Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ


Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, σε μια προσπάθεια αφύπνισης για την αναγκαιότητα της προστασίας των οικοσυστημάτων.
Οχτώ χρόνια πριν, οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να μειώσουν το ρυθμό μείωσης της βιοποικιλότητας. Ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα κυρίως εξαιτίας της επέκτασης των ανθρώπινων πόλεων, της γεωργίας και των αναπτυξιακών έργων. Αναλύσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός απώλειας βιολογικών ειδών επιταχύνεται.
Ο ρυθμός μείωσης της βιοποικιλότητας οδηγεί μάλιστα ορισμένους βιολόγους στις εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε στη μέση της έκτης μεγάλης μαζικής εξαφάνισης της Γης. Οι πέντε προηγούμενες προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα, όπως συγκρούσεις αστεροειδών.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Έτους Βιοποικιλότητας έγινε στο Βερολίνο, με κεντρική ομιλήτρια την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι με την εξαφάνιση φυσικών συστημάτων, όπως τα δάση και οι υγρότοποι, η ανθρωπότητα χάνει σταδιακά υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται δωρεάν, όπως ο καθαρισμός του αέρα και των υδάτων, η προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η παροχή υλικών για στέγαση και θέρμανση.
Η Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα του ΟΗΕ, υπογράφηκε στη Σύνοδο της Γης στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992. Ωστόσο δέκα χρόνια μετά, στη Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ το 2002, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να βάλουν στόχο μέχρι το 2010 τη μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας.
Ο ΟΗΕ ελπίζει σε κάποια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τον περιορισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας κατά τη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο 2010.
Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης πρόθεσης για νομικά δεσμευτικά περιβαλλοντικά μέτρα στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, μεταξύ των βασικών χωρών είναι ασαφές τι είδους συμφωνία θα μπορούσαν να κλείσουν στο θέμα της βιοποικιλότητας.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Εξάλλου, ο ΟΗΕ επιδιώκει νέους τρόπους ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την ποδοσφαιρική ομάδα του Καμερούν που συμμετέχουν στους τελικούς του Κόπα Άφρικα.
"Το Έτος Βιοποικιλότητας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να κάνουν όσα δεν κατάφεραν να κάνουν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης", δήλωσε επικεφαλής της Επιτροπής Διάσωσης Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

ΠΗΓΗ:

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online