Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΕΣΠΕΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Εχθές υπογράφηκε  από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και παρουσία του επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρου Δήμα, η διακρατική συμφωνία για την προστασία του πολύτιμου υγροτόπου των Πρεσπών.

Πρόκειται για τη συμφωνία που θα αποτελέσει βάση ώστε να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής και να εξασφαλιστεί ένα αειφορικό μέλλον.

Ο ιδιαίτερος φυσικός τους πλούτος της περιοχής, είχε ως αποτέλεσμα την ένταξή της στους υγρότοπους που προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, αλλά και να ιδρυθούν τέσσερα εθνικά πάρκα.

Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της περιοχής με κοινούς κανόνες έγινε το 2000 με την ίδρυση του διασυνοριακού πάρκου Πρεσπών και τη διακήρυξη των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.
Εκτοτε οι τρεις χώρες προώθησαν κοινά προγράμματα για την προστασία της περιοχής, αλλά και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η συμφωνία ανάμεσα στις 3 χώρες θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ θα θεσπίζει μόνιμες δομές συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων των Πρεσπών από τις τρεις πλευρές.





ΠΗΓΗ:
Τοπική Αυτοδιοίκηση

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online