Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟΒενετία θυμίζουν πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς το τελευταίο εικοσαήμερο η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει έως και κατά ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει οι παραλιακοί δρόμοι.

Το φαινόμενο, που οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στους ισχυρούς νοτιάδες που μετακινούν μεγάλους όγκους νερού από τα παράλια της Αφρικής, είναι ιδιαίτερα έντονο και εμφανίστηκε κυρίως στα νησιά Σύμη, Πάτμο, Τήλο, Κάλυμνο, Σάμο, αλλά και στα παράλια της Νοτιοδυτικής Τουρκίας. Μάλιστα, στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) που βρίσκεται απέναντι από την Κω, προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό, αλλά φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο και διαρκεί πολλές μέρες», είπε χθες στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ειδικά τα βράδια, ο παραλιακός δρόμος είναι αδιάβατος και στα καταστήματα της περιοχής τα νερά της θάλασσας μπήκαν μέσα και προκλήθηκαν ζημιές. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε που η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε πολύ, τα λαβράκια βγήκαν στον παραλιακό δρόμο της Σύμης και τα κυνηγούσαν οι κάτοικοι με τις απόχες! Ιδιαίτερα έντονο ήταν το πρόβλημα στην Πάτμο, όπου- όπως λέει η δημοσιογράφος κ. Σμαράγδα Μουλιάτη- «τα νερά κάλυψαν όλη την παράκτια ζώνη του λιμανιού τής Σκάλας και έφθασαν μέχρι τη μικρή πλατεία του νησιού. Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε επικίνδυνα και ενώθηκε με τη στεριά και πολλά σημεία χρειαζόμασταν βάρκα για να τα διασχίσουμε, πολλά δε αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν στα παραλιακά πάρκινγκ».

Στη Σάμο το φαινόμενο αυτό ήταν επίσης έντονο, όπως και στην Κάλυμνο, όπου και εκεί βρήκαν ψάρια στη στεριά, ενώ στην περιοχή Άγιος Αντώνιος της Τήλου το ύψος των νερών της θάλασσας ξεπέρασε το ένα μέτρο.

«Κάθε χρόνο»
«Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται περίπου κάθε χρόνο τον χειμώνα, ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι (σοροκάδες), και διαρκεί το πολύ δύο ημέρες, αλλά φέτος μπαίνουμε ήδη στην τέταρτη εβδομάδα και τα νερά δεν υποχωρούν», τονίζει ο δήμαρχος της Σύμης. Εκτός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, φουσκοθαλασσιά λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών νοτιάδων που έφθασαν αυτές τις ημέρες σε ένταση έως και τα 9 Μπωφόρ, παρατηρήθηκε χθες στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, όπου τα νερά έφθασαν μέχρι τα σπίτια, αλλά και στην Τήνο στις 28 Δεκεμβρίου, οπότε στο λιμάνι της χώρας το νερό ανέβηκε περίπου μισό μέτρο.

ΠΗΓΗ:

Τα Νέα

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online