Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Ηταν μια τυχαία ανακάλυψη, στα σκονισμένα συρτάρια των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας. Ο φάκελος ενός νεαρού δημοσιογράφου που εμφανιζόταν ως «ο γερμανός Μουσολίνι» είχε παραπέσει από το 1924. Ανακαλύφθηκε μόλις τώρα, από τη διευθύντρια των Αρχείων. Φαίνεται ότι οι γάλλοι μυστικοί είχαν βάλει από νωρίς στο στόχαστρο τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά έκριναν ότι «δεν ήταν και πολύ επικίνδυνος».

Ο φάκελος ήταν αρχειοθετημένος, άγνωστο πότε, και σαφώς από λάθος, στο περίφημο «σιδερένιο ερμάρι» όπου φυλάσσονται κειμήλια όπως τα πρώτα Συντάγματα της Γαλλίας. Ψάχνοντας τυχαία, η Ιζαμπέλ Νοϊσβαντέρ βρήκε μια καρτέλα παρακολούθησης. Με μεγάλη έκπληξη αναγνώρισε στη φωτογραφία τον μετέπειτα Φύρερ.

Οι γάλλοι πράκτορες που τον κατασκόπευαν στη Γερμανία είχαν κάνει ορισμένα λάθη στα βιογραφικά στοιχεία του, αλλά κυρίως είχαν υποτιμήσει σημαντικά τον κίνδυνο από τον ανερχόμενο ναζιστή.

Στον φάκελο χαρακτηρίζουν « φασιστικού είδους » τις παραστρατιωτικές ομάδες των οποίων ηγείτο ο Χίτλερ. Γράφουν ότι « δεν είναι ηλίθιος» και τον κρίνουν ως «πολύ επιδέξιο δημαγωγό» .

Παρά ταύτα, η δράση του δεν τους ανησυχεί ιδιαιτέρως. Αναφερόμενοι στην « απόπειρα πραξικοπήματος στις 8 Νοεμβρίου του 1923 σε μπιραρία του Μονάχου κατά της κυβέρνησης της Βαϊμάρης », ο γάλλος κατάσκοπος γράφει ότι « απέτυχε οικτρά ».

Οι πράκτορες θεωρούσαν ότι ο επικεφαλής του ναζιστικού κόμματος πρέπει να ήταν « όργανο ανώτερων δυνάμεων », εκτίμηση που σήμερα γνωρίζουμε ότι ήταν εσφαλμένη. Τότε, όμως, ανταποκρινόταν στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο Χίτλερ ήταν η «μαριονέτα» του στρατηγού Λούντεντορφ , υπαρχηγού των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι υπηρεσίες της γαλλικής κατασκοπείας έχουν καταγράψει τον μετέπειτα ιδρυτή του Γ΄ Ράιχ με δύο μικρά ονόματα ως « Αδόλφο Γιάκομπ». Επιπλέον φαίνεται ότι είχαν πιστέψει τις έντονες φήμες της εποχής ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από τους ιστορικούς.

ΠΗΓΗ:

Το Βήμα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online