, πιστεύει πως η σεληνιακή εξόρυξη Ηλίου-3 θα είναι πραγματικότητα μέχρι το 2020.
Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις καινοτομίες για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιες από αυτές τις εναλλακτικές πηγές ενέργειες θα είναι εφαρμόσιμες και βιώσιμες.

ΠΗΓΗ:


Pathfinder.gr

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online