Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΤΟ 2010




Η Κομισιόν επέλεξε για το 2010 την Στοκχόλμη ως την πιο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εδώ και πολλά χρόνια η σουηδική πρωτεύουσα αποτελεί πρότυπο οικολογικής πόλης ως προς την υποδομή και την ανακύκλωση.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέμεινε φέτος για πρώτη φορά μια νέα τιμητική διάκριση για πόλεις. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό βραβείο για την πιο πράσινης πρωτεύουσας, το οποίο πηγαίνει στην Στοκχόλμη, η οποία το 2010 θα φέρει τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Το 2011 θα ακολουθήσει το Αμβούργο, ενώ ήδη οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν τις υποψηφιότητες για το 2012 και 2013.



Hammarby Sjöstad – η συνοικία πρότυπο


To σύστημα ανακύκλωσης μπροστά στα σπίτια Τι όμως κάνει την Στοκχόλμη τόσο ξεχωριστή; Ας ξεκινήσουμε από μια υποδειγματική συνοικία: το Χάμαρμπι Σγέσταντ. Σχεδιάστηκε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί δεν ήρθαν τελικά στην Στοκχόλμη. Όμως η συνοικία έμεινε και ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη του τι σημαίνει πραγματικά οικολογική συνοικία.



Ένα παράδειγμα: Ενώ στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη εκπομπές 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα του χρόνου στην Στοκχόλμη αντιστοιχούν μόλις 4. Ο αρχιτέκτονας της συνοικίας Στέλαν Φρίξελ λέει: «Μας ρωτούν. Πώς το καταφέρνετε; Είναι τα κτίρια τόσο μοναδικά; Με τι τρόπο καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες; Ποιό είναι το μυστικό; Το μυστικό είναι η υποδομή, απαντούμε».



Από μια βιομηχανική περιοχή σε μια καθαρή αστική συνοικία


Οι Σουηδοί αρχιτέκτονες μετέτρεψαν μια παλιά αφοπλισμένη βιομηχανική μονάδα σε ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα κατοικιών με θέα τα πάρκα και τη μαρίνα με τα σκάφη αναψυχής. «Η υποδειγματική υποδομή περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης» λέει ο Γιόνας Τέρνμπλομ διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρίας Envac: «Η ανακύκλωση λειτουργεί μόνο αν συμμετέχουν οι πολίτες. Μπροστά σε κάθε σπίτι

συλλέγονται οργανικά υπολείμματα για κομποστοποίηση, χαρτί και βέβαια υπόλοιπα απορρίμματα που δεν πηγαίνουν στην ανακύκλωση».

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ψηλοί σωλήνες ύψους αρκετών μέτρων όπου συλλέγονται τα απορρίμματα. Από εκεί με ισχυρή πίεση αέρα περνούν μέσα από ένα δίκτυο σωλήνων και φθάνουν στο σημείο από όπου μεταφέρονται στον χώρο ανακύκλωσης.



Ανακύκλωση υδάτινων λυμάτων


Ανακύκλωση υπάρχει ωστόσο και στο νερό. Στη μονάδα επεξεργασίας παράγεται βιολογικά φυσικό αέριο για οικιακή χρήση ή τη δημόσια συγκοινωνία. Από εκεί το υπόλοιπο νερό τροφοδοτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της συνοικίας.



Το μυστικό της επιτυχίας;



Το μυστικό της επιτυχίας των Σουηδών είναι: υποδομή, ανακύκλωση και μικρές αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων συστημάτων επεξεργασίας και ανακύκλωσης που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.



Και νέες υποψηφιότητες…



Ήδη η Κομισιόν δέχεται υποψηφιότητες και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που διεκδικούν το βραβείο της πιο πράσινης ευρωπαϊκής πόλης: Ποιά όμως είναι τα κριτήρια: τοπικές πρωτοβουλίες κατά της κλιματικής αλλαγής, διαχείριση απορριμμάτων, προστασία του περιβάλλοντος, συγκοινωνίες, ποιότητα αέρα και νερού. Να ρωτήσουμε τώρα πότε θα έρθει η ώρα της Αθήνας;

ΠΗΓΗ:
DW-WORLD.DE

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online