Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ 7-2-2010

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου η δενδροφύτευση που διοργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) σε συνεργασία  με  τον ΣΚΑΪ και την υποστήριξη του γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής Ηλία Λιακόπουλου και της δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής στο όρος Αιγάλεω στην περιοχή του Σχιστού. Η δενδροφύτευση έγινε σε έκταση 100 στρεμμάτων πάνω από το νεκροταφείο Σχιστού στο Πέραμα όπου και φυτεύτηκαν 5.000 φυτά.
Στην περιβαλλοντική δράση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.500 πολίτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αθλητικά σωματεία, σχολεία, πρόσκοποι, ποδηλάτες, καθώς και εθελοντές από την περιοχή της δυτικής Αθήνας. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς η βροχή και το κρύο αποτελούσαν τα κυρίαρχα μετεωρολογικά φαινόμενα και το λασπωμένο έδαφος, ο ενθουσιασμός των παρευρισκομένων ήταν μεγάλος. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η δράση κυρίως των παιδιών, που ξεδίπλωσαν τις οικολογικές τους ανησυχίες με εντυπωσιακό τρόπο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά το πέρας της πρώτης ώρας της εκδήλωσης είχαν εξαντληθεί τα 5.000 δενδρύλλια. Αίτημα του κόσμου ήταν να επαναληφθεί η δενδροφύτευση και να περιφρουρηθεί αποτελεσματικά ο χώρος από επιτήδειους.
Στη δενδροφύτευση έδωσαν το παρών ο γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ο δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης με εντολή του οποίου οι υπηρεσίες του δήμου Κορυδαλλού υποστήριξαν δυναμικά τον ΠΕΣΥΔΑΠ στην εξόρμηση. Επίσης, παραβρέθηκε κλιμάκιο του δασαρχείου Πειραιά με επικεφαλής τον κ. Ρήγα, η ομοσπονδιακή θυροφυλακή, ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ» με την κα Γανωτή, καθώς και τμήμα του τάγματος ΓΕΕΘΑ και της αεροπορίας.
Της δενδροφύτευσης είχε προηγηθεί συστηματική προετοιμασία του χώρου. Ο ΠΕΣΥΔΑΠ με μηχανήματα είχε φροντίσει για τον καθαρισμό, τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και υποδοχής των συμμετεχόντων.


Να  μην τολμήσουν
Σε δήλωση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι: «Η πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ και του ΣΚΑΪ, είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια των ποικιλώνυμων καταπατητών να μην τολμήσουν το παραμικρό στο Όρος Αιγάλεω. Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια εμμονή τις περιβαλλοντικές δράσεις στον χώρο».
Αναλυτική Συζήτηση
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ενημέρωσε αναλυτικά τον γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ανδρέα Ανδρεόπουλο για το οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Συγκεκριμένα ο γ.γ. έλαβε γνώση για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του επικίνδυνου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), που γειτνιάζει με τον χώρο δεντροφύτευσης, την ανακύκλωση – αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας στο πλαίσιο της αναδάσωσης  του Όρους Αιγάλεω και της επέκτασης του αστικού και περιαστικού πρασίνου, και της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού πάρκου που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στην προηγούμενη δράση πράσινης ανάπτυξης και θα προσδίδει ενεργειακή αυτονομία στον χώρο, ικανοποιώντας παράλληλα εθνικές και κοινοτικές επιταγές για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία μεγάλης υδατοδεξαμενής που θα τροφοδοτείται από το νερό της Ψυττάλειας και θα χρησιμοποιείται για την πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού. Παράλληλα, επισημάνθηκε η προοπτική της υπογειοποίησης των εναέριων γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ, η αναγκαιότητα θωράκισης και ενίσχυσης του Δασαρχείου για τον σκοπό της προστασίας των δασικών χώρων, καθώς και η κατεδάφιση των μαντριών και η απομάκρυνση των αιγοπροβάτων από το Όρος Αιγάλεω, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην φυσική ή τεχνική προσπάθεια αναγέννησης του πρασίνου. 
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν διάφορα σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπου ο γ.γ. διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ειδικότερα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους στάθμευσης στην Λεωφόρο Σχιστού. Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ενημέρωσε ότι γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση έχει υποβάλλει μήνυση και τόνισε ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ δύναται να επιμεληθεί του προβλήματος, εφόσον υπάρξει σχετική προγραμματική συμφωνία με το αρμόδιο Υπουργείο.
Ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος, αφού συζήτησε με Δημάρχους και πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και άκουσε με προσοχή τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, υπογράμμισε ότι πρόθεση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη είναι η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση με ανοιχτή ατζέντα, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Δήμων και φορέων της Δυτικής περιοχής με στόχο τον σχεδιασμό και υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων.
Σε δήλωση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ανδρέας Ανδρεόπουλος τόνισε ότι: «Η Υπουργός και η κυβέρνηση δεσμεύονται για θέσπιση περιβαλλοντικών μέτρων και δράσεων στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, που υποφέρει σε μεγάλο βαθμό. Είμαστε κοντά στον πολίτη και την τοπική αυτοδιοίκηση στα δίκαια και πάγια αιτήματά τους για περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.»

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online