Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ


Με αφορμή το σχόλιο του Βαγγέλη Αποστόλου, μέλος Π.Γ. του ΣΥΝ, για την υπόθεση της μεταφοράς του οικισμού της Αγίας Σοφίας και τις ευθύνες που καταλογίζει στο νομάρχη Ευβοίας κ. Μπουραντά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι οι καταγγέλλοντες δεν ασχολούνται με το πραγματικό πρόβλημα που είναι ο καθορισμός κινήτρων για τη μεταφορά του οικισμού και ασχολούνται με δευτερεύοντα για δημιουργία εντυπώσεων. Παρατίθεται η ανακοίνωση:

"Για αρκετά χρόνια τώρα, ορισμένοι άνθρωπι, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν κάποια θέματα για να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από το όνομά τους στα μέσα ενημέρωσης. Τώρα χρησιμοποιούν την περίπτωση του οικισμού της Αγίας Σοφίας του Δήμου Μεσσαπίων που έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνος και πρέπει να μεταφερθεί.
Είναι τόση μεγάλη η ανάγκη της δημοσιότητας που αφήνουν στην άκρη το πραγματικό πρόβλημα που είναι ο καθορισμός κινήτρων για τη μεταφορά του οικισμού και ασχολούνται με δευτερεύοντα θέματα για δημιουργία εντυπώσεων και εκμετάλλευση του προβλήματος.
Δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από την απάντηση της Υπουργού η οποία δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος του οικισμού και δεν απαντά στο τι σκοπεύει να κάνει η ίδια και το Υπουργείο Υποδομών για τη μεταφορά του οικισμού και το μόνο που κάνουν είναι να εκδηλώσουν το μένος που έχουν εναντίον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μιλούν για μεθοδεύσεις και άλλα τέτοια για να εμφανιστούν ως δήθεν προστάτες της νομιμότητας και θέλουν να μας πείσουν ότι όλα αυτά "αποκαλύφθηκαν από την απάντηση της κ. υπουργού στον κ. Τσίπρα.
Ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι απαντήσεις της κ. υπουργού προέρχονται από το έγγραφο του νομάρχη που επισυνάπτεται και που θέτει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, όπως και από έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όσο για τις αγορές 19 οικοπέδων τον τελευταίο χρόνο (2005) και πριν την έγκριση του σχεδίου του νέου οικισμού, τυπική παράβαση νόμου που να απαγορεύει την αγοραπωλησία δεν υπάρχει, ούτε υπάρχει θέμα εσωτερικής πληροφόρησης, αφού από το Νόμο προβλέπεται η ανάρτηση του σχεδίου στο δημοτικό κατάστημα κλπ. ενέργειες που έχουν γίνει.
Αν έχουν διαφορετική άποψη ας στείλουν όποια στοιχεία έχουν στον εισαγγελέα.
Όμως, επειδή, όπως προαναφέρθηκε, κάποια προβλήματα χρησιμοποιούνται από ορισμένους ως οχήματα για άλλους λόγους, στην προκειμένη περίπτωση "έθαψαν" δυστυχώς το πραγματικό πρόβλημα.
Αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν, θα έπρεπε να καταθέσουν ερώτηση και να πιέσουν τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όπως ακριβώς γίνεται με τις περιπτώσεις των κατεστραμμένων κατοικιών από πυρκαγιές και πλημμύρες και να μην περιμένουν να έχουμε θύματα για να ευαισθητοποιηθούν όλοι.
Τέτοια ενέργεια δεν έγινε και αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε με το πρόβλημα της προσωπικής προβολής ορισμένων".
Παρατίθεται στη συνέχεια το έγγραφο του νομάρχη Ευβοίας προς τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης για τον οικισμό, για το οποίο γίνεται αναφορά από τον κ. Αποστόλου:
"Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, διατέθηκε έκταση 118,5 στρεμμάτων για τη μεταφορά του οικισμού της Αγίας Σοφίας του Δήμου Μεσσαπίων, σε άλλο χώρο, επειδή είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος από κατολισθητικά φαινόμενα. Η διαδικασία προχώρησε, εγκρίθηκε το ρυμοτομικό με σχετική απόφαση και κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αιτήσεις.
Κατατέθηκαν συνολικά 61 αιτήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται μόνο 9 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ οι άλλοι 52 διαμένουν σε άλλες περιοχές, αλλά κανένας δεν ανταλλάσσει την κατοικία του μαζί με το οικόπεδο για να πάρει ένα οικόπεδο στο οποίο θα πρέπει να κατασκευάσει νέο σπίτι χωρίς καμία βοήθεια.
Πιστεύουμε ότι η αποτυχία του εγχειρήματος ήταν προδιαγεγραμμένη και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Εφόσον η πολιτεία έκρινε ότι ο οικισμός κινδυνεύει θα πρέπει να αντιμετωπίσει την περίπτωση, όπως αντιμετωπίζει σήμερα τις κατεστραμμένες κατοικίες από σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές κλπ.
Αν υπάρχει πρόθεση να μοιραστούν κάποια οικόπεδα και έτσι να θεωρηθεί ότι λύθηκε το πρόβλημα, εμείς διαφωνούμε, αφού δεν αντιμετωπίζεται το ουσιαστικό πρόβλημα, που είναι η μετακίνηση του οικισμού σε άλλο ασφαλές σημείο.
Για πληρέστερη ενημέρωσή σας, τα 52 συμβόλαια μη μονίμων κατοίκων, είναι κυρίως γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ συγγενών, για τα οποία έχουμε τη γνώμη ότι δεν δημιουργείται κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.
Πραγματικό πρόβλημα υπάρχει για 19 οικόπεδα που αγοράστηκαν το 2005, όταν είχε γίνει σαφές ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος της αφού το ρυμοτομικό εγκρίθηκε στις 14/9/2005. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα συμβόλαια έγιναν από τον Ιανουάριο 2005 μέχρι και τον Ιούνιο 2005 και ακολούθησε άλλο ένα συμβόλαιο το Μάιο 2006.
Αν υιοθετηθεί η πρότασή μας και λυθεί το βασικό πρόβλημα της μεταφοράς του οικισμού και ανταλλαγούν και τα οικόπεδα που είναι μέσα στον οικισμό, η πρότασή μας είναι να εξαιρεθούν της ανταλλαγής τα 19 οικόπεδα που αγοράστηκαν όλα την ίδια περίοδο, από ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με την Αγία Σοφία.
Η επιτροπή απαλλοτριώσεων έχει αποφασίσει την παράταση για την έκδοση της απόφασης για τις ανταλλαγές οικοπέδων για 10 μήνες, δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο 2010 για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όπως διατυπώθηκαν.
Παρακαλούμε τα δυο συναρμόδια υπουργεία, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, να αποφασίσουν σχετκά το συντομότερο δυνατό".


ΠΗΓΗ:

Σερβιτόρος

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online