Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΑΛΛΟΙ ΤΡΩΝΕ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ



Άλλοι τρώνε τις γαλοπούλες και τα μελομακάρονα και άλλοι είναι πεσμένοι με τα μούτρα στη δουλειά και κάνουν... ανακαλύψεις, που αλλάζουν την καθημερινή μας ζωή!
Παρά το γιορτινό κλίμα των ημερών, ερευνητές και επιστήμονες «ξέχασαν» τις αργίες και ιδού τι έχει ανακαλυφθεί και πότε:
- Χριστούγεννα του 1741 ο Ανδρέας Κέλσιος φτιάχνει στο εργαστήριό του στην Ουψάλα της Σουηδίας το θερμόμετρο.
- Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 1887 η Τζοεζεφίν Γκάρις Κόκρεν παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το «δεξί χέρι» της νοικοκυράς: το πλυντήριο πιάτων.
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1813 οι πρώτες λάμπες γκαζιού σε δημόσιους χώρους κάνουν την εμφάνισή τους στο Λονδίνο. Την ίδια μέρα του 1879, ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει δημόσια -στο πάρκο Μένλο του Νιου Τζέρσεϊ- τον λαμπτήρα.
- 1η Ιανουαρίου 1915, κυκλοφορεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως: η ασπιρίνη κάνει το ντεμπούτο της ως υδατοδιάλυτο χάπι.
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1938 γίνεται το πρώτο αλκοτέστ, στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ. Τότε λεγόταν «μεθόμετρο» (Drunkometer) και απείχε κατά πολύ από τη σημερινή συσκευή.
Αν δεν σας έφτασαν αυτά, τότε να σας πούμε επιγραμματικά και κάποιες άλλες καινοτομίες με «άρωμα» Χριστουγέννων: η Μαρία Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο στις 26 Δεκεμβρίου, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο Βίλχελμ Ρέντγκεν ανακοίνωσε την ύπαρξη των ακτίνων Χ, ενώ τα Χριστούγεννα έκανε το πείραμά της για την τελομεράση η Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν που τιμήθηκε φέτος με Νόμπελ..


ΠΗΓΗ:


Το Τεφτέρι

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online