Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

SOS ΣΑΜΠΟΤΕΡ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

«Φυλαχτείτε από τους σαμποτέρ του κλίματος». Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες στα έθνη και τους πολίτες του κόσμου ο Εντ Μίλιμπαντ, υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνους» και «επικίνδυνους» όσους επιμένουν, σε πείσμα της επιστημονικής συναίνεσης, να μιλούν για Climategate παραμονές της κρίσιμης συνόδου της Κοπεγχάγης.

Τι εστί Climategate; Το «σκάνδαλο» που βλέπουν κάποιοι πίσω από τα εκατοντάδες e-mail τα οποία υποκλάπηκαν από τους υπολογιστές της Μονάδας Κλιματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Εast Αnglia, στη Βρετανία, και δημοσιοποιήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου. Ιδωμένα αποσπασματικά και εκτός συμφραζομένων, κάποια κομμάτια τους μοιάζουν πράγματι να δείχνουν ότι οι επιστήμονες παραποίησαν ή επιχείρησαν να συγκαλύψουν στοιχεία ώστε να μην υπονομευτεί η θέση πως η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, σοβαρή και εντεινόμενη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απανταχού «σκεπτικιστές» έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

«Επιστημονικός μακαρθισμός»
Στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έκαναν λόγο για «επιστημονικό μακαρθισμό» αξιώνοντας να πάψει κάθε προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Χθες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Σαουδικής Αραβίας για το κλίμα, ο Μοχαμάντ ΑλΣαμπάν, τόνισε πως το θέμα θα έχει «τεράστια επίπτωση» στη σύνοδο που αρχίζει τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη, αφού «αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες και το κλίμα». Τα χέρια του τρίβει ασφαλώς και ο Νικ Γκρίφιν, ο επικεφαλής του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (και ο άνθρωπος που έχει χαρακτηρίσει την κλιματική επιστήμη «οργουελική συναίνεση»), ο οποίος θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Κοπεγχάγη.

Η δουλειά των χάκερ
«Πιστεύω πως πρέπει να φυλαγόμαστε από τους σαμποτέρ του κλίματος... μια σειρά από e-mail δεν μπορεί να αναιρέσει την επιστημονική συναίνεση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Κλιματικής Αλλαγής- και αδελφός του ΥΠΕΞ- ο Εντ Μίλιμπαντ. Θέλοντας να διαλύσει κάθε υποψία, το Πανεπιστήμιο Εast Αnglia ανακοίνωσε πως θα διεξαγάγει εις βάθος έρευνα για το θέμα- ο επικεφαλής της Μονάδας Κλιματικών Ερευνών, Φιλ Τζόουνς, παραιτήθηκε μέχρι την ολοκλήρωσή της. Οι χάκερ ήξεραν καλά τι έκαναν: σύμφωνα με τους «Τimes», καθυστέρησαν εβδομάδες τη δημοσιοποίηση των επίμαχων e-mail ώστε να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στην Κοπεγχάγη. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δηλώνουν βέβαιοι πως πρόκειται για καπνό χωρίς φωτιά τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να περάσουν για «πυρκαγιά». Σε ένα από τα επίμαχα e-mail, για παράδειγμα, ο Τζόουνς γράφει πως θα χρησιμοποιήσει ένα «κόλπο» για να «κρύψει τη μείωση» της παγκόσμιας θερμοκρασίας: «Η διατύπωση είναι ατυχής», επισημαίνει το περιοδικό «Τime», «αλλά ο Τζόουνς αναφερόταν απλώς σε μία αποδεκτή μέθοδο συμπύκνωσης συνόλων δεδομένων, μία μέθοδο που συζητείται ανοιχτά στις επιστημονικές επιθεωρήσεις εδώ και χρόνια». Επιπλέον, η βρετανική Μονάδα Κλιματικών Αλλαγών είναι μόνον ένας από τους τέσσερις οργανισμούς παγκοσμίως- ανάμεσά τους και η ΝΑSΑ - που μελετούν τις αλλαγές στη θερμοκρασία και το κλίμα: και όλοι συμφωνούν πως η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα την ανθρωπότητα.

Φαίνεται όμως πως η σύνοδος της Κοπεγχάγης δεν κινδυνεύει μόνο από τους σκεπτικιστές: κινδυνεύει και από κάποιους «ρομαντικούς». Ο Τζέιμς Χάνσεν, για παράδειγμα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκοντάρ της ΝΑSΑ, από τους επιφανέστερους επιστήμονες στο θέμα της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως. Είναι τόσοι οι συμβιβασμοί που γίνονται και τόσο ανεπαρκείς οι στόχοι που συζητούνται, δήλωσε στην «Guardian», που είναι καλύτερα να καταρρεύσουν οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη και να το πάρουμε από την αρχή...


Η μάχη αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά

ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ μετέφερε χθες ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ την εκστρατεία του «Δευτέρες χωρίς Κρέας», στέλνοντας από κοινού με έναν άλλο γνωστό χορτοφάγο, τον επικεφαλής της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα Ρατζέντρα Πατσάουρι, το μήνυμα πως η μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η παραγωγή κρέατος, υπενθύμισε το πρώην «Σκαθάρι», ευθύνεται σήμερα για το 18% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα· όσοι δεν μπορούν, λοιπόν, να ζήσουν χωρίς αυτό, μπορούν αν μη τι άλλο να το βγάλουν από το διαιτολόγιό τους για μία ημέρα την εβδομάδα.

Ο ΜακΚάρτνεϊ παραδέχθηκε πως και το αεροπορικό του ταξίδι από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες (και ένα ακόμα για Βερολίνο, αργότερα χθες) συντελούν στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. «Δεν έχουν εφεύρει ακόμα μικρόφωνα που να δουλεύουν με τη δύναμη κεριών», είπε. «Κάνω ό,τι μπορώ. Αν είναι να αγοράσω αυτοκίνητο, προτιμώ υβριδικό. Και κάνω ανακύκλωση».

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online