Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΦΟΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

Δύο ακόμη θάνατοι από τη νέα γρίπη καταγράφηκαν χθες στην Ελλάδα. Ο αριθμός των θυμάτων του ιού Α (Η1Ν1)ν έχει ανέλθει στους 16, με τους παχύσαρκους να πληρώνουν βαρύ το τίμημα της νόσησης.

ένας από τους δύο ανθρώπους που άφησαν χθες την τελευταία τους πνοή ήταν ένας 26χρονος παχύσαρκος και ο δεύτερος ένας 42χρονος με ιστορικό ηπατικής κίρρωσης. Νοσηλεύονταν και οι δύο διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αναδεικνύουν τη νοσογόνο παχυσαρκία ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη.

Μέχρι χθες, είχαν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας 63 άτομα, τα οποία είχαν εκδηλώσει οξύ αναπνευστικό σύνδρομο.

Από αυτούς, οι 22 είχαν ως υποκείμενο νόσημα την παχυσαρκία. Πολύ μεγαλύτερη είναι η επίπτωσή της στους θανάτους από σοβαρές επιπλοκές της νέας γρίπης.

Από τους 16 θανάτους, οι έξι αφορούν άτομα που είχαν υποκείμενο νόσημα την παχυσαρκία (μαζί με άλλο πρόβλημα υγείας), ενώ οι τέσσερις είχαν ως μοναδικό υποκείμενο νόσημα την παχυσαρκία.

Πρόκειται κυρίως για άτομα με πολύ μεγάλο σωματικό βάρος, το οποίο ξεπερνά τα 120 έως 140 κιλά. Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν επίσης διαβήτη, ο οποίος πυροδοτείται από το υπερβάλλον βάρος.

Ενας από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε μεγάλο νοσοκομείο, ζύγιζε 170 κιλά και δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στη διαχείρισή του από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι όσοι έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 35 πρέπει να κάνουν απαραιτήτως το πανδημικό εμβόλιο, καθώς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο: «Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός τους και για να ακριβολογούμε ο άμεσος εμβολιασμός τους», ανέφερε χθες στο «Εθνος» το μέλος του Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

Καμπανάκι
Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων, λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρης Τσιόδρας: «Ενας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική με επιπλοκές από τη νέα γρίπη είναι παχύσαρκος.

Τα άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 35 και ειδικά όσοι ξεπερνούν το 40, πρέπει απαραιτήτως να κάνουν το εμβόλιο και να πάρουν έγκαιρα θεραπεία στην περίπτωση που νοσήσουν από τη γρίπη».

Οι εκκλήσεις των επιστημόνων για εμβολιασμό αρχίζει να έχει αποτελέσματα, καθώς καθημερινά ξεπερνούν τις 10.000 όσοι σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι την περασμένη Πέμπτη εμβολιάστηκαν 10.891 άτομα, ενώ μέχρι τη μέρα αυτή είχαν συνολικά εμβολιαστεί 57.276 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ:

Το Έθνος

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online