Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ

Οποιος επιδιώκει ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος, στρέφεται αυτομάτως και κατά του ανθρώπινου προσώπου. Αμαρτία κατά της φύσης είναι και αμαρτία κατά του ανθρώπου».


Οποιος στρέφεται κατά του περιβάλλοντος αυτομάτως στρέφεται και 
κατά του ανθρώπινου προσώπου, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Οποιος στρέφεται κατά του περιβάλλοντος αυτομάτως στρέφεται και κατά του ανθρώπινου προσώπου, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Αυτό τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε διεθνές συμπόσιο που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Καλαμάτας με θέμα «Η προστασία του περιβάλλοντος ως πηγή αληθούς ζωής και ως προϋπόθεση της αειφόρου ανάπτυξης».
Οπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «ο αιώνας που πέρασε υπήρξε ο πιο βίαιος εις την ιστορία της ανθρωπότητας. Ηταν περίοδος απεριγράπτου ωμότητος του ανθρώπου εις τον συνάνθρωπό του αλλά και πρωτόγνωρης βαρβαρότητας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Μετά τους δυο αιματηρούς παγκοσμίους πολέμους, διεξάγεται σήμερα τρίτος κατά της φύσης».
Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την οικολογική κρίση ως τη μεγαλύτερη στην πορεία της ανθρωπότητας και σημείωσε ότι μπορεί σήμερα να ζούμε τις σοβαρές επιπτώσεις της, όμως την κορύφωσή της δεν τη βιώσαμε ακόμη. «Ακόμα και σήμερα», είπε, «που βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου δεν φαίνεται να συνετιζόμαστε, μάλλον τρέφουμε αυταπάτες ή το χειρότερο γνωρίζουμε αλλά συνεχίζουμε ως να μην γνωρίζουμε, θυσιάζοντας τη φύση σε αλλότριους θεούς, υποτάσσοντας την οικολογία στην οικονομία».
Κριτική στους επιστήμονεςΕντονα κριτικός υπήρξε και προς τους επιστήμονες: «Η μεγάλη δύναμη της εποχής μας, η επιστήμη, δυστυχώς συνεχίζει να λειτουργεί ως θεραπενίς του οικονομισμού και όχι ως διάκονος του ανθρώπινου προσώπου και του κόσμου. Φαίνεται μάλιστα ότι οι τελευταίες εκπληκτικές ανακαλύψεις στον τομέα της γενετικής και των νευροεπιστημών αναθέρμαναν την εγγενή αλαζονεία της επιστήμης έναντι της φύσης».
Στο συμπόσιο μίλησαν ακόμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Kleman Johan και ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Μαρκάτος.
Σήμερα ο Πατριάρχης θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιούχου της Καλαμάτας Υπαπαντής του Σωτήρος, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

ΠΗΓΗ:


Έθνος

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online