Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Το νέο μαχητικό αεροπλάνο Sukhoi PAK FA, του οποίου το σχέδιο παρέμενε μέχρι σήμερα επτασφράγιστο μυστικό, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πτήση, ανακοίνωσε η Μόσχα. Το «αόρατο» αεροσκάφος πέμπτης γενιάς προορίζεται να γίνει το αντίπαλο δέος του αμερικανικού F-22.
Το πρωτότυπο του PAK FA πέταξε για 47 λεπτά πάνω από τη βάση του Κομσομόλσκ στη ρωσική Απω Ανατολή προκειμένου να ελεγχθεί η λειτουργία των συστημάτων του, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Sukhoi Όλγκα Καγιάκοβα.
Πλάνα από τη δοκιμή προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση, η οποία μέχρι σήμερα είχε δείξει το αεροπλάνο μόνο σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την επιτυχία της πρώτης πτήσης του PAK FA χαιρέτισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι πρώτες παραδόσεις στην πολεμική αεροπορία αναμένονται το 2013, ενώ η μαζικής παραγωγή του μαχητικού θα αρχίσει δύο χρόνια αργότερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα η μόνη χώρα που διαθέτει μαχητικό αεροπλάνο πέμπτης γενιάς -το F22- και μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός ακόμα αντίστοιχου αεροσκάφους, του ελαφρύτερου F-35. Ανάλογα σχέδια έχει και η Κίνα.
Το Sukhoi PAK FA, σχεδιασμένο να μένει αόρατο στα εχθρικά ραντάρ, μπορεί μεταξύ άλλων να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις σε υπερηχητικές ταχύτητες, να κλειδώνει σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα και να απογειώνεται από διαδρόμους μικρού μήκους.
Θα προσφέρει μια πολύτιμη ανανέωση για τη ρωσική πολεμική αεροπορία, η οποία ακόμα και σήμερα βασίζεται σε συστήματα σοβιετικής τεχνολογίας.
«Τα αεροπλάνα Su-27 και MiG-29 που διαθέτουμε είναι καλά, έχουν όμως γεράσει. Είναι 20 ετών ή και περισσότερο και έχει πια έρθει ο καιρός να αντικατασταθούν» παραδέχτηκε ο Ανατόλι Κορνούκοφ, πρώην επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας.
Σύμφωνα πάντως με την φιλελεύθερη ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, παραμένει αδιευκρίνιστο ποια όπλα θα μπορεί να μεταφέρει το PAK FA.
Επιπλέον, το αεροπλάνο που δοκιμάστηκε την Παρασκευή είναι μια δοκιμαστική μόνο έκδοση, από την οποία απουσιάζει ο προηγμένος κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί στο τελικό σχέδιο.

ΠΗΓΗ:

in.gr

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online