Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΜΕ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΜΟΥ ΜΑΖΕΥΩ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

Με ρομπότ γίνεται η συγκομιδή των ελιών από έναν αγρότη στον Νομό Ηλείας.

Τον εργάτη-ρομπότ κατασκεύασε ο ελαιοπαραγωγός Πάνος Γκολφίνος, από το Χελιδόνι Ηλείας.

«Κατάφερα να κατασκευάσω ένα ρομποτικό μηχάνημα που με τη μορφή και τις κινήσεις ανθρώπινου χεριού, με δόνηση, μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να ολοκληρώσει τη συγκομιδή εκατοντάδων ελαιοδέντρων», δηλώνει ο εφευρέτης αγρότης. Όπως εξηγεί ο κ. Γολφίνος, πριν από τρία χρόνια επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με γεωργικά μηχανήματα και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα για τη συλλογή της ελιάς.

«Έπειτα από ατελείωτα βράδια μελέτης και μαθηματικών υπολογισμών τα κατάφερα», λέει ικανοποιημένος.

Το ρομπότ που κατασκεύασε είναι μηχανοκίνητο, ο βραχίονάς του έχει τη δυνατότητα να επιμηκυνθεί και να φτάσει μέχρι τέσσερα μέτρα ύψος και είναι ευέλικτος.

«Έχει τη δυνατότητα να κάνει δεκάδες κινήσεις και “σπασίματα” ώστε να φτάσει σε κάθε κλαδί και αφού το καλύψει, τινάζει την ελιά χωρίς να την “πληγώνει”, προσθέτει ο κ. Γκολφίνος.

Εξηγεί ότι πριν από έναν χρόνο είχε κατασκευάσει ένα μικρότερου τύπου, ανάλογο μηχάνημα, αλλά με τη νέα κατασκευή ολοκληρώνει τη συγκομιδή 300 ελαιοδέντρων σε δύο μόλις ημέρες!

Όσο για τις εντολές κίνησης, γίνονται από το κουμπί ασύρματου τηλεχειριστηρίου.

Το μηχάνημα έχει τη δυνατότητα, αφού είναι ρυμουλκούμενο, να τοποθετηθεί ακόμα και σε ανώμαλο έδαφος ή πλαγιές.

Η κατασκευή του ρομπότ κόστισε περίπου 15.000 ευρώ και χρειάστηκαν 6 μήνες, με βασικούς συνεργάτες τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το Διαδίκτυο.


ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online