Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ 57 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Ο βασικός ύποπτος για τη σφαγή τουλάχιστον 57 ανθρώπων στις νότιες Φιλιππίνες παραδόθηκε σήμερα Πέμπτη σε σύμβουλο της προέδρου Αρόγιο.

Ο Ντάτου Άνταλ Αμπατουάν ο νεότερος συνοδεύτηκε από μέλη της οικογένειάς του -που θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή πολιτικά κι έχει στενούς δεσμούς με την Γκλόρια Αρόγιο- στο σύμβουλο της προέδρου Χεσούς Ντουρέσα, στην πόλη Σαρίφ Αγκουάκ, στην επαρχία Μαγκιντανάο, περίπου 930 χλμ. νότια της πρωτεύουσας.

Νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικά στρατεύματα είχαν καταλάβει κτίρια της αυτοδιοίκησης στην επαρχία, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων.

Ο αντισυνταγματάρχης Ρομέο Μπράουνερ δήλωσε ότι ο στρατός κατέλαβε τα κτίρια λίγο πριν την αυγή στις πόλεις Σαρίφ Αγκουάκ και Αμπατουάν και άρχισε να αφοπλίζει μέλη παραστρατιωτικής ομάδας που είναι πιστά στον κυβερνήτη της επαρχίας Ντάτου Άνταλ Αμπατουάν τον πρεσβύτερο.

Τα 57 θύματα, έξι εκ των οποίων είχαν αποκεφαλιστεί, δέχτηκαν πολλαπλούς πυροβολισμούς εξ επαφής ενώ πήγαιναν να καταθέσουν τα έγγραφα που απαιτούνταν ώστε ο αντιδήμαρχος της πόλης Μπουλουάν, Ισμαήλ Μανγκουνταντάτου, να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης στις εκλογές του 2010.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν η σύζυγος του Μανγκουνταντάτου, δυο αδελφές του, δυο δικηγόροι ειδικευμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα και τουλάχιστον 27 τοπικοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν το γεγονός.

Αντίπαλός του θα ήταν ο Ντάτου Άνταλ Αμπατουάν ο νεότερος, γιος του σημερινού κυβερνήτη, ο οποίος είχε κερδίσει τρεις φορές χωρίς αντίπαλο τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Μανγκουνταντάτου αποκάλυψε πως η σύζυγός του τού είπε, λίγο πριν σφαγιαστεί, ότι η ίδια και οι άνθρωποι που βρίσκονταν μαζί της κρατούνταν από 100 ένοπλους υπό την ηγεσία του Αμπατουάν του νεότερου, με διαταγές του πατέρα του.

Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 20 μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας των Αμπατουάν.

Την Τετάρτη, η κυβερνώσα συμμαχία Lakas-Kampi-CMD διέγραψε από τις τάξεις της τους Αμπατουάν.

ΠΗΓΗ:

Nooz

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online