Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ

Ο ΚΕΝΕΘ Μπάιρος καταδικάστηκε σε θάνατο από την πολιτεία του Οχάιο για την άγρια δολοφονία μιας 22χρονης γυναίκας. Άφησε την τελευταία του πνοή χθες με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία «ανθρώπινο πείραμα», καθώς έγινε ο πρώτος θανατοποινίτης στις ΗΠΑ που θανατώθηκε με ένεση η οποία περιείχε μόνο ένα φάρμακο αντί για το κοκτέιλ τριών φαρμάκων που χρησιμοποιείται στις υπόλοιπες 35 πολιτείες όπου ισχύει η θανατική ποινή. Οι ενστάσεις γι΄ αυτή τη μέθοδο είναι πολλές. Πρώτον, το αναισθητικό που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση χρησιμοποιείται για την ευθανασία των ζώων. Δεύτερον, απαιτεί περισσότερο χρόνο για να δράσει από το κοκτέιλ- οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα χρειάζονταν 15 με 30 λεπτά μετά την ένεση έως ότου αφήσει ο Μπάιρος την τελευταία του πνοή.


Ανθρώπινο πείραμα
Τέλος, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κι επομένως- επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία- μπορεί να θεωρηθεί ανθρώπινο πείραμα. Ως εκ τούτου, αποτελεί παραβίαση του Κώδικα της Νυρεμβέργης, ο οποίος συντάχθηκε όταν αποκαλύφθηκαν οι θηριωδίες των ναζιστικών ιατρικών πειραμάτων.

Ο λόγος που η πολιτεία του Οχάιο υιοθέτησε αυτή τη μέθοδο είναι ότι σε τρεις εκτελέσεις κατά το παρελθόν το ενέσιμο κοκτέιλ των τριών φαρμάκων αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του Ρόμελ Μπρουμ, ενός Αφροαμερικανού που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για βιασμό. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εκτελεστές του προσπαθούσαν επί δυο ώρες να βρουν φλέβα για την ένεση. Στο διάστημα αυτό τον είχαν τρυπήσει 18 φορές, προκαλώντας του αφόρητους πόνους.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online