Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Την κατάργηση του αναχρονιστικού διατάγματος του 1969, που καθιερώνει επισήμως τον Ασωπό ως αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Το μέτρο ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη στα Οινόφυτα παρουσία τοπικών φορέων. Κατά τη διάρκειά της εξαγγέλθηκε σειρά μέτρων και θεσμικών αλλαγών για την απορρύπανση του Ασωπού, για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων και την αντιμετώπιση της δραματικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί στην περιοχή.
Σχέδιο σωτηρίας για ΑσωπόΟπως αναφέρθηκε, το υπουργείο προγραμματίζει τη μεταφορά πόσιμου νερού από την Υλίκη και τον Μόρνο, προκειμένου να υδροδοτηθούν οι περιοχές των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου, της Αυλίδας και της Θήβας, καθώς στον υδροφόρο ορίζοντά τους έχει εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο.
Επίσης, σχεδιάζεται η αναθεώρηση εντός του 2010 των όρων αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής με την προτεραιότητα να δίνεται σε βιομηχανικές δραστηριότητες, των οποίων έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι. Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου συγκαταλέγεται η επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.
«Με την προσπάθεια αυτή υλοποιούμε στην περιοχή στόχους της πράσινης αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν και σε άλλες περιοχές, με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια», σημείωσε η κ. Μπιρμπίλη προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε χρέος και υποχρέωση να επαναφέρουμε το χαμόγελο στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε ακίνδυνα τρόφιμα».
Στο σχέδιο ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως «υδάτινο σώμα», για το οποίο θα ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα νερά και προβλέπεται η σταδιακή αποκατάσταση των εκτάσεων που έχουν ρυπανθεί. Σύμφωνα με την υπουργό, εντός διμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι θεσμικές παρεμβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η κατάργηση της απόφασης που μετατρέπει τον Ασωπό σε «τοξική αποχέτευση».
Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, από το γραφείο του οποίου εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση: «Εξαγγέλθηκαν με αντιγραφή τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται από το 2007», αναφέρεται σε αυτήν.
ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Τα μέτρα για την απορρύπανση
  • Κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης του 1969 που καθιερώνει τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.
  • Καθορισμός αυστηρών ορίων ποιότητας των υδάτων του Ασωπού και αντίστοιχα όρια εκπομπής από τις βιομηχανίες.
  • Αναθεώρηση εντός του 2010 των όρων αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, με προτεραιότητα σε βιομηχανικές δραστηριότητες, των οποίων έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι.
  • Θέσπιση αξιόπιστης μεθοδολογίας για τον καταλογισμό του ύψους των προστίμων με το πρότυπο.
  • Μόνιμο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.
  • Χαρτογράφηση και καθαρισμός του Ασωπού.
  • Οργάνωση της άναρχης βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων.
  • Αμεση πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού σε καθαρό πόσιμο νερό από την Υλίκη και τον Μόρνο.
  • Εξετάζεται η κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online